Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri ve Maliye Bakanlığı'nın ardından Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Mudurluğu de Turk yazılımcılar tarafından hazırlanan Pardus'u kullanmaya başladı.
Microsoft şirketi tarafından hazırlanan Windows programında guvenlik acıkları olduğunu tespit eden Emniyet, bu programı TUBİTAK ve ODTU tarafından geliştirilen Pardus yazılımıyla değiştirmeye karar verdi. Pilot birim olarak secilen Ankara Emniyeti'nde elde edilen başarının ardından polis teşkilatının tamamı yuksek guvenlik sağlayan sisteme geciş yaptı. Anadolu Pars'ı anlamına gelen Pardus uygulamasına, pilot olarak secilen Ankara Emniyet Mudurluğu'nde gecildi. Tum birimlerdeki bilgisayarlarda kurulu bulunan Microsoft uygulamaları kaldırılarak yerine Pardus yazılım programı yuklendi. Emniyet'in Pardus'u secmesinde tamamen milli bir program olmasının yanı sıra yuksek guvenlik sağlaması, ucretsiz olması ve online guncelleme imkanının bulunmasının etkili olduğu oğrenildi. Pardus, acık kod uygulaması ile ilgili kurumlara kendilerine has yazılım imkÂnı sunuyor. TUBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitusu (UEKAE) tarafından geliştirilen programın araştırma geliştirme ve kurum ihtiyaclarına gore eklemeler, duzenlemeler yapılmasına imkÂn sağlamasının da tercih nedenleri arasında olduğu belirtildi. 1999 yılında Milli Guvenlik Kurulu (MGK) tarafından alınan bir kararla kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerinin milli guvenlik acısından risk oluşturduğu ve bundan oturu acık kaynak kodlu milli bir işletim sistemi geliştirilmesine karar verilmişti. Bu kararın ardından 2000'li yılların başlarında TUBİTAK'a bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitusu tarafından ozel bir proje başlatılmıştı. Tamamı Turk bilişim uzmanları tarafından uretilen yerli yazılım Pardus, ilk olarak Aralık 2005'te kullanıma sunulmuştu.
Almanya ve Fransa'da Microsoft kamudan uzaklaştırıldı
Microsoft'un dunyadaki en yaygın yazılım sistemi Windows'un program şifrelerini acıklamaya yanaşmaması ve NSA, CIA ve FBI gibi Amerikan istihbarat teşkilatlarının Windows programlarını kullanarak elektronik istihbarat yapması, bazı devletleri tedbir almaya zorluyor. Almanya, Fransa ve Rusya'nın ardından Venezuela da gectiğimiz ay aldığı bir kararla kamu kuruluşlarından Microsoft urunlerinin kullanımını yasaklamıştı. Bilişim uzmanları, Avrupa merkezli bircok finansal kuruluş ve şirketin de duyduğu kaygılardan oturu Microsoft ile yollarını ayırdığına ve daha guvenli olduğunu duşundukleri "Linux'' sistemlerine gectiğine dikkat cekiyor. Bilişim dunyasında acık kaynak sistemi "Open-Source-System'' olarak adlandırılan Linux işletim sistemi, guvenli olması, program şifreleri ve diğer uygulamalarının herkese acık olması, yazılımların ucretsiz temin edilebilmesi nedeniyle giderek daha yaygın uygulama alanı buluyor.
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- MİT ve Emniyet de Pardus'u kullanıyor