Ne kadar uyuduğumuzu kontrol eden gen, bilim insanları tarafından keşfedildi ve bazı insanların neden kendi icsel alarm saatleri olduğunu acıkladı.
Bilim insanları, uyuma suremizi kısaltabilen ABCC9 adlı bir geni tanımladılar. Aynı gen onceden kalp hastalığı ve şeker hastalığıyla da bağlantılı bulundu.
Keşif, az uyuyanların neden sadece dort saatlik uykuyla durabildiklerini acıklayabilir.
Avrupa capındaki calışmada, farklı Avrupa ulkelerinden 4000 kişi uyku alışkanlıklarını değerlendiren bir anket doldurdu.
Bilim insanları, katılımcı yanıtlarının yanı sıra genlerini de analiz ettiler.
ABCC9 geninin yaygın bir değişkenin iki kopyasına sahip kişilerin, başka versiyonun iki kopyasına sahip kişilerden dikkat cekici olcude az uyuduğunu keşfettiler.
ABCC9 geninin meyve sineklerinde de var olduğunu zaten tespit eden ekip, onu hayvanda değişikliğe uğratıp uyuduğu zamanı kısaltmayı başardılar.
Calışmanın yazarı Karla Allebrandt şoyle dedi: Gorunen o ki uyku suresiyle kalp hastalığı ve şeker hastalığı gibi diğer durumların ilişkileri alta yatan ortak bir molekuler mekanizmayla kısmen acıklanabilir.
ABCC9 geni, meyve sineklerinde var olan gen gibi evrimsel olarak eskidir. Meyce sinekleri de uyku benzeri bir davranış sergiler.
Meyve sineği sinir sistemiyle homolog olan ABCC9 geninin işlevini engellediğimizde gece uykusunun suresi kısaldı.
Yardımcı yazar Profesor Till Roenneberg şoyle ekledi: ABCC9 geninin meyve sineklerinde gece uykusu surelerini de etkilemesi bizim icin cok teşvik edici.
Bu bize uyku suresinin genetik kontrolunun yuksek duzeyde farklı turlerin geniş aralığındaki benzer mekanizmalara da pekala bağlı olabileceğini anlatıyor.