Linux icin disk bolumleme-bir kurulum teorisi
Gunumuzdeki Linux kurulum CD’leri ile makinemize Linux kurmak cok zor değil. Linux kurulumu sırasındaki en buyuk ve yeni kullanıcıların en cok sordukları soru Linux’u nereye kuracakları. Anlatılabildiği kadar basit şekilde bunu anlatmaya calışalım. Oncelikle Linux’u kurabilmek icin kendisine FAT veya NTFS sisteminden farklı bir bolum ayırmamız lazım. Bu aşamada şunun bilinmesi gerekir; Linux’u tek başına mı yoksa Windows ile beraber mi kullanacağız? Her iki durumda da karşılaşacağımız problemler ve yapmamız gerekenler biraz fark edecektir.
1.Linux’u Tek Başına Kurmak ve Kullanmak
Elimizde temiz bir sabit disk (FAT olduğu duşunulen) olduğunu varsayalım (yedeklerinin alınmış). Bu diskimizin bolumunu Linux icin ayarlamış ya da en azından boşaltmış olmalıyız. Bu işlemi bir kac farklı yoldan yapabiliriz. Ancak şu durumda başka bir işletim sistemi duşunulmediği icin bunu yapmanın en iyi yolu Linux CD’sini kullanmaktır.
Linux, kurulum CD’sini taktığınızda sizden gerekli onayı alacak ve kuruluma gececektir. Kurulum aşaması her Linux dağıtımında farklılık gosterdiğinden burada acıklanmayacaktır. Burada size diskinize Linux’un nasıl kurulması gerektiği sorulacaktır. Secmeniz gereken şık tum bolumleriı silip kendisini kurmasıdır. Bundan sonrasını Linux kendisi ayarlayacaktır. Linux bolumlemesini otomatik olarak yaptırmanız daha iyi olacaktır. Yeni başlayanlar elle bolumlemede zorluk cekebilirler.
Gorulduğu gibi başka bir işletim sisteminin yanına değil de kendi başına kurulan Linux pek de problem cıkartmıyor.
2.Linux’u Başka Bir İşletim Sisteminin Yanına Kurmak ve Kullanmak
Buradaki alınacak en buyuk onlem her ihtimale karşı diskinizin yedeğini almaktır. Şimdi Linux’u başka bir işletim sisteminin (buradaki Windows) yanına nasıl kuracağımızı gorelim. Oncelikle FAT veya NTFS sisteminin yanına Linux icin bolum ayırmalıyız. Bu bolumu bicimlenmemiş olarak bırakabileceğimiz gibi Linux icin ayarlamamız da mumkun. Sonucta diskimizin diğer işletim sistemi icin olan bolumunu ve verilerimizi kaybetmek istemediğimiz icin bu işlemi bir program aracılığıyla yapmalıyız. Bu program fips, adlı ucretsiz program olabileceği gibi Partition Magic isimli (tavsiye edilen) ucretli program da olabilir. Partition Magic ile devam ettiğimizi varsayıyoruz. Yine burada yapılacak en mantıklı iş FAT bolumden Linux icin yeterince yeri ayırıp bicimlemeden bırakmaktır. Bırakalım bu bicimleme işini (yani kendisi icin bolum oluşturma) Linux kurulum sırasında yapsın. Partition Magic ile bicimlemeden ayırdığınız yeri artık Windows goremeyecektir. Fakat makinemizi Linux CD’si ile actığımızda Linux bu bicimlenmemiş bolumu gorup bize bu “free” bolume kendisini kurmak isteyip istemediğimizi soracaktır. İşin bu kısmı cok onemlidir cunku bu secimi iyi yapmalıyız. Diğer işletim sisteminin bolumune dokunmak istemediğimiz icin kesinlikle “free” bolume Linux’u kurmalıyız. Diğer secenekler:
-Tum Linux bolumlerini sil
-Tum bolumleri sil (tek başına Linux kurulumu sırasında secilecek şık)
olacaktır. Bizim şu anda bu iki secenekle de işimiz yoktur. Evet bundan sonrasını Linux yine kendisi yapacaktır. Yine en buyuk tavsiye otomatik bolumleme seceneğini secmenizdir.
Linux icin bolumleme işini hallettikten sonra goreceksiniz ki Linux kurulumu en az Windows kadar basit ve rahat. Sadece kullanmak istediğiniz Linux opsiyonunu secin (bu genelde İş İstasyonu - Work Station olur) ve arkanıza yaslanın. Kurulum problemsiz olarak bittikten sonra, sisteminizi yeniden başlattığınızda karşınıza gelecek olan LILO veya GRUB (bunlar Linux onyukleyicileridirler) size hangi işletim sistemini başlatmak istediğinizi soracaktır. Windows ve Linux arasında bir secim yaptıktan sonra makinenizi acabilirsiniz.
NOT: Lutfen burada anlatılanları yaparken veya anlatımda adı gecen programları kullanırken dikkatli olun. Yapacağınız ufak bir hata verilerinizi bir daha donuşu olmadan kaybetmenize neden olabilir
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Linux icin disk bolumleme-bir kurulum teorisi