Pekcok insan, "neden Linux?" diye sorabilir. Belki de cevap once kullanıcının kendini tanıması ile bulunabilir. Değişik yerlerde Linux kullanılması ve bunun sonucları hakkında gozlemlediklerimin ışığı altında cok kabaca:

Eğer, bilgisayarla ilişkiniz belirli paket programlara dayanıyorsa, bilgisayar kullanmak icin bilgisayar konusunda bilgi sahibi olmanız gerektiğine inanmıyorsanız, bilgisayar ile uğraşmak hoşunuza gitmiyorsa, sorunlarınızı kendi başınıza cozmeyi denemekten hoşlanmıyorsanız, bir sorun cıktığında para vererek de olsa bu sorununuzu birisi aracılığı ile cozmek istiyorsanız

Linux kesinlikle size gore değil.

Ama eğer, bilgisayarınızla ilgilenmekten hoşlanıyorsanız, bilgisayarda cıkan problemlerle uğraşmak hoşunuza gidiyorsa, diğer işletim sistemlerinin sizi sıktığına ve sınırladığına inanıyorsanız, donanımınızdan daha cok performans istiyorsanız, UNIX işletim sistemi ile calışmayı seviyorsanız

Linux size gore olabilir.

Avantajları
UNIX işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanmak istiyorsanız ve bu işletim sisteminde platforma bağımlı bir yazılım kullanmıyorsanız, Linux ideal bir cozumdur.

Linux ucretsizder. Sadece işletim sisteminin maliyeti acısından değil, verdiği performans icin ihtiyac duyduğu donanım acısından da cok ucuzdur. Ustune ustluk cok kullanılan ve bol yedek parcası bulunan bir platform altında calıştığı icin belirli bir Linux sisteminin performansını artırmak icin yapılması gereken yatırım başka bir UNIX iş istasyonunu aynı oranda geliştirmek icin gereken yatırıma gore cok duşuktur. Herhangi bir Sun bilgisayarın hafizasını iki katına cıkarmak icin harcanacak para ile bir Linux-PC'nin hafizasını iki katına cıkarmak icin harcanması gereken parayı kıyaslamayı deneyin. Fakat şirketler bazında Linux'un bedava bir işletim sistemi olması genelde gozardı edilir.

Bir Linux makine bu sayede sadece işletim sistemi acısından değil donanım olarak da ucuza gelmektedir.

Linux hızla geliştirilmektedir. Bu gelişimin en buyuk yararı, eksikliklerin kullanıcıların talepleri ve cabaları sonucunda hızla giderilmesidir. Linux diğer tum işletim sistemlerine gore belirli bir donanım icin daha hızlı destek verebilmektedir.

Linux cok değişik donanımlar ve servisler icin ozel olarak hazırlanır. İşletim sisteminin temelini oluşturan cekirdek kullanıcı tarafından da derlenebildiği icin, bu derleme sırasında sadece kullanım amacına yonelik alt programlarla donatılır. Bu genel olarak daha sistemin performansını artırmaktadır. (Ornek olarak SCSI donanımınız yoksa cekirdeğinizde SCSI ile ilgili alt programlara yer vermezsiniz)

Dezavantajları
Linux'un serbestce dağıtılıyor olması bir cok kişinin bu işletim sistemine guvenmemesine yol acmıştır. ``Ciddi bir şey olsa, bedava olmazdı !'' kanısı oldukca yaygındır.

Linux'un surekli gelişiyor olması en buyuk dezavantajlarından biridir. Henuz tum ihtiyaclara cevap vermemesi (hala Windows95 programlarını calıştıramıyor, gelişimin bazı aşamalarında topyekun değişiklikler yapılması, gelişimi takip etmek icin bazen surekli yenileme yapılması, bircok kullanıcının bu işletim sistemine guvenmemesine yol acmıştır.

Linux herhangi bir ticari destek altında gelişmemektedir. Bunun en buyuk yararı işletim sisteminin ticari kaygılar taşımamasıdır. Ancak bunun yanısıra diğer işletim sistemlerinde olan teknik destek, dağıtım ve dokumantasyon alanlarında eksikleri vardır. Ozellikle teknik destek eksikliği, anahtar teslim cozumlere alışmış kullanıcıların cokluğu Linux kullanıcılarının sayısını sınırlayan temel faktorler olmuşlardır.

Bu konudaki eksikliği gidermek icin ceşitli gonullu kuruluşlar, kullanıcı grupları oluşmuştur. Zamanla Linux teknik desteği ticari bir konu olarak ortaya cıkmıştır. Şu anda tum dunyada Linux cozumleri konusunda teknik destek veren danışmanlar bulunmaktadır. Bu kişiler ve kurumlar hakkında ayrıntılı bilgiyi Consultants-HOWTO dokumanında bulabilirsiniz.

Linux işletim sistemini geliştirenlerin ticari kaygılar gutmemeleri bazı ticari yazılımların Linux uzerinde gelişmemesine sebep olmuştur. Linux uzerinde belirli konularda diğer işletim sistemlerinden aşağı kalmayan yazılımlar bulunmasına rağmen, belirli bazı konularda cok zayıf kalmıştır. (Mesela oyunlar)

Linux uzerinde yer alan cozumlerin hepsi, basit kullanıcıların rahatca kullanabileceği duzeyde değildir. Bazı cozumler kullanıcıların belirli bir yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmalarını gerektirmektedir.

Sonuc olarak: Biz uzun sure Linux kullandık ve cok zevk aldık. Diğer işletim sistemleri ile yapamadığımız bircok uygulamayı Linux sayesinde gercekleştirdik. Belirli bir donanım ile gosterdiği performansın bir cok işletim sisteminin uzerinde olduğunu gorduk. Ne var ki her uygulama icin Linux'un ideal bir cozum olarak ortaya cıkmadığının bilincinde olmak gerekir. Belki ilerleyen senelerde uzerinde geliştirilen uygulama yazılımları daha cok kişiyi başka işletim sistemleri kullanmaktan vazgecirecektir.

__________________