Son zamanlarda adından sıkca bahsedilen akıllı lensler, gorme sıkıntısı yaşayan hastalara konfor sağlıyor. Gozde doğuştan bulunan ve artık gormede sıkıntı yaratan mercek ameliyat ile cıkarıldıktan sonra yerine “akıllı lens” denilen mercekler yerleştiriliyor. Yaklaşık 10 yıldır katarakt ameliyatlarında uygun hastalar icin tercih edilen lensler, gorme sorununa cozum sağlıyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Goz Hastalıkları Bolumu ’nden Op. Dr. Belgin Ekmekciler, akıllı lensler hakkında bilgi verdi.
Gorme işlevini yitiren mercekler yerine “akıllı lensler”
Akıllı lensler hastaların gorme sorununa cozum olabilecek duzeyde etkili yapıdadır. Ancak hicbir yapay materyal gerceğinin yerine tutamaz. Buradaki amac, gozde doğuştan var olan ve artık işlevini yitirmiş mercek yerine yapay bir mercek uygulayarak hastanın gorme kalitesini olabildiğince artırmaktır. Akıllı lensler, gozunde katarakt hastalığı olan ve bu nedenle ameliyat olması gereken hastalar icin uygulanmaktadır. Bunun icin uygun hastalar tercih edilmeli ve akıllı lens ameliyatı basit bir işlem olarak duşunulmemelidir.
Uygun hasta secimi onemli
Katarakt hastalığı veya cok yuksek hipermetrop numaraları olan hastalara akıllı lens uygulanabilir. Ancak yalnızca yakın gorme problemi olan hastalara tercih edilmesi doğru değildir. Bunun yanı sıra retina, diyabet (şeker), sarı nokta, ileri astigmat ve ileri miyop hastalığı, şaşılık, kerotokonus ve korneal problemleri olan hastalar icin de akıllı lens uygulamaları tercih edilmez. Goz icine yerleştirilen bu teknoloji harikası lenslerin monofokal (tek odaklı), bifokal (iki odaklı) ve trifokal (uc odaklı) olmak uzere uc ceşidi bulunmaktadır. Hastanın durumuna gore bu 3 secenek lensten biri tercih edilmektedir. Akıllı lens kullanmak icin hastaya once standart katarakt ameliyatı uygulanmalı ve hastanın kendi orijinal lensi cıkartılıp yerine uygun mercek yerleştirilmelidir. Ameliyat, standart katarakt ameliyatı gibi 10-15 dakika kadar surmektedir. Bu operasyon sırasında goze dikiş uygulanmamakta ve hastalar aynı gun taburcu edilmektedir.
Hastanın yaşam kalitesini artıyor
Monofokal yani tek odaklı lens takılan hastalar ameliyat sonrası uzak icin gozluğe cok ihtiyac duymasa da yakın icin gozluk kullanmaları zorunlu olabilmektedir. Trifokal mercek takılan hastalar ise ameliyattan sonra gozluksuz kitap okuyabilir, bilgisayar kullanabilir ve televizyon izleyebilir. Hastanın yaşam kalitesi de boylelikle artırmaktadır. Uygun hastalara akıllı mercek olarak adlandırılan trifokal mercekler onerilir.