Gunumuzde sağlık kuruluşlarından yararlanma imkanları artmış olsa da her gecen gun hastalık ve hasta sayılarında ciddi bir artış gorunmektedir. Genel bir inceleme yapıldığında, hastalıkların temel sebebinin sağlıksız yaşam koşulları ve sağlıksız beslenme olduğu gorulmektedir. Sağlıklı beslenme ile bir cok hastalığın onune gecmek mumkundur. Onemli olan hastalanmadan once tedbir almaktır. Hastalıklara karşı alınabilecek en onemli tedbir sağlıklı gıda tuketimidir.

Sağlıklı beslenme onerileri

Sağlıklı yaşamın temeli olan sağlıklı beslenme icin ufak dokunuşlar yapmanız yeterli olacaktır. O ufak dokunuşlar nelerdir şoyle genel olarak bir goz atalım.
Yemekten en az yarım saat once su icin, yemek arasında su tuketmeyin. Yemek yedikten sonra su ihtiyacınız olursa , en az iki saat sonra suyunuzu icin. Yemekle beraber iceceğiniz su , midenizin Ph değerini olumsuz etkileyerek besinlerin sağlıklı bir şekilde eritilmesine ve gıdalar icerisindeki mikroorganizmaların zararsız hale getirilmesine engel olacaktır. Su nasıl, ne zaman ne kadar icilmeli detaylarını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Tam buğday ekmeği tuketin. Fırınlarda ve marketlerde satılan beyaz ekmek birinci derecede sağlığınızı bozmaktadır. Beyaz ekmek icerisinde farklı kimyasal katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu kimyasal maddeler, midenize, bağırsaklarınıza ve genel sindirim sisteminize zarar vermektedir. Ayrıca beyaz ekmek icerisinde, vucudunuza fayda sağlayacak hic bir gıda bırakılmamaktadır. Buğdayın en onemli ve besleyici tarafı olan kepeği alınmaktadır. sadece bu değil aynı zamanda buğday icerisinde bulunan cok yararlı "Nuşeym" maddesi de alınmaktadır. Geriye ne kalıyor ? Lezzet arttırıcı kimyasallar ve goruntu guzelleştirici bazı katkılar. Bu nedenlerden dolayı, ne yapın ne edin tam buğday ekmeği bulmaya calışın. Bu gayret sağlığınıza yapacağınız en buyuk yatırım olacaktır. Bu konuda Kemal Ozer'in cok ciddi araştırmaları bulunmaktadır. Bir kısmını aşağıya alıntılamak istiyorum.

Genişletmek icin tıkla ...

Kışın kış sebzelerini yazın da yaz sebzelerini tuketin. Ozellikle kışın domates ve salatalık tuketmeyin. Bunların yerine, kara lahana, havuc, marul ile yapılan salataları tercih edin. Yazın bolca domates ve salatalık tuketebilirsiniz. Lakin organik olmak şartıyla. Mevsiminde yetişen urunler aslında doğal ilaclardır. Bu doğal urunleri tuketirseniz zaten doğal olarak sağlığınız korunur. Marketlerden aldığınız hazır gıdalara bir son verin. Ozellikle ambalaj icine girmiş tum gıdalar buyuk bir tehlike icermektedir. Hazır gıda yerine kendiniz yemek yapmayı alışkanlık haline getirin. Yapacağınız yemekler icin de mumkun mertebe hormonlu ve ilaclı olmayan doğal gıdalar bulun. Koy urunlerine yonelebilirsiniz.
Neden sağlıklı beslenme onemlidir ?
Zamanınız, aileniz, memleketiniz, dininiz ve değer verdikleriniz eğer sizin icin kıymetli ise, sağlıklı beslenmeniz gerekir. Sağlıklı beslenerek, hastanelerde tedavi ile uğraşarak zaman kaybetmezsiniz. Sağlıklı olarak hem zamandan tasarruf edersiniz hem de sevdiklerinize daha cok ve daha nitelikli zaman ayırmış olursunuz. Boylece hem siz hem aileniz hem de memleketiniz kazanmış olur.

İnsan sağlıklı bir yaşam ile mutlu olabilir. Sağlıklı bir insan herkes icin buyuk bir kazanımdır. Evladınız hasta olmasını ister misiniz ? Hayır bunu istemezsiniz. Anadolu insanının hastalıklarla uğraşmasını ister misiniz ? Hayır bunu da istemezsiniz. Sağlıklı nesil, guclu nesildir. Guclu bir nesil guclu bir devlettir. Ayrıca bir sonraki kuşaklara sağlıklı beslenme alışkanlığımızı da aktarabiliriz. Bu noktadan da mes'ul olduğumuzu duşunuyorum.

Sağlıklı beslenme ne kadar devam ettirilmelidir ?
Sağlıklı beslenme bir surectir. Bu surec bir omur boyu devam ettirilmelidir. Yediklerimiz biz oluyor. Kişi ne yiyorsa aslında o oluyor. Acıkcası sağlıklı gıdalar tuketen insanlar sağlıklı oluyor. Sağlıksız gıdalar tuketen insanlarda sağlıksız oluyor. Denklem bu kadar acık.

Sağlıklı beslenmek zor bir şey değil aslında. Biz sağlıksız beslenmeye alıştığımız icin sağlıklı beslenmek bize zor geliyor. Tekrardan sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirdiğimizde, sağlıksız beslenmek bize zulum gibi gelecek. Kısaca bir omur boyu sağlıklı beslenme bizim vazifelerimizden birisidir. Cunku hayatımız bitinceye kadar beslenme ihtiyacımız devam ediyor.

Sağlıklı beslenerek hastalıklarından kurtulabilir miyim ?
Hastanelere giden insanlar, o kadar cok zahmete katlanıyor, bir dunya ilac kullanıyor hem zaman hem de enerji acısından ciddi fedakarlıklar yapıyor. Tum bu emekler nicin yapılıyor ? Tekrardan sağlıklı bir insan olmak icin. Aynı bunları yapan insan, hastalıklardan tamamen kurtulmak icin, sağlıklı beslenmeye dikkat edemiyor. İşte tam da burada bir yanlışlık var değil mi ?

Genel sağlık hakkında iki uzmanın sohbetini izlemenizi oneririm. Prof.Dr. Canan KARATAY ve Kemal OZER TRT 1'de sağlığı konuşorlar:


Hastalıktan kurtulmak icin gosterdiğimiz cabayı, hastalığa yakalanmamak icin gostermiyoruz. Denklem bozuk olunca sonuc bizim acımızdan olumsuz oluyor. Carşıda tavuk doner yemek icin gerektiğinde kuyruğa giren insanımız, yediklerinin sonucunu duşunmuyor. Yediklerimizin icindekilere lezzet noktasında dikkat ederken (Ketcap olsun, mayonez olsun,acı olsun) sağlığımıza olumsuz etkilerine hic dikkat etmiyoruz.

Biraz dikkat edebildiğimizde, bir cok hastalıktan kurtulduğumuzu goreceğiz. Tansiyon, kolesterol , şeker gibi kronik hastalıkların temeli sağlıksız beslenmedir. O halde denklem doğru işliyor, sağlıklı beslen hastalıklardan kurtul.