Sinuzit Nasıl Bir Hastalıktır?
Alnımızda, gozumuzun her iki tarafındaki ic yanlarında, burun etrafında ve burun arkasındaki sinuzit boşluklarının iltihaplanmasıdır. Sık olarak tekrar eder ve ust solunum enfeksiyonundan sonra oluşur. Cocuklarda da yine bir gripal enfeksiyondan sonra oluşur. Bu boşluklar mukoza denilen bir tabaka ile ortuludur. Bu tabakanın iltihabına sinuzit denir. Sinuzit boşlukları burun icine bir kapı ile acılırlar. Yaklaşık 1-2 mm lik bir acıklığı olan bir kapıdır. Kapının tıkanması da sinuzit oluşumuna neden olur.
Sinusler icindeki hava boşluğu nedeniyle kafa tasının ağırlığını hafifletirler. Bu boşluklar beyindeki dokuları darbelerden korur. Sinusler alınan havanın nemlenmesini sağlarlar. Konuşma esnasında sesin rezonansını sağlarlar. Aldığımız havanın ısıtılmasında rol oynarlar.
Sinuzitler genel anlamda akut ve kronik sinuzitler olmak uzere ikiye ayrılır. Bir hastalığın başlangıcında 15 gune kadar devam eden sinuzitler akut sinuzitlerdir. 15 ile 3 aya kadar devam sinuzitlere subakut yani yarı taze sinuzitlerdir. 3 aydan sonra devam eden sinuzitler ise kronik sinuzit denir. Daha cok burun kemikliği, anotomik bozukluk kronik sinuziti kolaylaştıran faktorlerdendir.
Sinuzit Hastalığı Belirtileri
Akut Sinuzitin Belirtileri: Ateş, halsizlik, baş ağrısı, ust yolunum enfeksiyonu belirtileri, zaman zaman burunda kanamalar, geniz akıntısı, cabuk yorulma, cocuklarda oksuruk gorulur.
Kronik Sinuzitin Belirtileri: Baş ağrısı ilk olarak gozukmez. Daha cok yorgunluk geniz akıntısı, iltihabi akıntı, zaman zaman ağız kokusu, burundan kanlı akıntı, cabuk yorulma, gun ici yorgunluk belirtileridir.
Sinuzitin Tedavisi
Akut ya da kronik olmasına gore yaklaşım gosterilir. Akut tedavisinde genellikle medikal tedavi son derece yuz guldurucu sonuc verir. Medikal tedavide ozellikle antibiyotikler, buruna sıktığımız lokal dekonjestanlar, sistemik dekonjestanlar, antihistaminik ilaclar yani burun etini kuculten ve burun hava pasajını acan ilaclardır. Bunların yanı sıra balgam sokucu ilaclarla ve oksuruk kesicileriyle tedavi tamamlanır.
Akut sinuzitte en onemli altın kural ozellikle cocuklarda tedaviyi kısa kesmemek, uygun vakalarda 4-6 hafta arası antibiyotik tedavisine devam etmektir. Eğer 3 aydan uzun kronik sinuzit ise yine oncelikle medikal tedavi başlanır. Ancak başarı şansı duşuktur. Sıklıkla cerrahi gerektirebilir. Cerrahi oncesinde bilgisayarlı tomografi cektirmek gerekir. Bilgisayarlı tomografi yol gostericidir. Tomografi hangi anotomik bozukluk olduğu nerede sorun olduğunu tanısı yapılır. Diğer dokulara zarar vermeden sadece sinuslere ve sinus kapaklarına yonelik tedavi gercekleştirilir. Endoskopik sinuz tedavisinde altın kural fonksiyonel tedavi uygulamaktır. Yani sağlıklı durum fonksiyonlarına zarar vermeden sadece var olan hastalığa yonelik tedavi uygulamaktır.
Son yıllarda balon sinoplasti yontemi gelişmiştir. Bu da zarar vermeyen bir yontemdir. Uygulama alanları endoskip sinuz tedavisi kadar geniş değildir.