Genel hastalık hali, uşume, ateş ve anal bolgede ağrısı olan bir hastada anal apse veya fistul olabilir.



Anal Apse Nedir?

Anal apse anus kenarında veya rektumda ici iltihapla dolu kavitedir.



Anal Fistul Nedir?


Anal fistul coğunlukla daha onceden meydana gelmiş anal apsenin bir sonucu olarak oluşur. Anusun hemen ic yuzunde kucuk kesecikler bulunur. Bu kesecikle bir kanalla anuse acılır bu kanalın tıkanması enfeksiyon ve apse gelişimine neden olur. Fistul bu kesecik ile anusun kenarındaki ve dışına doğru olan cilt (daha once apse meydana gelmiş cilt) arasında bir tunel oluşumu ile karakterizedir.



Anal Apseye Neden Durumlar Nedir?

Apse anus icindeki keseciklerin bakteri veya yabancı bir madde ile teması sonrasında ani olarak gelişen iltihabıdır. Anal apse oluşumuna neden olan bilinen hastalıklar arasında, inflamatuar barsak hastalıkları; kolit gibi…



Anal Fistule Neden Durumlar Nedir?

Apse boşaldıktan sonra, anus ic yuzundeki kesecik ile apse gelişen cilt arasında bir tunel meydana gelir. Ve buradan cilde iltihaplı akıntı olmasına neden olur. Eğer akıntının olduğu cilde acılan ağız tıkanırsa tekrar apse gelişebilir.



Anal Apse veya Anal Fistulun Semptomları Nelerdir?

Anal apse, anus cevresinde şiddetli ağrı ve dolgunluk-şişlik semptomları ile birliktedir. Ayrıca kişide halsizlik, ateş ve titreme gibi yakınmalara neden olur. Anal fistul ile ilgili yakınmalar anus cevresindeki ciltte tahriş, akıntı ve akıntı sonrasında o bolgede bir rahatlama hissi şeklindedir.



Anal Apse Her Zaman Anal Fistule Donuşur mu?

HAYIR! Anal fistullerin yaklaşık %50 kadarı anal apselerden gelişir. Yine de bu durumu tahmin etmek mumkun değildir.



Anal Apse Nasıl Tedavi Edilir?

Anal apse, anuse yakın bir yerden cilde yapılan kesi ile boşaltılmalıdır. Coğu zaman o bolgenin uyuşturulması yeterli olur. Ancak daha buyuk apseler ozellikle diyabetik veya bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda ameliyathane şartlarında belden aşağısı uyuşturularak boşaltılmalıdır.



Anal Fistulde Tedavi Nasıldır?

Anal fistulun tedavisi cerrahidir. Tedavi cok net olmakla birlikte uygulanan cerrahi tedavi yontemlerinin kendine ozgu riskleri mevcuttur. Bu nedenle tecrubeli bir kolon ve rektum cerrahi tarafından gercekleştirilmelidir. Cok nadir olarak apse ile eş zamanlı fistul tedavisi de yapılabilir, ancak coğu zaman apseyi takiben fistul oluşması icin 6-8 hafta veya daha uzun zaman gecmesi gerekir. Fistul cerrahisi fistulu oluşturan tunelin bulunup acılmasını icerir. Bu işlem bazen anuste dışkı ve gaz tutabilmeyi sağlayan kasların bir kısmının kesilmesini gerektirebilir. Bu tunelin ic ve dış ağzı bulunarak tunel acılır ve icerden dışarı doğru kendiliğinden iyileşmesi sağlanır. Fistul tedavisi gunubirlik cerrahi olarak gercekleştirilebilir. Hasta aynı gun veya ertesi sabah taburcu edilir. Ancak daha karışık fistullerde hastaneden daha uzun kalmak gerekebilir.


Fistul Cerrahisinden Sonra İyileşme Ne Kadar Surer?

Fistul Cerrahisinden sonra 1 hafta boyunca hafif veya orta derecede bir ağrı olabilir ancak bu ağrı, ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Okula veya işe donme suresi genelde kısadır.

Anal fistul veya apse drenajı sonrası hastanın gunde 3-4 kez ılık oturma banyosu yapması onerilir. Bu donemde yumuşak kıvamlı dışkılama onemlidir, bunun icin lifli gıda tuketmek veya laksatif almak uygundur. Cerrahi sonrası iyileşme doneminde sumuksu akıntı olması normaldir. Islaklık hissini azaltmak icin gazlı bez veya pet kullanılabilinir.


Anal Apse veya Fistulun Tekrar Etme Riski Nedir?

Uygun şekilde tedavi edildiğinde tekrarlamamaktadır. Ancak tekrarlamasını engellemek icin tedavinizi gercekleştiren kolon ve rektum cerrahının onerilerine uymalısınız.