Bronş adı verilen yapılar havanın akciğere iletilmesini sağlar. Bazı sebeplerden dolayı bu bronşlar aşırı derecede kasılır ve daralır. Hava yollarının daralmasıyla nefes almak zorlaşır ve aynı zamanda almakta zorlaşır. Nobetler halinde ortaya cıkan, gecici bronş kasılmalarına astım denir.

Bazı maddeler bazı kişilerde uyaran olabilir. Kişiler ataklar arasında gayet rahattır.
ASTIMIN NEDENLERİ:
Cevresel faktorler ve aileden gelen kalıtsal faktorler bu hastalığın oluşmasında etkilidir. Akrabalarında astım hastalığı gorulen bir bireyde astım gorulme riski daha fazladır.
Astım diğer nedeni de alerjikolmasıdır. Bazı kişilerin bazı maddelere karşı alerjisi vardır. Orneğin evde yaşayan bocekler, kedi tuyu, ev tozları gibi…
Mevsimlerin değişmesiyle astım hastalığı oluşabilir. Orneğin yaz mevsiminden kış mevsimine gecerken nem miktarı artar ve astım hastalığına neden olur. Solunum yolunu tahriş eden bazı maddeler astımın oluşmasına neden olabilir. Bunlar parfum, sprey, sigara dumanı, tebeşir tozu ve komurdur. En onemlisi sigara ve sigara dumanından uzak durmak gerekir.
Egzersiz yapmak nefes almayı zorlaştırır ve astımın oluşmasına sebep olabilir.
Bazı meslekler de astımın oluşmasına sebep olabilir. Bunlar mobilyacı, fırıncılık, kuafor gibi.
ASTIM’IN BELİRTİLERİ
Nefes almada zorluk cekilir. Nefes alırken ve verirken hırıltılı ses cıkar.
Oksuruk en onemli belirtilerden bir tanesidir. Sabaha karşı kuru bir oksuruk başlar ve kişiyi uykusundan uyandırır.
Atak surekli devam ederse hastada morarma gorulur. Goğus bolgesindeki deri kaburgaların arası ice coker. Bu durumda doktora gorunmek gerekir.
ASTIM’IN TEDAVİSİ
Astımla eğer normal bir normal hayat surulmek isteniyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Astım tam olarak tedavisi mumkun olmamakla birlikte ancak şikayetler en aza indirilebilir. Cunku astım hastalığı muzmin bir hastalıktır. Cocukken tedavi edilmeye başlayan astım hastalığının yetişkin bir birey olduğunda tamamen onune gecilebilir. Astımın tedavisi uzun vadelidir.
Astım hastalığında rahatlatıcı ve koruyucu ilaclar vardır. Rahatlatıcı ilaclar ataklar başladığında kişinin rahatlaması icin kullanılır. Koruyucu ilaclar ise devamlı olarak ataklardan korunmak icin alınır.
Astım hastalığının tedavisinde oksuruk ilacı kullanılmaz.