Affiliate Marketing ve Dijital Pazarlama yontemlerine değinmeden once psikoloji ile ilgili konulara değinmem gerekiyor. Benim gecmişte yaptığım en buyuk hata psikolojik konuları onemsemeden bodoslama dijital pazarlamaya pazarlamaya/affiliate marketing’e girişmemdi. Kendimden o kadar emindim ki : “ Ne alaka motivasyonla , sıkarım dişimi yaparım , hicte sıkılmam…” derdim ama oyle olmadığını gec oğrendim.
Dijital Pazarlama bir kenara yapacağımız her işte motivasyon olmazsa olmazdır. Motivasyonunuzu kaybettiğinizde o işten hayır beklemeyin. Alanlarında lider kişiler hicbir zaman motivasyonlarını , inanclarını kaybetmemişlerdir. Kaybetmiş olsalar da geri kazanmasını bilmişlerdir.. Bu makalede Motivasyonu duşuren etkenlere daha sonra motivasyonu yukselten etkenlere değineceğim .Umarım bu makale ile motivasyonunuzu kontrol etmenize yardımcı olabilirim…

Motivasyon Eksikliğinin Nedenleri

1. Plansızlık

Herhangi bir işe başlamadan once mutlaka bir plan yapmalıyız. Gecmişte bu hatayı cokca yapmış biri olarak size onerim sakin bir ortamda yapacaklarınız uzerine duşunmeden, bir işe başlamamak. Plan yapmadığınız taktirde bir sonra ki adımı goremez ve bir bir engellere takılarak motivasyonunuzu kaybedersiniz. Ote yandan plan yapsaydınız: Onunuze cıkacak engelleri onceden gorur ve onlemlerini alırdınız…

Cozumu

Ne kadar dijital ortamda calışıyor olsak ta kağıt kalemden vazgecemem diyenlerdenseniz( Benim gibi ) : Kağıt ve kaleminizi aldıktan sonra sessiz ve sakin bir ortama gecin, bu ortamda telefon , bilgisayar ve televizyon gibi dikkat dağıtıcı hicbir şey bulunmasın. Kağıdın ortasına ana başlığı yazın ve başlığın cevresinden kollar cıkartarak planınızı ( Zihin Haritanızı ) oluşturun. Boylece konuyla alakalı herşeyi duşunmuş olacaksınız.

Daha sonra ister fiziksel ister sanal bir ajanda yardımıyla planınızı gunluk , haftalık ve aylık olarak belirleyin. Ben bunun icin Google Takvim uygulamasını kullanıyorum oldukca kullanışlı bir uygulama.

Not: Kısa sure icinde Zihin Haritaları ile ilgili bir makale yazmak istiyorum. Neden ? Cunku Zihin Haritaları hayatıma girdiği anda butun işlerimi kolaylaştırdı, boyle bir yontemi kacırmanızı istemem…

Bir makaleye başlamadan once makale ile ilgili bir zihin haritası hazırlıyorum , Zihin Haritalarını Facebook ve Twitter’da paylaşıyorum.

2. Umutsuzluk

Dijital pazarlama icin konuşuyorsak , yaptığımız işin sonucunu beklemeyi oğrenmeliyiz. Birden bire cok buyuk sonuclar alamayız. Alsak ta surekliliği olmayan sonuclar olur. Eskiden cok sabırsız biriydim ve yaptığım her işlemin karşılığını hemen almak isterdim , doğal olarak bir geri donuş alamazdım ve bu yuzden umutsuzluğa kapılırdım. Eminim bu herkesin başına gelmiştir…

Cozum

Bir once ki madde de olduğu gibi planımızı iyi hazırlamalıyız ve her eylemin sonuna kucuk hedefler koymalıyız. Orneğin “bu hafta X tane backlink alacağım ve Google’da en az 3 sıra yukarı cıkacağım” gibi…

Daha sonra insanların planlarını uygularken ne gibi engellere takıldığını , bu engelleri nasıl aştığını oğrenmek icin seminerlere katılabilir, kendilerine sosyal medya aracılığı ile soru sorabilirsiniz. Boylece onunuzde ki adımları onceden oğrenmiş olursunuz…

Not: Dijital Pazarlama konusunda ki seminerleri Twitter yada Facebook’tan bana haber verirseniz sevinirim. Bende Dijital Pazarlama konusunda gideceğim/gitmek istediğim seminerleri Twitter ve Facebook profilimde paylaşacağım.

