Dijital Pazarlama dışarıdan cok rahat bir iş gibi gorunse de alınması gereken belli sorumlulukları vardır. Mesleği dijital pazarlama olan biri tabi ki evinin bir odasını ofis yaparak evinden calışabilir. İşte sorunda burada başlıyor evinde calışmasının verdiği rahatlıkla başka şeylerle uğraşarak zaman kaybetmeye başlıyor. Bu makalede beni meşgul eden her şeye ve cozumlerine değineceğim. Zamanınızı iyi kullanırsanız işlerinizi bitirdikten sonra istediğiniz kadar bu alışkanlıklara devam edebilirsiniz. Vakit Nakittir : )

Dijital Pazarlama da Zaman Kaybettiren Oğeler

1. Zaman Kaybı Nedeni :Televizyon

Televizyon tam bir konsantrasyon duşmanıdır. İşime odaklanmamı onlediği gibi 1-2 saniye ekrana bakmamla beni kendine bağlıyor ve zamanın nasıl gectiğini anlayamıyorum. İşime odaklanamadığım icin yapılması gerekenler birikiyor ve programımda sarkmalar oluyor buda motivasyonumu kırıyor.

Eskiden akşamları yorgun argın eve geldiğimde televizyon karşısında uyurdum. Bu uzun bir sure tekrarlandığı icin televizyon karşısında uzanırsam direk yorgunluk cokuyor(Alışılmış yorgunluk). Bunu onlemek icin eğer işim varsa hicbir zaman televizyon karşısında rahat bir yere oturmuyorum yada hic uzanmıyorum.

Not: Televizyon siz uyurken acık kalırsa siz uyusanız bile vucudunuz hala televizyonu dinliyor olur bu yuzden uykunuzu alamazsınız ve gune yorgun başlarsınız ( Test Edildi / Onaylandı ).

Cozumu

Hemen kapatmak yada hic acmamak… Bunun başka bir cozumu yok maalesef fakat eğer bir televizyon bağımlısıysanız : sadece takip ettiğiniz programlar ve dizilerin vaktinde televizyonu acmanız. Aksi halde illa ki ilginiz cekecek bir şey bulursunuz buda konsantrasyonunuzu bozar ve domino taşı etkisi yapar, butun planlarınız bozulur… Yada programları ve dizleri internet uzerinden , calışma saatlerinizin dışında izlemeniz bu problemi cozebilir.

2. Zaman Kaybı Nedeni : Trafik

Buyuk şehirde yaşamak buyuk sorunları da yanında getiriyor eğer bir gun İstanbul’dan taşınırsam bilin ki bunun tek nedeni: Trafik … Sabahları 30 dakikada gittiğim bir yolu akşam 3 saatte gittiğimi bilirim. Trafiğin sorununun cozulmesi icin yapabileceğimiz tek şey kurallara uymak. Tamam trafik sorununu cozemeyiz ama kaybettiğimiz zamanı değerlendirebiliriz.

Trafikte Zaman Değerlendirmek

a. PodCast Dinlemek

Muzik dinlemek insanları rahatlatıyor kabul ediyorum fakat arada bir buna ara verip evde ki işleri hafifletecek şeyler yapmalıyız. Ben zamanımın bir bolumunu podcast dinleyerek geciriyorum. PodCast’i bir radyo programının bant kaydı gibi duşunebilirsiniz. Google’ı kullanarak istediğin konuda podcast bulabilirsiniz. Şuan icin Turkce kaynaklar sınırlı olsa da eminim 2012’de Turkiye PodCast’e gereken ilgiyi gosterecektir.

b. Makale Yazmak

Mobil bir cihaza sahip olmanıza gerek yok. Tabi ki bu buyuk bir avantaj fakat kağıt kalemde bu işi gorur. Bu zamanı bloğunuz icin icerik ureterek değerlendirebilirsiniz. Makalenin son halini elbette ki yolda bitirmeyeceksiniz , makalede bahsedeceğiniz başlıkları ve alt başlıkları (Zihin Haritaları) belirleyebilirsiniz. Kendinizden katacağınız hikayeleri ve anektodları not alabilirsiniz. Aman araba kullanırken boyle bir şey sakın yapmayın…

c. Makale Okumak

Cep telefonunuzdan yada her hangi bir mobil cihazınızdan makale okuyarak zamanınızı değerlendirebilirsiniz. Evinizde yada ofisinizde makale okumaya en fazla 1 saat ayırmamız gerekiyorken ben bazen kaptırıp 2-3 saat sadece makale okuyorum buda benim icin buyuk bir zaman kaybı. Bu yuzden trafikte gecen zamanımı değerlendirip makale okuma işini o zamana bırakıyorum. Google Reader’ı kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Google Reader sayesinde takip ettiğiniz blogların ve sitelerin iceriklerine rahatca erişebilirsiniz.

