Vitiligo Hastalığı

Toplumda vitiligo hastalığının gorulme oranı %1,5 civarındadır. Kalıtsal faktorler bu hastalığa yakalanma riskini arttırır. Yapılan araştırmalarda ailesinde bu hastalığı gorulen bir bireylerin %25’inde vitiligo hastalığı gorulmuştur. Koyu renkli kişilerde daha cok kendini belli eder.

Vitiligo Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Genel olarak en başında tanımladığımız gibi melanosit hucrelerinin azalması sonucu pigment uretilememesidir. Bu hucrelerinin azalma sebepleri genetik faktorler, bağışıklık sisteminin bozukluğudur. Orneğin bağışık sistemi bozuk olan bir bireyde kişinin savunma hucreleri, deriye renk veren hucrelerini duşman gibi gorur ve onlara saldırır.
Bu hastalığın ortaya cıkmasında ya da şiddetlenmesinde etkili olan farklı faktorler de vardır. Guneş yanığı ve carpması, stres, bazı hastalıklar gibi durumlar bu hastalığın oluşumunda ve şiddetlenmesinde etkilidir.
Vitiligonun Belirtileri
Deride yanma şeklinde sut beyazına benzeyen şekiller gorulur. Bazı kişilerde vucudun tamamı beyazlar. Vitiligonun gorulduğu yerlerdeki kıllarda da beyazlaşma gorulebilir. Hastalık herkeste farklı duzeylerde olabilir. Orneğin bazı insanlarının beyaz yerlerinde az da olsa esmerlik olabilir cunku daha o yerlerde olmemiş melanosit hucreleri olabilir.
Hastalıkta pigment kaybı surekli olarak devam eder. Ara ara hastalığın ilerlemesi durabilir ama sonrasına tekrardan piğment kaybı gorulur. Kişinin deri renginin tek renk olması hastalığının gectiğinin anlamına gelmez. Hastalık devam etmektedir.
Tanısı
Vitiligonun tanısı cok kolay bir şekilde konur. Hastadan edinilen bilgilerle tanı konur. Bu hastalığa cildiye doktorları bakmaktadır. Bazı insanların derisi cok beyaz olduğu icin tanı koymak zorlaşabilir. Bu durumlarda ışık bir cihazla tanı konur.
Vitiligonun tanısında herhangi bir idrar ya da kan tahlili gerekmez.
Vitiligo Tedavisi
Vitiligonun tedavisinde doktor tarafından uygulanan tedavi ile hastanın bazı şeylere dikkat etmesi gerekir. Tedavinin amacı melanosit hucrelerinin calışmasını normal hale donuşturmektir. Bunun icin bazı ilac ve kremler uygulanmaktadır. Son zamanların en etkili yontemi B(UVB) ışık tedavisidir. Sadece lekeli yerlere ışık tedavisi uygulanır. En az 10 seans şeklinde uygulanır. Haftada 2-3 seans uygulanır.
Bunlarında dışında krem tedavisi uygulanır. Yuze uygulanırken dikkat edilmesi gerekir. Cunku yan etkileri vardır. Bazı tedavilerde lekelerin olmadığı bolumlere kremler uygulanarak derinin rengini acmak amaclanır. Bunun sebebi de gorunumu duzeltmektir.
Vitiligo hastaları guneşe cıkarken dikkat etmeleri gerekir. Vitilogo hastalarının guneşe karşı savunma sistemleri cok zayıftır. Koruyucu yontemlerle guneşten korunabilirler.