Genc hasta grubu unutmaya başladığı zaman ,bu unutkanlığın demans başlangıcı veya habercisi olup olmadığını sorgular.Unutkanlık şikayeti ile doktora başvuran hemen hemen tum hastanın oğrenmek istediği , şikayetinin sebebinin bunama olup olmadığıdır.
Demans yani bunama ileri yaş hastalığıdır.Bazı istisna durumlar haricinde genc yaşta gorulme olasılığı
duşuktur.Genc yaşta unutkanlık şikayeti ile başvuran hastada aşağıda oncelikle şunları aklımıza getirmek gerekir:
1-Genc yaşta gorulen unutkanlığın birinci sebebi depresyondur.Depresyon ,stres,uzuntu,ajitasyon,aşırı calışma gibi nedenlerele sinir sisteminin biyokimyasının değişmesi ve buna bağlı sinir sisteminin işleyişinin bozulmasıdır.Kişide uykusuzluk veya aşırı uyku ,heyecan .takıntı, sinirlere hakim olamama, .gibi belirtiler oluşur.Depresyonda odaklanma sorunu olduğu icin kişi dalgın ve unutkan olur.Konsantrasyon bozukluğu olur.
Depresyon gunumuzde tedaviedilebilir bir hastalık olmuştur ilac ve bazen buna ek olarak psikoterapiyle tam şifa olmaktadır.
2-Yoğun calışma koşulları ,kontrolsuz az yiyerek kilo verme cabaları,doğal besinlerin azlığı .. vucudumuz icin lazım olan bir cok vitamin ve minarallerin alınmasına engel olur.Bu maddelerin azlığı genclerde unutkanlık yapar.Kısaca iyi beslenmemek unutkanlığın bir sebebidir.
3-Tiroid yani guatr, hipoglisemi, şeker hastalıği(DM) gibi sistemik hastalıklar iyi tedavi edilmezse unutkanlığa sebep olur
4-Genc yaşta beyin hasarına sebep olan bazı hastalıklar ve kazalar, beyin operasyonları unutkanlık sebebi olabilir
5Ulkemizde sıkca gorulen ve bayılmaya sebep olan veya olmayan bazı tur epilepsiler halk deyimi ile sara hastalığı unutkanlık ve dalgınlık atağı ile kendini gosterir.Sebebi belli olmayan unutkanlık ataklarında mutlaka bir beyin elektrosuna bakılmalıdır.Cunku bu hastalık ilacla kolaylıkla tedaviedilebir