Herkese merhaba, bir coğunuzun bildiği uzere BTK VPN servislerine karşı savaş actı. Buna cozum olarak kişisel VPN sunucumuzu kurabiliriz. Bu bize ne sağlar ? Hicbir zaman engellenemeyecek bi' VPN sunucusu kurmuş oluruz. Ucretsiz VPNler gibi yavaş/kalitesiz bağlantı yerine, sadece bize ayrılmış bant genişliğiyle hızlı ve sorunsuz VPN deneyimi yaşayabiliriz. İhtiyaclar;
Bir adet Turkiye lokasyon olmayan linux sunucu İnternet odemesi yapabileceğimiz kredi/banka kartı Sunucuyu fiyat/performans oranı iyi olması nedeniyle Hetzner'i oneriyorum, alternatif olarak Scaleway ve DigitalOcean da kullanabilirsiniz. Aylık 2.5€. Sunucu ucreti saatlik olarak hesaplanıyor, isterseniz test amaclı acıp kapatabilirsiniz.
Uye olup proje oluşturduktan sonra "Add Server" diyerek sunucu oluşturma ekranına gidiyoruz. Hicbir ayarı değiştirmeden doğrudan sunucumuzu oluşturabiliriz.
Surprizbozan: Add Server
Sunucumuzu oluşturduktan sonra kayıtlı mail adresimize sunucumuzun bağlantı icin gerekli bilgileri gelecek.
Surprizbozan: Sunucu bilgileri
Sunucuya bağlanabilmemiz icin bir adet SSH istemcisine ihtiyacımız var. Windows kullanıyorsanız putty işinizi gorecektir. GNU/Linux dağıtımı ve ya OSX kullanıyorsanız direkt olarak terminal uzerinden bağlantı sağlayabilirsiniz.
Putty'ye IP adresimizi girip bağlan dedikten sonra kullanıcı adımız olan ROOTt'u giriyoruz. Şifremizi girerken şifremiz ekranda gozukmeyecek fakat giriliyor olacaktır. Şifrenizi girdikten sonra, sunucu şuandaki şifrenizi tekrar isteyerek şifrenizi değiştirmenizi isteyecek. Şifremizi değiştirdikten sonra OpenVPN'i kolay bir şekilde kurabileceğimiz script'i indirip calıştıracağız. Bu işlem icin şu komutu girmemiz gerekiyor;
Bash:Panoya kopyala
wget https://git.io/vpn -O openvpn-install.sh && bash openvpn-install.sh
Cıktının şu şekilde olması gerekiyor;
Surprizbozan: openvpn kurulumu
Otomatik gelen "1" secimini değiştirmeyip enter diyerek devam ediyoruz. Port secimini de değiştirmiyoruz ve devam ediyoruz. DNS olarak herhangi bir secim yapabilirsiniz. Ben OpenDNS'i secerek devam ediyorum. Daha sonra ilk profil dosyasının adını istiyor bizden script. Ben "Demo-Tel" diyerek devam ediyorum. Bu işlem bir kac dakika surebilir. Terminalde "ls" komutunu calıştırdığımızda profil dosyasını goruyorsanız işlem başarıyla tamamlanmış demektir.
Daha sonra bu dosyayı bir OpenVPN istemcisine "import" etmemiz gerekiyor. Bu dosyayı sunucudan herhangi bir sftp istemcisi ile alabiliriz. Bilgisayarda Filezilla kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz. FileZilla ile SFTP Bağlantısı Nasıl Yapılır? - NBT Destek Blog
IOS icin "FTPManager", Android icin ise "Turbo FTP & SFTP client" kullanabilirsiniz.
OpenVPN istemcisi olarak Windows icin Downloads adresinden indirebilirsiniz. Telefonlarda da aynı şekilde resmi OpenVPN istemcisini kullanabilirsiniz. OSX kullanıcıları icinse Tunnelblick oneriyorum.
"bash openvpn-install.sh"
Her bir cihaz icin dosya oluturmanız gerekiyor. Bunun icin de aşağıdaki komut ile script kodunu tekrar calıştırıp "Add new user" yani 1. seceneği secmeniz gerekiyor. Tabii ki dosya taşıma işlemini tekrar yapmanız gerekiyor. Dosyaları karıştırmamak adına eşsiz bir isim girmek onemli. "isyeri-PC' gibi.
Takıldığınız yer olursa sormaktan cekinmeyin, buralardayım.