Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık kanseri dunya uzerinde kanser turlerinde 5. sıradadır. Olumcul bir kanser ceşididir. Eğer bulunduğu yer belli bir bolgedeyse hasta 5 yıldan daha fazla yaşamaktadır.
Yumurtalık kanseri olma riski yaş ilerledikce artar. 45 yaşından sonra gorulme riski daha fazladır. 75 yaşından sonra bu risk oldukca yukselir. Ozelikle menopozdan sonra gorulme sıklığı daha fazladır.
Yumurtalık Kanseri Nedenleri
Genel nedenlerden bir tanesi doğum yapmamış olmaktır. Doğum yapıldığı zaman risk daha da azalmaktadır. Aynı şekilde gebelik onleyici ilaclar da yumurtalık kanserine karşı bir koruyucu ozellik taşımaktadır. Diğer bir neden ise ailesel oyku ve genetiksel olduğu duşunulmektedir.
Diğer nedenlerin bir tanesi de cevresel faktorlerdir. Menopozdan sonra kadınlık hormonunun tek başına verilmesi yumurtalık kanserine yakalanma riskini daha da arttırmaktadır.
Belirtiler
Butun yumurtalık kanserleri erken donemde belirti meydana getirmez. Yumurtalık kanseri olan kişilerin belirtileri birbirine benzemektedir. Yuzey epitelinden koken alan yumurtalık kanserleri buyuyene kadar bulgu vermez. Buyurse karın ağrısı, idrara cok cıkma, karında şişlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemi bozuklukları verir.
Yumurtalık kanserlerinin %30u doktor kontrol sırasında şans eseri saptanır. İleri donemde ise vajinal kanama, karında asit birikimi, karında fazla şişlik gibi belirtiler meydana getirir.
TANISI
Vajinadan girilen bir kameralı aletle yumurtalıklarda kist olup olmadığına bakılır. Eğer kist varsa doktor kotu huylu mu iyi huylu olduğunu anlamak icin karından bir kesik atarak girer. Diğer bir bulguda kan testi sonuclarında CA-125in yuksek cıkmasıdır. Ama bu kesin bir yontem değildir cunku CA-125 sadece yumurtalık kanserinde yukselmez, kistlerde tumorlerde de yukselir.
TEDAVİSİ
Genel olarak bir tedavisi yoktur. Sağ kalım oranı cok duşuktur. İlk tedavide ameliyat yapılır. Sonrasında ışın tedavisi, kemoterapi gibi tedaviler uygulanır. Sonrasında tekrardan ameliyat edilebilir.
Tedavide erken teşhis onemlidir. Eğer ilk devrede yumurtalık kanserine teşhis konulursa 5 yıllık sağ kalım oranı %70dir. Ama hastalığın 4. Evresinde saptanırsa sağ kalım oranı cok duşuktur.