Şu gunlerde işletim sistemi terfisi yapıp yapmamak bilgisayar kullanıcılarının kafalarındaki en buyuk soru işaretlerinden biri. Windows Vista piyasaya cıktığından beri tartışmalar devam ediyor. Buyuk bir coğunluk Windows Vista'nın Xp işletim sisteminin makyajlı bir surumunden ibaret olduğundan hem fikir. Windows Vista kurulum icin sabit diskinizin 1.5 GB'lık korkunc bir alanını kaplıyor ve bilgisayarınız ne kadar iyi olursa olsun Vista'dan 10 tam puan alamıyor. Ancak birileri bir yerlerde yeni işletim sistemleri geliştirme konusunda surekli calışmaya devam ediyor.
Yazımızda Assembly programlama dilinde yazılmış, sadece tek bir diskete sığan ve 64KB'lık bir belleğe sahip bir hurda bilgisayarlarda bile rahatlıkla calışabilecek bir işletim sistemi olan MenuetOS hakkındaki tum ayrıntıları bulacaksınız. MenuetOS, makine dilinin alt seviye programlama dillerinden olan Assembly kullanılarak yazılmış. İşletim sistemi iki versiyon olarak kullanıcının beğenisine surulmuş durumda. Bu tek disketlik işletim sisteminin 32Bit ve 64Bitlik versiyonları şu anda serverlarda indirilmek uzere kullanıcılarını bekliyor.
Donanımız ne kadar iyi olursa olsun donanımınıza gercek işi yazılım yaptırır. MenuetOS'u programlayan Assembly uzmanları bu sloganla yola cıkmış olacaklar ki, bu kucucuk işletim sistemine bir bilgisayarda kullanılan tum temel fonksiyonlar mevcut durumda. MenuetOS, kendine ait oldukca kullanışlı bir grafik arabirimine sahiptir. Bu işletim sistemi ilk olarak Assembly programcılarının hunerlerini daha da artırmak ve calışmalarına arac olması amacıyla geliştirilmişti. Ancak MenuetOS olduğu yerde bırakılmadı ve surekli geliştirildi. Bu sayede de grafik arabirimi daha da geliştirildi ve normal bilgisayar kullanıcılarının kolaylıkla kullanabilecekleri bir hale getirildi.
MenuetOS'un sisteminiz icin uygun olan surumunu indirdikten sonra bilgisayarınıza boş bir disket takınız. Kurulum dosyasına disketin bulunduğu yeri gosterin ve MenuetOS'unuz sistem acılışında yuklenecek şekilde oluşsun.
Bilgisayarınızı MenuetOS disketini kullanarak actığınızda her şeyi tek bir disket yukluyor ve işletim sistemi saniyeler icersinde monitorunuzde hayat buluyor. Yaptığınız bu işlem sırasında sabit diskinize kesinlikle bir zarar vermiyor ve herhangi bir ayar değişikliği gercekleştirmiyorsunuz, cunku sistem sadece disketten calışıyor. Bu tek disketi bilgisayarınıza virus bulaştığında ya da verilerinizde endişe edilecek durumlar soz konusu olduğunda kurtarma diski olarak da kullanabilirsiniz.
link: http://www.menuetos.net/download.htm
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Tek disketlik işletim sistemi MenuetOS işte burada