Alerjik rinitinin anlamı burun iltihabıdır. Havadaki polenler, tozlar yani kısacası boğazı, burunu gozu tahriş edici maddeler histamin salgısını tetikleyebilir. Histamin burunda sinuslerde ve goz kanallarında iltihaplanmaya ve sıvı uretime neden olur.
Alerjik Rinitin Turleri:
Alerjinin 2 turu vardır.
-Mevsimsel olanı vardır. Bu sadece yılın belli mevsimlerinde ortaya cıkıp kaybolur.
-Diğeri de 1 yıl boyu suren. Buna perenial rinit denir.
Alerjik Rinite Ne Neden Olur?
En cok yaygın olan sebep havadaki ucuşan polenler, hayvani pislikler, tozlar, kuf ve hayvan tuyu gibi dış nedenlere bağlı olarak gerleşir.
Belirtileri:
Tanı koymak icin doktor tarafından tıbbı oykunun bilinmesi gerekir ve tıbbı oykune gore durumlar değerlendirir. Belirtilerde hapşırma, tıkanıklık, burnun surekli akması, kaşıntılı burun, goz ve kulaklar, burun kanaması, yorgunluk vardır.
Alerjik rinit genelde 40 yaşından once ortaya cıkar ve zamanla ve onun etkisi yaş ilerledikce azalmaya başlar. Egzama, urtiker veya astım gibi diğer alerji hastalıkları olan kişilerde Alerjik rinit hastalığının gorulmesi daha yuksektir.
Alerjik Rinitim Var Ne Yapmalıyım?
- Uzerinde toz tutabilecek kilim, halı gibi şeyler kullanılmamalıdır.
- Evin havalandırması cok iyi yapılmalıdır. Bol bol temiz havanın girmesi sağlanmalıdır.
- Polenli ortamlardan olduğunca uzak durmaya calışılmalı eğer buralara gidelecekse maske gibi bir şeyle kendisini polenlerden korumalıdır.
- Evdeki havanın kurumamısına ozen gosterilmelidir. Cunku hava kuruduğu zaman bu hastalık daha kotuye doğru gitmektedir. Bu yuzden nemlendirici kullanılmalıdır.
Alerjik Rinit Tedavisi
Alerjik Rinit hastalığının kesin olarak bir tedavisi yoktur. Yani bu sorun anca Alerjik rinite sebep olan madde bulunup bundan sonra ondan kacmakla mumkun olabilir. Alerjik rinit icin doktora gidildiğinde doktor genelde sizlereantihistaminik ve sprey tarzı maddeler yazarak bunu da burun ve gozlerdeki salgıyı azaltmak icin verebilir. Eğer hastalığa neden olan ana madde bulunmazsa bu ilaclar kısa sureli bir rahatlama sağlar
Alerjiler ve Astım
Alerjik rinit astımla bağlantılı onemli bir sorundur. Bazı insanlar icin, astım kontrolları Alerjik Rinit kontrol anlamına gelmektedir. Bu bir teoriden ibaret ve daha hala ispatlanamamıştır.