Gırtlak kanseri nedeniyle gırtlağı alınan hastalar seslerini kaybederler. Bununla beraber sıkıntılı surecte ciddi Yutma solunum ,akciğer , burun problemler gibi bir dizi sıkıntıyı ciddi anlamda yaşarlar. En buyuk sorun konuşma fonksiyonudur.
1987 li yıllarda ilk defa gırtlağı alınan hastanın sesini kaybetmesi ve bu yuzden intihar etmesi ile bu tur hastaları konuşturabilme cabaları ve araştırmaları bu tarihten itibaren ilgi konusu olmuş bu konuda pekcok araştırmacı calışmalar yapmış ve yapmaktadır.
Konuşma fonksiyonu icin pek cok yontem denenmekle beraber, Gunumuzde bu tur hastalar icin ses protezleri en yaygın konuşma aracıdır. Bu silikon menşei olan cihazlar basit cerrahi yontemle yerleştirilir. Bu yolla hasta konuşma fonksiyonu kazanır. Bu hastalar icin ameliyat oncesi insifulasyon testi adı verilen bir test yapılarak testin sonucunda alınan olumlu sonuc sonucu ses protezi yerleştirme işlemi uygulanmaktadır.
Bu hasta gurubunda bu testle başarı sağlasalar bile, Ne yazık ki ameliyat sonrasında % 30 a varan oranda konuşamazlar. Ses protezi uygulanmış fakat konuşamamış bu grubun icindeki % 30 luk kesimde ciddi psikolojik problemlere yol acmaktadır. Konuşma fonksiyonları yoktur, konuşma gibi buyuk nimetin beklentisi icindedirler .Bizim bu duruma cozum arayışlarımız ve calışmalarımız sonucunda ''endoilimunasyon yontemi ,, adı verilen bir test yontemi geliştirdik. Bu hastaların ses protezlerinden fayda gorup % 100 konuşup ,konuşamayacaklarını tespit edebiliyoruz .sonuc olarak bu % 30 luk hastaları daha fazla psikolojik travma yaşamalarını başından onluyoruz . Diğer cerrahi veya yontemlere yonlendiriyoruz. Dolayısıyla Bu hastalarda gelişebilecek , hem sosyo -psikolojik yonden sıkıntıları, hem de yapılabilecek gereksiz bir cerrahi proseduru , bunun yanı sıra gereksiz iş guc kaybını onluyoruz. 1996 yılında İlk kez 23 hasta ile yaptığımız bu calışmanın sonuclarını Budapeşte' de Avrupa Kulak burun boğaz toplantısında yayımlamıştık. Calışmalarımız 1993 yıllardan buyana devam etmekte en son bir yıl once sonucları update edip, 2011 de yayımladık. 1000 nin ustunde prosedur uygulayıp cok yonuyle bu konu da calışmaktayız. Geniş tabanlı calışma sonucları yakında yayımlanacak olup, bu cihazla ilgili yurtdışı kaynaklı bir firma ile uretim konusu goruşulmeye devam etmektedir.