Parkinson hastalığınıntemelinde dopamin denilen maddenin eksikliği yatar. Dopamin beyinden gelen bilgileri sinirden diğer sinere aktarma işlevini gercekleştirir. Bu sayede bilgiler aktarılarak vucut yonetilmiş olur ve vucudun dengesi korunur. Bu dopamin denilen hormon beyindeki bazı hucreler tarafından salgılanır.Bunlar zarar gorduğu zaman dopamin salgısı yapılamaz ve dopamin eksikliği başlar. Parkinson hastalığında hareket işlevi azalır ve bu hastalığa yakalanan kişilerin vucudunda titreme ya da hareketlerinde yavaşlama gorulur.

Parkinson hastalığı vucutta cok yavaş olarak ilerler. Yani yaklaşık olarak 10 yılda etkisini gosterir. Başlangıcta vucutta tek taraflı titremeler gibi etkiler gosterirken zamanla tum vucuda yayılır. Bu hastalığın belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye değişir. Erkeklerde gorulme oranı kadınlardan daha fazladır.
Parkinson Hastalığının Ortaya Cıkması
Bu hastalığın neden ortaya cıktığı daha hala bilinmemektedir. Ama genetik faktorlerin, cevrenin bu hastalığın oluşmasında cok etkili bir oneme sahip olduğu duşunuluyor. Cevre faktorleri duşunulduğu zaman yediğimiz yiyecekler ve bağımlı olduğumuz maddeler duşunulebilir. Orneğin eroin kullanan birisinde eroin kullandığı icin beyninin bazı hucrelerine zarar geldiğini varsayarsak bu kişi de bu hastalığın gorulme olasılığını daha da arttırmış oluruz. Parkinson Hastalığı genetik faktorlerle de ortaya cıkabilir. Genetikse genelde genc yaşlarda ortaya cıktığı gorulmuştur. Bu hastalık bulaşıcı değildir.
Parkinson Hastalığının Belirtileri
Genel olarak hastalık cok uzun bir surece yayıldığı icin ilk başlarda bir belirti meydana gelmeyebilir. İlk belirtiler genelde elin, ayağın yavaş olarak titremesidir. Ya da kişi gunluk işlerini yaparken zorlanabilir. Genelde bu hastalıkta kişiler başlarda ellerini sallamadan yururler. Ama illa ki her titreme parkinson hastalığının bir belirtisi değildir cunku gunluk zamanda sinirlenme, uzulme, ac kalma gibi durumlarda bu sebeplerden dolayı titreme meydana gelebilir.
Hekime muayene olmakta bir fayda vardır. Bu hastalıkta kişilerin kasları gergindir. Yani normal bir insan kendisini serbest bıraktığı zaman kaslarında gevşeme gorulur ama parkinson hastası olan birisinin kasları surekli olarak gergin ve serttir.
Diğer belirtiler olarak: Yutmada zorluk, terleme, hipertansiyon, depresyon, vucudun one doğru eğik durması.
Muayene’de Tanı Koymak
Parkinson hastalığını tanımlamak icin bir test yapma cihazı yoktur. Yani doktor kendisi hastaya sorular sorarak ve hastanın yakınlarından elde ettiği bilgilerle bu tanıyı koyabilir.
Bu hastalığın belirtilerinin aynısı olan parkinsonizm hastalığının da belirtileri aynı olduğu icin bazen tanı koymak zorlaşabilir. Hatta beyindeki tumor, damar sertliği gibi durumlar da aynı belirtileri gosterir.
Parkinson Tedavisi
Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilacların amacı dopamin salgısını arttırmak ya da dopaminin yıkılmasını azaltmaktır. Tedavide tam olarak iyileşme gorulecek diye bir şey yoktur. Ama kişinin titremesi, konuşma bozukluğu gibi durumlar ortadan kaldırabilir. Burda onemli olan noktalardan bir tanesi de kişinin ailesinden gelen destektir. Kişi ne kadar kendini iyi hissederse gelişme olasılığı da o kadar artar.
Bu hastalığın cerrahi mudehalerle tedavisi mumkundur.