Uykusuzluk sorunu yaşayanlar ya da cok uyuma ile sıkıntı cekenler icin uykusuzluk tedavisini bulmaya calıştık. Uykusuzluk nasıl gecer, uykusuzluğun nedenleri nelerdir? Uykusuzluk icin şifalı bitkiler oneren onemli bilim insanları olsa da bunun ilk nedenine ve ilk cozum yoluna bakmak gerekiyor. Uykusuzluk nedenleri ve cozumleri uzerine iyinet.com icin yaptığımız araştırmayı maddeler halinde sizlere sunalım. Uyku problemi yaşayanların faydalanması umuduyla.

Uykusuzluk nedir?

Uyuma durumuna gecmede yaşanan sıkıntılar ve yuyamama olarak tanımlanabilir. Uykuya dalınsa bile bir sure sonra tekrar uyanıp uyumakta zorlanmak da uykusuzluk olarak nitelenebilir. Vucut uykuzuluktan dolayı tam olarak dinlenemez ve uykusuz kalan vucudun farklı sorunlarla sizi uyarmasına neden olabilir bu durum. Tabi bu da hastalıkların başlaması demek.

Uykusuzluk akut ve kronik olmak uzere ikiye ayrılır:

Akut uykusuzluk: 3 haftaya kadar da surebilen uykusuzluk, kafein, alkol, stres, vardiyalı calışma saatleri, farklı yerde yatma gibi etkenler tetikler. Tedavisi icin oncelikle altında yatan neden ortaya cıkarılmalıdır. Ayrıca, stres azaltıcı yontemlerin kullanılması da akut uykusuzluğun gecmesine yardımcı olur. Hekime danışılmalı ve tedaviye başlanmalı.

Kronik uykusuzluk: Hasta, uyku durumunu yanlış algılar. Kaydedilen uykuyla, hastanın algıladığı uyku arasında tutarsızlık soz konusudur. Uzmanlar tarafından uygulanacak tedavi etkin tekniklerle yapılır.

Uykusuzluğun sebepleri ve risk faktorleri

Aşırı stres altında olmak Zihinsel bir hastalık Gece calışmak veya calışma saatlerinde değişiklikler yapmak Uzun mesafelerde yolculuk Kafein ve alkol kullanımı, ilaclar, tıbbi ve norolojik bozukluklar Rahatsızlıklar Klinik uyku bozuklukları Sirkadiyen ritim bozuklukları
Uykusuzluk nasıl gecer?

Uykusuzluğun caresi yoktur diyen sağlık gorevlilerine ya da hekimlere itibar etmeyin. Uykusuzluğun tedavisi mumkundur ve tedavinin ardından uykusuzluğun ne buyuk bir sıkıntı olduğunu da goreceksinizdir. Uyku sorunu nasıl tedavi edilir sorusunun yanıtını burada sizlere aktaralım

Yatmadan once, ac ya da tok olunmamalıdır. Yatmadan once ve gun icinde cok miktarda kafeinli, alkollu icecek, kola, cay ve sigara icilmemelidir. Gece gec saatte idrar sokturucu ilac alınmamalıdır. Grip ve diyet ilacları kontrollu bicimde kullanılmalıdır. Akşam saatlerinde fazla heyecan oluşturacak aktivitelerden kacınılmalıdır. Bir saat belirlenerek, kacta yatılırsa yatılsın sabahları muhakkak o saatte yataktan kalkılmalıdır. Bu sayede, biyoritm duzene girecektir. Uyku gelmeden yatağa girilmemelidir. Uyku kacınca, uyumaya cabalanmamalı, yataktan cıkılmalı ve başka bir odada vakit gecirilmelidir. Yatağa yalnızca uyku yeniden gelince donulmelidir. Uykuya yardımcı yastık ve yataklar tercih edilmelidir. Yatak odasında TV, radyo gibi aygıtlar olmamalıdır. Yatak odasının ışık ve ses yalıtımının iyi olması sağlanmalıdır. Gunduzleri uyunmamalıdır. Gun icinde duzenli ve yeterli şekilde egzersiz yapılmalıdır.
Uyku problemi ile ilgili yapılan aramalar
uykusuzluk nasıl giderilir melekler mekanı uykusuzluk tedavi uykusuzluk icin şifalı bitkiler uykusuzluk nedenleri ve cozumleri uykusuzluk nasıl giderilir uzman tv uykusuzluk problemi neden uykusuzluk yaşarız uykusuzluk tehlikeli mi