d. E-Posta Okumak / Cevaplamak

Cevabı uzun olan e-postaları işaretleyip eve bırakıyorum fakat 1-2 cumlelik cevabı olan e-postaları hemen cevaplıyorum. Boylece eve donduğumde yapacağım işlerin bir kısmı yoldayken bitmiş oluyor hem de benden cevap bekleyenleri daha fazla bekleyip antipati toplamamız oluyorum

3. Zaman Kaybı Nedeni : Haberler

Televizyonu kapatmamışsam ve haberler başlamışsa televizyon başına kitleniyorum adeta. Turkiye’de olup biteni oğrenmek hoşuma gidiyor , kimi zamanda beni cileden cıkartıyor neyse , Televizyonu kapatmakla iş bitse keşke bu seferde haber siteleri cıkıyor karşıma bazı siteler oyle guzel dizayn edilmiş ki haberden habere yonlendiriyor beni bu da gereksiz bir suru haberi okumama ve zaman kaybına neden oluyor.

Cozumu

Her gun aynı saatte yani periyodik olarak haberleri takip etmeniz. Ben sabah 9 akşam 8 gibi haberlere goz attıktan sonra işime geri donuyorum. Tabi boş zamanlarınızı , molalarınızı haberlere bakmak icin değerlendirebilirsiniz.

4. Zaman Kaybı Nedeni : E-Postalar

E-Postalarınızı kontrol etmek icin sabah saatlerini tercih etmeyin, sabah saatleri zihninizin en verimli ve en yaratıcı olduğu zamanlardır. Planlarınızın başında e-postalarınızı kontrol etmek var ise bence planlarınızı değiştirmelisiniz. E-Postalarınızı oğleden sonraya koymanız daha iyi olur. Sonucta e-postaları yanıtlarken pekte yaratıcı olmanız gerekmiyor . E-Postaların dağınıklığı da başka bir dert tabi ki

Cozumu

Sabah saatleri haricinden periyodik olarak kontrol etmeniz. Hatta kullandığınız e-posta programını periyodik olarak gonder/al ayarlamanız. Boylece gelen e-postalar gozunuzden kacmamış olacak. Aynı zamanda e-posta programı kullanarak , gelen e-postalarınızı gruplayabilirsiniz.

Ajanda Programı : ThunderBird’u oneririm. Mozilla ekibi tarafından geliştirilen , %100 acık kaynak bir programdır. Binlerce dolarlık programları kullanıcılarının geliştirdiği eklentileri sayesinde sollamıştır.

5. Zaman Kaybı Nedeni : Video ve Muzik

Televizyonu kapatmanız bunların onune maalesef gecemeyecek. Adı ustunde Dijital Pazarlamacılar sanal ortamda calışıyor ve her saniye onu durten video ve muzik sitelerinin tehdidi altında oluyor. Maalesef bazen bunlara yenik duşuyorum o videodan o videoya gecip zaman kaybediyorum.

Cozum

Otokontrolumuzu sağlamalıyız. Tabi ki hicbir zaman izlememek gibi bir şey soz konusu değil fakat bunları bir odul olarak kendimize sunarsak daha yararlı olur. Takip ettiğimiz eğitsel video kanalları da vardır elbet. YouTube’un yeni işlevleri sayesinde takip ettiğimiz eğitsel kanalların yeni videolarını ana sayfamızda gosterebiliriz boylece dikkatimizi dağıtan videolardan bir nebze olsun uzaklaşmış oluruz. Bir diğer secenekte takip ettiğimiz eğlence kanallarından e-posta ile haber almak. Akşam mola vakti geldiğinde kişisel e-posta adresini kontrol ederek gelen videoları izleyebiliriz.

6. Zaman Kaybı Nedeni : Alışılmış Yorgunluk

Benim en buyuk sorunlarımdan biri, eve geldiğim anda yorgunluk baş gosteriyor. Butun gun hic bir şey yapmasam da vucudum eve geldiğinde yatıp uyumaya alışmış olduğu icin hemen uyku moduna giriyor. Tabi vucuduma olumlu yanıt verdiğim anda o gun benim icin bitiyor , programda sarkma oluyor , programda ki sarkma nedeniyle işler yığılıyor , buda motivasyonumu bozuyor yine domino taşı etkisi …

Cozum

Bunun cozumu diğerlerinin yanında daha zor. Vucudumuza bu isteği karşısında direnmeliyiz. Ilık bir duş , bir kahve yada portakal suyu , rahatsız bir sandalyede yada koltukta calışmak , vucudun alışmadığı şeyleri yapmak bu konuda bize yardımcı olabilir. Orneğin yemekten sonra sık sık yuruyuşe cıkmıyorsanız yada evde spor yapmıyorsanız hafif bir spor yaparak vucudunuza canlılık getirebilirsiniz. Vucudu alıştığı monotonluktan kurtarabilirsiniz. Biliyorum cok zor ama yapmalıyız…

Planlarımızın olumlu gitmesi halinde hedefimize ulaştığımızı duşunerek bir parca olsun motivasyonumuzu arttırabiliriz… Her şeyin başı inanmak .