Not II : Katıldığım seminerlerin anlık notlarını Twitter ve Facebook’tan paylaşacağım…

3. Tecrube

Tecrubesiz işe başlamak belki de en zor şeydir fakat bir işe bodoslama girerek farkında olmadan tecrube kazanabilirsiniz. Hata yaparak tecrube elde edersiniz. Eskiden cok dikkat ederdim ve bir işe her şey tamamlanmadan başlamazdım. Tabi ki temel elemanlar icin beklemeliyiz ama bu işin balı kaymağı sayılacak şeyler icin beklemeye gerek yok. Dijital Pazarlama zaten bir tecrube işidir.

Cozum

Başarısız Olun …

Alanında uzman kişilere e-posta veya sosyal medya yardımı ile ulaşarak sorular yoneltin. Bu kişi alanında gercekten uzmansa emin olun size en kısa surede geri donuş yapacaktır. Seminerlere katılarak insanların tecrubelerinden yararlanabilirsiniz cunku onlar bu filmi daha once de izlemiş kişilerdir …

Harekete Gecmemek

Karşılaştığım ve nefret ettiğim sorunların başında geliyor. Elimizde oyle bir bilgi birikimi var ki neredeyse profesyonellere eşdeğer fakat bizi profesyonellerden ayıran tek şey harekete gecmemek. Onlar harekete gectiği ve sonuclara gore planlarını değiştirdikleri icin profesyoneller. Siz neden olmayasınız ?

Coğu kişi yaratıcı olmadığından yakınır ama masa başına bir iş , bir odev icin oturmuş olan bireyler oyle yaratıcı bahaneler uretirler ki bu bahanelere kendileri bile inanır : Etraf dağınık , ışık soluk , 10dk televizyona bakayım , acıktım v.s.

Cozum

Burada otokontrolunuzu konuşturmanız gerekiyor. Her şeyi bir kenara bırakın ve plan yapmaya başlayın. Onunuze ulaşabileceğiniz hedefler koyun ve ufak hedeflere ulaşıncaya kadar durmayın zaten bu hedeflerden birine ulaşmanın zevkini oğrendiğiniz de harekete gecmemek icin nedeniniz kalmayacak …

4. İnanc Eksikliği

İster Dijital Pazarlama ile uğraşın ister yemek yapın hic fark etmez. Bir işe inanmıyorsak en ufak aksilikte pes edebiliriz. Eskiden bir işe başlarken : “ Nasılsa bir sorun cıkacak ve olmayacak , uğraşmanın bir anlamı yok” diye duşunurdum fakat bugune baktığımda :”Nasıl daha iyi yaparım acaba ? “ diye duşunuyorum. Yaptığımız işe inancımız tam olmalı. Tabi ki plan yapmadan , analiz yapmadan bir işe girişmemeliyiz cunku başarılı bir iş cıkartmış olsak ta bize bir getirisi olmayabilir.

Cozum

Onunuze ufak hedefler koyarak inancınızı tazeleyebilirsiniz. Yukarı da bahsettiğim gibi ufak hedefler sizin işe sıkı sıkı sarılmanızı sağlayabilir. Daha sonra başarılı yada başarısız olmuş kişilerin hikayelerinizi okuyun. Başarılı kişiler size motivasyon sağlar , başarısızlar ise onunuze cıkacak ve motivasyonunuzu bozacak engelleri onceden gormenizi sağlar.

5. Zaman Kaybı

Etrafınızda dikkatinizi dağıtacak o kadar cok şey var ki : televizyon , sosyal medya , oyunlar , muzik ve video siteleri v.s. .Yaptığınız plandan sizi saptırmak icin ellerinden geleni yaparlar ve başarılı olduklarında : Planlarınız aksamaya ve sarkmaya başlar , yapılacak işler bir cığ gibi aniden birikir ve sonucunda motivasyonunuz duşer.

