Arkadaşlar WebArchive ile ilgili iki anımı sizlere anlatmak istedim. Boylece sizler de WebArchive ’in ne kadar karanlık bir yer olduğunu anlayabileceksiniz.

Başlamadan once WebArchive nedir onu soyleyeyim. WebArchive veya diğer ismiyle Wayback Machine, internetleri tum sitelerin arşivini tutan bir web sitesidir. Site icerisinde snapshotlar yardımıyla istediğiniz sitenin 5 yıl onceki veya dunki halini inceleyebilir ve sitede dolaşabilirsiniz.

Şimdi anılara gecelim.

“Bir gun internette bir haber okuyordum. Haberin bir bolumunde WebArchive linki bulunmaktaydı. Linke tıkladığımda siteye bir goz attım ve Turkiye ’de siteye erişimin engellendiğini anladım. Ama garip bir şekilde ben Turkiye ’den bu siteyi inceleyebiliyor ve sitede dolaşabiliyordum.

O anda aklıma bir fikir geldi. Onedio ’da okudum bir haberde Anomalies Unlimited adında bir siteden bahsediliyordu. İddiaya gore bu site kiralık k*tiller, hayaletler ve v*hşet videoları gibi sayısız iğrenc şey iceriyordu. Bu site benim korkulu ruyamdı fakat siteye hic girememiştim cunku tahmin edebileceğiniz gibi erişim engeli vardı. Ama bu sefer siteye girebileceğimi duşunup WebArchive ’in arama kısmına Anomalies Unlimited yazdım. Arattığımda karşıma snapshotlar cıktı. Birisini secip sitenin yuklenmesini bekledim. Bu sırada korkuyordum ve kalbim yerinden cıkacak gibi atıyordu. Sonunda site acıldı ve korkulu ruyam ile karşılaştım. Siteyi incelemeye başladığımda coğu linkin hatalı olduğunu gordum. Konu başlıklarının coğu kapatılmıştı ve girmeye calıştığınızda beyaz ekran ile karşılaşıyordunuz. Kapatılmayan konu başlıkları ise korkunc değillerdi. Forum kısmına goz attığımda yeni hic bir şey bulamadım. Buyuk ihtimalle sitenin sakıncalı kısımları kapatılmıştı. Rahatladım ve siteden cıktım. Ama gecmişi temizlemeyi ihmal etmedim

Uzun bir sure sonra gectiğimiz gunlerde Baso ’nun NPFNP hakkında cektiği videoya denk geldim. NPFNP benim korkulu ruyalarımdan başka birisiydi. Bu yuzden videoyu dikkatlice izlemeye başladım. Baso, videonun sonunda sitenin tamamen bir kurgudan ibaret olduğunu soylediğinde biraz rahatladım ama hÂl tam rahat değildim.

O akşam aklıma yine NPFNP sitesi geldi. WebArchive ’i aylar sonra hatırladım ve korkarak WebArchive ’in arama kısmına NPFNP ’ın linkini yazdım. Arama butonuna bastım ve 2012 ’den bir snapshot secip beklemeye başladım. Bir sure sonra site acıldı ve karşımda bir diğer korkulu ruyamı gordum.

Bu sefer sitedeki tum başlıklar acılıyordu. Videolar kısmında clean.avi adındaki videoyu gordum ama korkunc, v*hşet dolu videolar ile karşılaşmadım. Forum kısmında yeni bir şey yoktu. Bende 2012 snapshotundan cıkıp 2018 snapshotuna girdim. Videolar kısmında yeni videolar vardı ama yine korkunc videoları gormedim. Forum kısmı yine eskiydi. Bunun uzerine siteden cıktım ve aynı Anomalies Unlimited ’da olduğu gibi gecmişi ve web sitesi verilerini temizledim.”

Evet, anı bu şekildeydi. Siz neler duşunuyorsunuz? Yorumlarda bekliyorum.