Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinde değişiklik ongoren yonetmelik, Resmi Gazete'nin bugunku sayısında yayımlanarak yururluğe girdi.
İlkoğretim kurumlarında bir ust sınıfa devam etmek veya mezun olabilmek icin oğrencinin iki donem notunun aritmetik ortalaması her ders icin 2'den aşağı olamayacak.

Teknolojik gelişmeler cercevesinde uygulamaya konulan calışmalara ilişkin duzenlemeler de yeni yonetmeliğe konuldu. E-okul ve "kayıt alanı" kavramları yonetmeliğe eklenerek, işlemlerin e-okul sistemi uzerinden yapılması hukum altına alındı. Ayrıca, birkac yıldır ilkoğretim okullarına yeni kayıtların haziran aylarında yapılmasına ilişkin uygulama yonetmelikte yer aldı. Kayıt alanı, "Oğrenci Yerleştirme Komisyonunca ilkoğretim kurumlarının cevresindeki ulusal adres veri tabanı ikamet adreslerine gore oğrenci kaydına esas olarak belirlenen alan" olarak tanımlandı.
Yeni yonetmelikle, ilkoğretim okullarına kayıtlar ve nakillerle ilgili bazı konular yeniden duzenlendi.
Bu cercevede ilkoğretim okullarına yeni kayıt yaptıracak oğrencilerin yerleştirilecekleri okulları belirlemek uzere nisan ayında il/ilce milli eğitim mudurluklerinin gorevlendireceği mudur yardımcısı veya şube mudurunun başkanlığında eğitim bolgesindeki okulların ozelliklerine gore secilen en cok 5 okul mudurunden oğrenci yerleştirme komisyonu oluşturulacak. Gerek gorulmesi halinde goruşleri alınmak uzere kayıt alanı belirlenecek okul muduru, ilgili yerleşim biriminin belediye başkanı, koy/mahalle muhtarları ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de toplantıya davet edilebilecek. Komisyon, il/ilce merkezlerindeki okulların fiziki kapasite ve ulaşım imkanlarını dikkate alarak oğrenci alınacak kayıt alanlarını belirleyecek, e-okul sisteminin ilgili bolumune işlenmek uzere okul mudurluklerine gonderecek ve ilan edilmesini sağlayacak.
Kayıtlar, ulusal adres veri tabanındaki oğrencinin ikamet adresi esas alınarak oğrenci yerleştirme komisyonunun belirlediği kayıt alanındaki okula e-okul sistemi uzerinden yapılacak.
Nufus kaydı bulunmayan cocuklar
Okul yonetimi, oğrenim cağında olup nufus kaydı bulunmayan cocukları, 5490 sayılı Nufus Hizmetleri Kanunu'nun ilgili hukumleri cercevesinde nufus cuzdanı duzenlenmesi icin Nufus ve Vatandaşlık İşleri mudurluğune bildirecek. Okul yonetimi, bu yolla T.C. kimlik numarası temin edilen cocukların kesin kayıtlarını e-okul sistemi uzerinden yapacak.
Nufusa gercek yaşından buyuk veya kucuk yazılmış olanların yaşlarının duzeltilmesi okul yonetimince velilerinden istenecek. Veli, 3 ay icinde bu işleri yapmadığı veya girişimde bulunmadığı takdirde gereği yapılmak uzere il/ilce milli eğitim mudurluğune bildirilecek. Eski duzenlemede soz konusu 3 aylık sure 1 yıl olarak ongorulmuştu.
Fazla başvuru halinde kura cekilecek
Zorunlu oğrenim cağında olup herhangi bir sebeple okula kaydı yapılmamış cocukların kayıtları tespit edildiklerinde yapılacak. Okuma yazma bilmeyenler, yaşlarına bakılmaksızın 1. sınıfa kaydedilecek. Bu durumdaki oğrencilerin zorunlu oğrenim cağını doldurmuş olmaları halinde, bu yaş grubundaki cocuklar icin belirlenmiş duzenlemeye tabi tutulacaklar.
Kayıtlar sonucunda fiziki kapasitesi dolmayan okullara kayıt alanı dışından da kayıt yapılabilecek. Kapasitenin ustunde başvuru olması durumunda başvuranlar arasından kura ile oğrenci alınacak.
Nakiller
Yonetmelikle ilkoğretim okulları arasındaki nakiller de yeniden duzenlendi. Okul yonetimi, gerekli şartları taşıyan oğrencinin naklini, oğrenci velisinin başvurusu uzerine e-okul ortamında gercekleştirecek. Boylece nakiller sırasında oğrencilerden ikamet, oğrenci belgesi gibi belgelere ihtiyac kalmayacak.
İkinci donemde nakiller, donem başından 15 gun sonraya kadar yapılabilecek. Bu tarihten derslerin bitimine kadar doğal afet, sağlık ve ailenin nakli gibi nedenler dışında nakil yapılmayacak.
Taşımalı ilkoğretim kapsamına alınan okullarda oğrenim gore goren oğrenciler e-okul sistemi uzerinden taşıma merkezi olarak belirlenen ilkoğretim okuluna naklen kaydedilebilecekler.
Universiteler bunyesinde guzel sanatlar eğitimi veren ilkoğretim okullarında meslek derslerinden sınıf tekrarına kalan oğrencilerin meslek dersleri dışındaki derslerden başarılı olmaları halinde başka bir ilkoğretim okulunun bir ust sınıfına nakilleri yapılabilecek.
Şehit ve muharip gazi cocukları ile ozel eğitime ihtiyacı olan cocukların nakilleri, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla istedikleri ilkoğretim okuluna yapılacak.
