Şiddetli baş ağrılarından yakındığını soyleyen biri icin genelde ilk duşunduğumuz şey “Migreni var herhalde” olur. Ya da oksuruk krizlerini goğus hastalıklarına bağlama eğilimi daha yuksektir. Halbuki baş ağrısı beyin tumorunden goz hastalıklarına kadar bircok hastalığın habercisi olabilir; tıpkı durmak bilmeyen oksuruk krizlerinin nedeninin sinuzit ya da alerjiye bağlı geniz akıntısı olabileceği gibi. Miyom sorunu yaşayan kadınlarda buna benzer durumlar gorulebiliyor tıpkı Sibel Bozyiğit ’in yaşadıkları gibi.

Kilo aldığını sandı, miyomu olduğunu oğrendi!

Buyuyen karnı nedeniyle kilo aldığını zannederek oncelikle bir diyetisyene giden Sibel Bozyiğit (32), farklı belirtilerin de devam etmesi nedeniyle ancak birkac doktora gittikten sonra miyomu olduğunu oğrendi. Karnının buyumesine hazımsızlık problemi de eşlik eden Sibel Bozyiğit ’in ailesinde kalp yetmezliği sorunu da mevcut. Son olarak Acıbadem Altunizade Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doc. Dr. Taner Usta tarafından tedavi edilen Sibel Bozyiğit yaşadığı durumla ilgili olarak şunları soyledi: “Meğer, yalnızca sindirim sistemi sorunları değil, kalp yetmezliği de karın buyumesine neden olan durumlardan. Ailemde kalp yetmezliği var. Bir de yapılan tahlillerde kolesterolumun yuksek olması, dikkatlerin hep kalp sağlığı uzerine yoğunlaşmasına yol actı. En son kadın doğum doktoruna gittim ve miyomum olduğunu oğrendim. 3 kilo 200 gr. ağırlığında kocaman bir miyom yuzunden karnım da kocaman olmuş tabii. Miyom operasyonla alındı ve şu anda bir şikayetim kalmadı.”

Ureme cağında ortaya cıkıyor

Tedavisi cok da zorlu olmayan miyomun da belirtileri nedeniyle başka rahatsızlıklarla karıştırılabildiğini belirten Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doc. Dr. Taner Usta, genellikle duzenli takiplerle kontrol altında tutulabilen miyomun en sık rastlanan belirtileri hakkında şu bilgileri paylaşıyor.

Rahimin kas tabakasından kaynaklanan ve yine rahim ici ya da cevresinde gorulen iyi huylu katı tumorlere miyom adı veriliyor. En sık olarak 35-40 yaş aralığında gorulen miyomlar genellikle ureme cağından once ortaya cıkmıyor cunku oluşmalarındaki en onemli faktor kadınlık hormonu ostrojen.

Şişkinlikten sık idrara cıkmaya kadar cok farklı belirtiler gosteriyor

Genel olarak adet doneminin aşırı kanamalı gecmesine neden olan miyomların ne yazık ki geniş bir belirti yelpazesi bulunuyor. Bazı miyom oluşumlarında kanamaların adet donemlerinden sonra da devam edebildiğini soyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doc. Dr. Taner Usta, cinsel ilişkide zorlanma ve aşırı ağrı, bel bolgesinde ağrı, sık sık idrara cıkma isteği, karın veya rahim bolgesindeki şişkinliklerin sık karşılaştıkları belirtiler arasında yer aldığını ifade ediyor. Nadir olarak bağırsaklar veya idrar torbası uzerinde basınca neden olan miyomlar bu sebeple kabızlığa ya da cok sık idrara cıkma şikayetlerine neden olabiliyor. Bazı durumlarda ise miyomlar herhangi bir belirti gostermeden ortaya cıkıyor.

Duzenli jinekolojik muayene miyomları ele veriyor!

Jinekolojik muayeneler sırasında ultrason ile rahatlıkla goruntulenebilen miyomlar, duzenli doktor kontrolu yaptıran kadınlar icin korkulu bir kabus olmaktan cıkmış durumda. Bir tur yumuşak doku tumoru olarak nitelenen miyomlar icin gerekli olursa MR tetkiki de yapılabildiğini belirten Doc. Dr. Taner Usta, goruntuleme tekniklerinin ilerlemesi nedeniyle artık daha fazla miyom tanısı konulduğunu kaydederek ureme cağındaki tum kadınların duzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması gerektiğinin altını ciziyor.

Buyukluğunden ziyade yarattığı sorunlar onem taşıyor

Miyom vakalarında en onemli nokta miyomun buyukluğunden cok klinik tabloda anormal rahim ici kanama, ağrı, kısırlık veya cevre organlara bası yapıp bir probleme neden olup olmadığı. Miyomun capı ise daha az onem taşıyor. Orneğin rahmin dış duvarındaki 5 cm ’lik bir miyomu duzenli olarak takip etmek yeterli olurken rahim icindeki 1-2 cm ’lik miyomların, cok ciddi vajinal kanamaya neden oldukları icin cerrahi mudahale ile cıkarılması yoluna gidiliyor.

Kansere donuşme olasılıkları duşuk

Miyomların kansere donuşme olasılığı oldukca duşuk olsa da bu ihtimalin akılda bulunması gerektiğine dikkat ceken Doc. Dr. Usta, bu nedenle takiplerin ve belirli aralıklarla kontrollerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Hızlı buyume, ultrasonda yoğun hucre buyumesini gosteren değişiklikler, yapıca cok geniş duzensiz alanlar gorulduğunde kotu huylu miyomlar acısından incelenmesi gerekiyor. Zira oldukca nadir gorulse de sarkomlar yani kotu huylu miyomlar cok hızlı buyuyerek başka dokulara yayılabiliyor.