Cozum

Bu sorunun cozumune detaylı olarak “Dijital Pazarlama da 9 Zaman Kaybı ve Cozumu “ makalesinde değişmiştim. Makaleyi okuyarak size zaman kaybettiren etkenleri oğrenebilir ve ortadan kaldırabilirsiniz…

6. Arac Eksikliği

Dijital Pazarlama yapacaksanız cok mukemmel bir bilgisayara , dev bir ekrana , profesyonel kameralara falan gerek yok yada ceşitli bilgisayar programlarına gerek yok. Acıkca soylemek gerekirse ben birkac program kullanıyorum ama onlar olmadan da yapabilirim , onlar işi hızlandırıyor ve duzeni sağlıyor.

Cozum

Bir işe başlamadan nerede zorlanacağınızı bilemezsiniz. O yuzden once uzerinde calıştığınız projeye başlayın. Periyodik olarak ara verin ve en kulfet işleri belirleyin daha sonra internet uzerinde bu işleri otomatik olarak yapan bir takım programlar bulabilirsiniz yada cok duşuk ucretlere bir yazılımcıdan yapmasını isteyebilirsiniz.

7. Bilgi Eksikliği

Bende ki etkisi genelde şoyle oluyor : “ Of oğrenmem gereken cok şey var “ , “ Şimdi Cıldıracağım “, “ Yarım yamalak yapmak istemiyorum “… Bilgi eksikliğinizi gidermeden hicbir işe başlamanızı onermem , bir yol kat ettikten sonra bir yerde takılırsanız ve bir sure orada oyalanırsanız motivasyonunuz gercekten bozulur belki de bir sure sonra inancınız kaybolur. Yani yine domino taşı etkisine maruz kalırsınız.

Cozum

Bilgi eksikliğini kapatacağınız en iyi alanlar bloglar ve forumlardır. Bloglar da olan bilgiyi okuduktan sonra yorum bırakarak ( eğer guncel bir blogsa ) sorular sorarak bilgi eksikliğini gidebilirsiniz yada soru soracağınız alanda forumlar bularak sorularınıza yanıt arayabilirsiniz fakat forumlarda araştırma yapmadan yeni bir konu acıp soru sormanız pek hoş karşılanmaz.

Yukarı da azalmış yada kaybolmuş motivasyonunuzu geri getirmeye calıştık. Şu andan itibaren ise geri gelen motivasyonunuzu daha da alevlendireceğiz.

Motivasyonunuzu Arttırmak

Hedef Koymak

Planlarınızı yaptıktan sonra 1-2 haftalık deneme surecine gireceksiniz. 1-2 hafta sonunda planınız aksamaya uğramadan devam ediyorsa o zaman hedefleri belirleyebiliriz. İlk başta kendinizi cok zorlamayacak hedefler belirlemelisiniz. Daha sonra hedeflerin arasında ki zaman arttıkca hedeflerin boyutu da değişebilir.

Orneğin bir projenizden ilk once aylık 50 Tl kazanmayı daha sonra aylık 250 Tl kazanmayı daha sonra ise aylık 1000 Tl kazanmayı planlayabilirsiniz.

Tabi ki , hedefleriniz maddiyat olmayabilir . Şimdiye kadar tanıştığım dijital pazarlamacıların ve super affiliateler in buyuk bir coğunluğu ya bir şeye hırslandıkları icin yada ailelerine bakmak icin calışıp hedeflerine ulaşmışlar.