Devam durumları surekli takip edilecek
Oğrencilerin okula devam durumları, okul yonetimlerince e-okul sistemi uzerinden surekli takip edilecek. Yurtdışına giden oğrencilerin yurtdışı adresi okul yonetiminde e-okul sistemine işlenecek. Bu oğrencilerin okula devam durumları Bakanlık tarafından izlenecek. Oğrenciler, zorunlu oğrenim cağı dışına cıkıncaya kadar okula kayıt durumları da takip edilecek.
Secmeli dersler ile rehberlik/sosyal etkinlikler, notla değerlendirilemeyecek. Bu hukum eski yonetmelikte, "Secmeli yabancı dil dersi dışındaki secmeli dersler ile rehberlik/sosyal etkinlikler ve ilgili oğretim programında belirtilmeyen secmeli dersler notla değerlendirilmez" şeklinde yer almıştı.
Oğretmenler, her ders icin oğrencilere verdikleri puanları e-okul sistemindeki "Oğretmen Not Cizelgesi"ne işleyecek. Oğrencilere e-okul sistemindeki notları esas alınarak her donem sonunda karne verilecek.
Oğrenci başarısının değerlendirilmesi
Oğrencinin ders yılındaki başarısı, tum dersler ile sosyal etkinlik calışmalarındaki durumu, sınavlar, projeler, performans gorevleri, ders ve etkinliklere katılım ve Turkce'yi doğru, guzel ve etkili kullanma becerisi ile oğrencilerden ulaşmaları beklenen kazanımlar dikkate alınarak değerlendirilecek ve başarılı oğrenciler doğrudan bir ust sınıfa gecirilecek.
Sınıf seviyesine gore yeterli başarıyı gosteremeyen oğrenciler icin sınıf veya branş oğretmenleri, varsa okul rehber oğretmeni, okul yonetimi ve velilerle birlikte oğrenci, okul ve cevrenin durumuna gore alınacak tedbirler belirleyecek.
Alınan butun onlemlere rağmen bir ust sınıfı başarmada gucluklerle karşılaşabilecek oğrencilerin sınıf gecmesi veya sınıf tekrarına ikinci donemin son haftasında 1, 2 ve 3. sınıflarda okul muduru veya gorevlendireceği mudur yardımcısının başkanlığında sınıf oğretmeni ile varsa okulun rehber oğretmeni; 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda ise şube oğretmenler kurulunda, 4 ve 5 inci sınıflarda şube oğretmenler kurulunun oluşturulamaması halinde okul muduru veya gorevlendireceği mudur yardımcısının başkanlığında sınıf oğretmeni ile varsa okulun rehber oğretmeni tarafından karar verilecek. Alınan gerekceli karar, e-okul sisteminin ilgili bolumune işlenecek. Ayrıca veli de bilgilendirilecek.
Bu kararda, oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yonunde coğunluk sağlanmış sayılacak.
Kurul kararıyla sınıf gecen oğrencilerin notları değiştirilmeyecek. Okul kayıtlarına, "Şube Oğretmenler Kurulu Kararıyla Gecti" veya "Sınıf Tekrarına Karar Verildi" ibaresi yazılacak. Bu durum oğrencinin karnesinde de belirtilecek.
Yıl sonu başarısı
İlkoğretim kurumlarında bir ust sınıfa devam etmek veya mezun olabilmek icin oğrencinin iki donem notunun aritmetik ortalaması her ders icin 2'den aşağı olamayacak. Eski yonetmelikte bu hukum, "İlkoğretim kurumlarında bir ust sınıfa devam etmek veya mezun olabilmek icin oğrencinin iki donem notunun aritmetik ortalaması butun derslerden 2'den aşağı olamaz" şeklinde yer alıyordu.
Diplomalar, e-okul sistemindeki kayıtlar esas alınarak duzenlenecek. Diploma tarihi, derslerin kesildiği tarih olacak. Her diplomaya, okulun ilk mezun verdiği tarihten itibaren duzenlenen diploma sırasını gosterir numara ile e-okul sistemi tarafından guvenlik numarası verilecek.
Yonetmelikle nobet konusunda da yeni duzenleme yapıldı. Buna gore okul oncesi ve ozel eğitim sınıfı oğretmenleri ile rehber oğretmenlere nobet gorevi verilmeyecek.
Oğrenci meclisleri, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okulların dışındaki ilkoğretim okullarında kurulacak.
Başarının odullendirilmesi
İlkoğretim okullarının tum sınıflarında derslerindeki başarı durumuna bakılmaksızın, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak ilk beş dereceye giren ve ceşitli sosyal, kulturel ve sanatsal etkinliklerde ustun başarı gosteren oğrenciler "Onur Belgesi" ile odullendirilecek. Bu oduller ile oğrencilerin yaptırıma neden olan davranışlarına ilişkin kararlar da e-okul sistemine işlenecek.
Yeni yonetmelikle, "Ders dışı zamanlarda duzenlenecek isteğe bağlı etutler, kurslardaki ders saati suresi ve teneffuslerin, normal oğretim yapan okullarda yemek ve dinlenme icin ayrılan surelerin goz onunde bulundurularak aynı yolla belirleneceğine" ilişkin hukum kaldırıldı.
Yonetmelikle, teknolojik nedenlerden dolayı uygulanabilirliği kalmayan bazı maddeler de yururlukten kaldırıldı. AA
DEĞİŞEN YONETMELİK İCİN BURAYA TIKLAYINIZ