Hamilelikte beslenme şekli ilerde cocuğun buyumesini etkileyecek onemli bir konudur. Hamilelikte beslenme programında en cok dikkat edilecek husus beslenmenin butun olduğudur. Yani kişi hamile olduğunu hissettiği anda doktora kontrol icin gitmelidir. Aksi halde kendi kendine adetin gecikmesini beklemek gibi belirtileri beklerken yenilen yanlış bir besin bebeğe zarar verebilir. Orneğin bu arada alkol alımı ya da sigara icilen yerde durmak bebeğe zarar verir.

Hamilelikte Kilo Alımı Normal midir?
Hamilelikte kilo alımı normaldir. Halk arasında şoyle bir deyiş vardır hamile bir kişi 2 kişidir ve 2 kişilik yemek yemelidir. Bu tabir ne kadar doğru olsa da ne bulduğunu yemek yerine dengeli ve duzenli olarak beslenmek gerekir. Hamilelikte normal kilo artışı ilk 3 ay 2 kilo, 3-6 ay arası 6 kg ve son 3 ay 4 kg olmak uzere toplam 12 kilodur. Hamilelerde gunluk kalori ihtiyacı 2400 kcaldır. Almaları gereken protein miktarı ise kilo başına 1,3 gramdır.
Hangi Besinler Ne kadar ve Nasıl Tuketilmeli?
Gebelikte az ve sık yenilmelidir. Her 2 ana oğunun arasına bir oğun konulmalıdır. Boylece mide bulantısını en aza indirmiş oluruz.
Genel olarak bebeğinize gecen karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve minerallerdir. Bu besin maddeleri balıkta, taze sebze ve meyvelerde, et ve sut urunlerinde bulunur.
Gebelikte sağlıklı bir diyet programı uygulamak istiyorsak anne adayının 4-6 porsiyon sebze ve meyve, 2 porsiyon tahıl, 3 porsiyon sut ve sut urunu ve 3 porsiyon da protein almalıdır.
En onemli maddelerden ikisi de folik asit ve demirdir. Bunların eksik olması bebekte onemli sonuclar oluşturur.
Uzak durulması gereken besinler: Cay kahve gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Cok yağlı, soslu yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durmak gerekir. En onemlisi sigara ve alkolden uzak durmaktır.