7. Zaman Kaybı Nedeni : Oyunlar

Bu aralar pek sorun olmasa da yaz aylarında oldukca sorun oluyor. Ozellikle WoW benim tum zamanımı alıyor. Neler neler hatırlıyorum da anlatmaya utanıyorum , oyle boyle bir zaman kaybı yaşatmadı bana . Aslında stres atmak ve kafa dağıtmak icin cok iyi bir yontem fakat dozunu iyi ayarlamak lazım. Daha sonra kucuk Flash oyunlar başa bela olabiliyor. 5 dk , 5 dk daha diye diye neredeyse 1-2 saat başından kalkmıyorum.

Cozum

Otokontrol ’u sağlayarak bunları birer odul haline getirmeliyiz. Eğer hayır bırakamam diyorsanız uykunuzdan fedakarlık etmeniz gerekecek ama ben bunu onermem sabahları yorgun ve sinirli olmanızı aynı zamanda motivasyon eksikliğini de beraberinde getirir. En iyisi hafta sonlarına yada planlanmış olarak butun haftaya yayılarak oynanması. Aksi taktirde zamanını boşa harcamanıza sebep olur.

8. Zaman Kaybı Nedeni lansızlık

Yaptığım en buyuk hatalardan biriydi. Bir kampanya uzerinde calışırken neler yapacağımı cok iyi bilirdim fakat bunların bir planını yapmazdım. Bu yuzden de bir suru kampanya boşa giderdi. Bir adım bitince rahatlardır fakat sonra ki adımı duşunmeyi başka bir zaman bırakırdım buda zaman kaybına sebep olurdu.

Cozum

Fiziksel yada sanal bir ajanda kullanmanız bunun icin size onerim Google Takvim uygulaması. Bu uygulama sayesinde planlarınızı cok rahat bir şekilde yapabilirsiniz aynı zaman da telefonunuz ile de senkronize calışmasını sağlayabilirsiniz. Bir projeye başlamadan once zihin haritasını cıkartmanızı tavsiye ederim.

Facebook ve Twitter ‘dan beni takip ederseniz goreceksiniz , neredeyse her makaleye başlamadan once makalenin bir zihin haritasını cıkartıp paylaşıyorum. Zihin haritası dahilinde bir planlama yaparak işlerinizi cok duzgun ve istikrarlı bir şekilde yurutebilirsiniz. Buda mutlak başarıyı getirir.

Bir işte başarılı olursanız motivasyonunuz yukselir ve bu gelecekte ki işlerede yansır. Sırada ki işi rahatca gorebilmemiz icin planlarınızı gunluk,haftalık ve aylık olarak yapmalısınız.

Kısa ve uzun vadede hedefleriniz olmalı. Kısa vadeli hedefleriniz ulaşılabilmesi kolay olan hedefler , uzun vadeli hedefleriniz orta zorlukta ki hedefler olmalı. Hicbir zaman cok ucuk hedefler secmemelisiniz. Basamakları bir bir cıkmalıyız…

9. Zaman Kaybı Nedeni : Zamansız Sohbetler

Dijital ortamda calışmanın bir diğer kotu yanı da : Arkadaşlarınız ve takipcileriniz her zaman bir adım otenizde duruyor. Bir kişiyle sohbet etmeye başlarsanız konu konuyu acar , laf lafı kovalar birde bakmışsınız ki 1-2 saat sadece sohbet etmişsiniz. Tamam bunun yararı cok oluyor fakat bir dozu ve zamanı var.

Cozum

E-Posta adreslerinizi periyodik kontrol ettiğiniz gibi sosyal medya hesaplarınızı da periyodik olarak kontrol etmelisiniz. Başka bir secenekte planladığınız program dahilinde konuşmak yani bir kişi sizinle konuşmak istediğinde eğer cok kritik bir konuşma değilse planladığınız program dahilinde ona geri doneceğinizi soyleyin. Boylece programınız bozulmaz ve domino taşı etkisine maruz kalmadan iki tarafta mutlu olmuş olur. Sohbet icin sosyal medya yerine e-postayı tercih etmenizde bunun onune gecebilir. Hem daha rahat takibi sağlanır hem de periyodik olarak cevap verirsiniz.

Ornek Bir Zihin Haritası

Dijital Pazarlama Zaman Kaybı Zihin Haritası

Bunlar benim sorunlarım ve benim urettiğim cozumlerimdi. Şimdi sıra sizde , sorunlarınızı ve cozumlerini bizimle paylaşırsanız bu işin altında birlikte kalkabiliriz. Bu arada daha cok zihin haritası orneğini gormek isterseniz Twitter ve Facebook’tan beni takip edebilirsiniz.

Teşekkurler

Batuhan ŞASI
Kaynak : www.affiliatehocasi.com