Grip viruslerle bulaşır. En sık bulaşma yolu oksurme, hapşırma, tokalaşma, yakın konuşmalar, opuşme gibi yakın temastır. Bu yuzden grip ve soğuk algınlığından korunma yontemi olarak ellerin sık sık yıkanması gerekir. Ayrıca grip olan insanların kalabalık ortamlarda bulunmaları da diğer insanların enfeksiyon kapmalarına sebep olur.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Oncelikle kalabalık ortamlarda bulunanlar insanlar yuksek risk altındadır. Ozellikle yuvaya giden cocuklar, ilkokul oğrencileri, yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları gibi vucut direncinin duşuk olduğu insanlar ile hastanelerde calışan sağlık personeli; hem kalabalık ortamlarda bulunuyor olmaları hem de vucut direnclerinin kolay duşmesi acısından buyuk risk altındadırlar.
GRİP NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Grip tedavisinde oncelikle istirahat cok cok onemlidir. Bol miktarda C vitamini ve su ve sıvı tuketmenin onemi buyuktur. Hastanın ateşini duşurucu, kırgınlığı giderici, burun tıkanıklığını acıcı gibi bir takım etken maddeler bulunan soğuk algınlığını komplikasyonsuz ortadan kalkması icin bazı ilaclar kullanılır.
Grip enfeksiyonunun başlangıc doneminde antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır. Cunku, grip viruslerle ortaya cıkan bir hastalıktır. Oysa antibiyotiklerin virusler uzerinde hic bir etkisi yoktur.
Doktorunuz muhtemelen burun damlaları ve spreyleri; mukus gevşemesine ve burnun acık kalmasına yardımcı olur, burun mukozasını nemlendirmek icin serum fizyolojik,
GRİP AŞISI KORUR MU?
Gripten en iyi korunma yolu, grip aşısı olmaktır. Grip aşısı her yıl tekrar edilmesi gereken bir aşıdır. Bunun nedeni, grip virusunun her yıl kimliğini değiştirmesidir. Bu nedenle, her yıl yeni imal edilmiş aşılar kullanılmalı, gecmiş yıllardan kalan aşı kullanılmamalıdır. Grip aşılmasından sonra, sağlıklı kişilerde yaklaşık %90 civarında bir koruyucu etki elde edilmektedir. Bu oran muhtemelen yaşlılarda, bağışıklık sistemi zayıflamış veya kronik hastalığı olanlarda daha duşuk olabilmektedir. Sağlıklı olsanız da, hicbir aşının tam koruma sağlayamadığı hatırlatmakta yarar vardır.