Blog Tutmak

Benim gibi bir blog tutarakta motivasyonunuzu yuksek tutabilirsiniz. Aslına bakılırsa blog tutmak cok zevkli bir iştir. Ayrıca blog tutarak insanlara kendinizi tanıtabilirsiniz. Blogunuza guncel ve yararlı bilgiler ekleyebilmeniz icin araştırma yapmanız gerekir. Boylece gundemi takip etmiş olursunuz. Gelen ziyaretcileri , soruları , takipcileri gordukce bu işten daha da zevk alırsınız…

Blogger’ı kullanarak blog oluşturmak ve standart ayarları yaparak makale girmeye başlamak icin “Ucretsiz Blog Oluşturma Eğitim Videosu “ makalesinde yararlanabilirsiniz…

Başarı Hikayeleri Okumak

Benim en sevdiğim yontem budur. Başarı hikayeleri okumak ve kimileri sahtede olsa kazanc ekranlarına goz atmak. İnsanların tecrubelerini okumak gercekten buyuk bir motivasyon kaynağı. Şimdiye kadar onlarca kazanc hikayesi okudum hepsinin bir ortak yanı var : Bir anda kazanmaya başladıklarını gorunce şaşırmaları ve yaptıkları şeye devam etmeleri …

Duzen

Daha once bahanelerden bahsetmiştim , işte hem onların onune gecmek icin hem de motivasyonunuzu arttırmak icin bulunduğunuz oda daha da onemlisi calışma masanız mutlaka temiz ve duzenli olmalıdır yoksa gereken dikkati toplayamazsınız. En azından ben toplayamam .

Lazım olacak arac gerecleri onceden masanın ustunde yada cekmecelerinde bulundurmanız sizin icin buyuk avantaj sağlayacak. Lazım olduğu anda elinizin altında olması cok onemli, eğer aramaya başlarsanız dikkatiniz dağılır ve hedefinizden uzaklaşırsınız.

Sessizlik

Eskiden televizyon yada muzik acıkken daha rahat calışabildiğimi sanıyordum fakat birkac bilgili kişiyle konuşunca bunun cok yanlış olduğunu oğrendim. Beyin bir konuya konsantre olabiliyormuş. İlk başlarda işinize konsantre olduğunuzda sorun olmuyor fakat 1 saat gectikten sonra beyin sıkılmaya başlıyor , televizyon ve ya muzik acık olduğu icin direk olarak sizi işinizden kopartarak hayaller alemine yolluyor. Uzun lafın kısası sessizlik onemli.

Spor

Garip gelebilir ama ben her zaman en iyi fikirlerimi spor yaparken bulmuşumdur. Bloglarla ilgili , dijital pazarlama ile ilgili yontemleri spor yaparken kafamda kurmuşumdur. Spor eğitmenlerine sorduğumda , spor yaparken vucutta ki stres hormonu azalır cevabını alıyorum. Sanırım zihnimizi acacak olan şey bu .

Sosyal Aktiviteler

Butun bir haftayı calışarak gecirirseniz gelecek haftaya artık bu iş kabak tadı vermeye başlar. Yaptığınız işe aşık olabilirsiniz ama ara vermeniz gerektiğini ve bir robot değil insan olduğunuzu unutmamalısınız. Arkadaşlarınızla sinemaya yada sahile gidebilirsiniz. Ailenizle vakit gecirebilirsiniz ama mutlaka 1 gunde olsa o gunu sadece kendinize ayırın. Geri donduğunuzde emin olun cok daha istekli bir şekilde masa başına oturacaksınız .

Tecrube Edinmek

Yaptığınız başarısız girişimlerden ders cıkartırsanız bunlar ilerde sizin en değerli hazineniz olacaktır. Başarısız oldukca tecrube edinecek , tecrube edindikce başarısız olmayacaksınız. Dongu bu şekilde işliyor. Tabi hatalarınızdan ders cıkarttığınız icin artık yanlışlarınız doğrularınızdan az olacak ve başarılı işlere imza atacaksınız. Geriye donup baktığınızda bu başarılı işlere gorerek motivasyonunuzu arttırabileceksiniz.

Benim karşılaştığım hatalar ve duzeltmek icin duşunduğum yontemleri size bir bir anlattım. Bu kaynağı geliştirmemde bana yardımcı olursanız cok sevinirim. Aşağıda ki formu kullanarak bizimle motivasyonunuzu bozan etkenleri ve aklınızda ki cozum yollarını paylaşırsanız cok sevinirim.

Teşekkurler

Batuhan ŞASI
Kaynak: AffiliateHocasi.com