Fransız virus uzmanı Francoise Barre-Sinoussi AIDS hastalığına neden olan HIV virusunu tanımlayarak AIDS hastalığının tedavisinin mumkun olduğunu soyledi. Ne zaman tedavisinin bulunacağını soylemeyen Francoise, bilim adamlarının hergun yeni yararlı buluşlar yaptığını soyledi.
Virus 1981 yılında tanımlandı ve o gunden gunumuze yaklaşık 40 milyondan kişi AIDS sebebiyle hayatını kaybetti.
1981den bu yana geliştirilen ilaclar sayesinde artık HIV pozitif kişiler doğru ilaclarla cok uzun bir sure hayatta kalabilmektedir.
Profesor Francoise AIDS hastalığının tedavisini bugun konuşuyorsak elimizde kanıtımız var dedi.
Umutlar HIV virusunde artık bitmişti. Ama iki hastada yapılan deneyler HIV virusunun yok edilebileceği umutlarını tekrardan getirdi.
Berlin hastası olarak tanımlanan bir adam kemik iliği nakli sayesinde HIV virusunden kurtuldu.
New Jerseyde yaşayan 50 yaşında bir adam gen terapisi ile kısa bir sure icin antiviral ilaclardan kurtuldu. Tam olarak iyileşme gorulemedi.
Profesor Francoise Berlin hastasına yaptığımız iki kemik iliği naklinden sonra vucudundaki HIV virusunu yok etmeyi başardık. Bunu daha onceden bilmiyorduk dedi.
HIV tedavisinde iki yontem var. Biri HIV virusunun vucuttan tamamen atmak diğeri ise virusu vucuttan atmamak ancak ilac kullanmadan viruslu savaşmasını sağlamaktır.
Gunumuzde HIV virusu olan bir birey her gun ilac kullanmak zorunda kalıyor. Bu yontem fakir ulkelerde oldukca pahalı bir yontem olarak kalıyor.
Yeni Yontemler
Profesor Francoise Şu anda elimizdeki tedavi yontemleri cok pahalı ve ulaşması zor. Ayrıca bazı hastalar uzun suren tedavi sonucu vucutlarında bazı komplikasyonlar gorulebiliyor. Bu da bizi yeni tedavi yontemlerin başvurmamız icin zorunda bırakıyor.
2008 yılında Luc Montagnier ile birlikte HIV virusunu buldukları icin Nobel Odulu alan Profesor Barre-Sinoussi yakında Ululararası Aids Vakfı başkanlığı gorevine gececek.
Bu yeni goreviyle yeni araştırmalara devam edecek. Ayrı Profesor HIV virusune olan yardımların duştuğunu soyledi ve bu da cok sinir bozucu olduğunu soyledi.
Professor Barre-Sinoussi Ben bir bilimadamıyım ve durust olmam gerekir. Ve durust olarak soyluyorum tedaviyi ne zaman bulacağımızı bilmiyorum dedi.