Linux sistemleri

Bir Linux dağıtımı, Linux kurmak ve İnternet/Intranet servisi vermek icin gerekli tum aracları icinde barındırır.

Linux/Apache tabanlı bir İnternet sunucusu cok duşuk bir masraf ile yuksek performansta gorev yapar. Infobeads tarafından yapılan bir araştırmada, İnternet erişim servisi veren firmaların %26'sı Linux kullanmaktadır. Bunun nedeni de acıktır: Linux, kurulduğu anda İnternet servisi vermeye hazırdır. Aynı zamanda rakip işletim sistemlerine oranla cok daha az bir donanım altında hizmet verebilir.

Linux, aşağıdaki servisleri vermek uzere yapılandırılabilir:

Web sunucu
FTP sunucu
Proxy sunucu
Guvenlik duvarı (Firewall)
E-posta sunucu (POP, IMAP)
DNS sunucu
TCP/IP Yonelendirici (Router)
Tartışma listesi sunucu
Kurum ici mesajlaşma
Veritabanı Sunucusu
Guvenli (SSL) E.Ticaret Sunucusu
Dosya Sunucu

Linux, diğer işletim sistemlerinin yerine kullanılabilir

Linux, aşağıdaki ozellikleri sayesinde, mevcut ağ yapınızı bozmadan diğer işletim sistemlerinin yerine gecebilir.

SMB file server: Windows NT yerine konulacak bir Linux sistemi ile (SAMBA) SMB dosya ve yazıcı paylaşımı cok daha buyuk performans ve hızla yapabilirsiniz. Hem de mevcut sistemde hic bir değişikliğe gitmeden. ZD-Net'in yaptığı performans testleri Caldera Linux'un NT 4.0'dan yaklaşık %30 oranında daha hızlı olduğunu ortaya koymuştur.

IPX file server: Novell Netware yerine konulacak bir Linux sistemi ile (MarsNWE) mevcut sistemi değiştirmeden disk ve yazıcı paylaşımı yaptırabilirsiniz.

Kurumsal calışanlara yonelik: IP Masquerading ile bir IP uzerinden birden cok makinanın İnternet bağlantısının yapılması

Yedekleme unitesi olarak kullanılabilir.

Linux işletim sistemi kullanan dev firmalar

ABD posta dağıtım servisi (USPS)
Netscape Communications Corp.
Byte Magazine (Mc Graw Hill)
ZDNet UK
Mercedes-Benz AG
DaimlerChrysler
Boeing company
Northrop Grumman
Cyrix
AMD
Wells Fargo
Sega
Cisco
Sony
ID Software
Ofis Otomasyonu ve yazılımları icin kullanılabilir.Linux altında dağıtılan open Office paketi ile MS Office dosyalarınızı kullanabilirsiniz. Open Office tamamen serbesttir, www.openoffice.org adresinden indirebilir, ya da Gelecek A.Ş.'den temin edebilirsiniz.

Gercek başarı oykuleri

Largo şehri
Amerika'da bulunan Largo şehrindeki calışan tum kamu gorevlilerinin işleim sistemi Linux. Toplam 800 Linux bilgisayar memurların gunluk işlerini yapmalarına yardımcı oluyor.

ABD Ordusu
ABD ordusu, daha fazla esnekliğe musade etmeyen ve her işistasyonu başına 48000$ masraf gerektiren sistem yerine Linux'u secti.

Turk Silahlı Kuvvetleri
TSK'nın bircok biriminde simulasyon ve eğitim amaclı olarak Linux kullanılıyor.

Dejanews
Dejanews, her gun yazılan 900.000'in uzerindeki haber obeğini 6 GB disk uzerinde tutmak icin bir işletim sistemi arayışındaydı. Sorun, yuksek performanslı, guvenilir ve sorunlara karşı dayanıklı bir sisteminin bulunmasıydı. 40 Pentium tabanlı sistem uzerine Apache, Perl ve Linux birleşiminden oluşan sistem kuruldu.

Google projesi
Stanford Universitesi'ndeki bir tarama motoru, herbiri 9 Gb sığalı 34 SCSI disk iceren ve uzerinde 4500 Linux sunucusu calışan sistemiyle yuzlerce milyon sayfanın indeksini tutuyor.

Amerikan Posta İd****i
Amerikan Posta İd****i, her gun işlenen milyonlarca mektup icin Linux'u secti.

Linux'a destek veren dev yazılım ve donanım şirketleri

Sybase Inc
Adaptive Server Enterprise veritabanını Linux'a aktardı.

IBM
Tum sunucularını Linux ile vermeye başladı. Veritabanını Linux'a aktardı. Linux gelişimine 5 milyar $ ayırdı.

Sun Microsystems
Gelişmiş metin editoru, hesap tablosu, sunum programı ve veritabanı iceren OpenOffice'in kaynak kodunu actı.

Dell
Sunucularını Linux ile vermeye başladı.

Compaq
Bilgisayarlarını Linux ile vermeye başladı.

Oracle
Veritabanını Linux'a aktadı.

Informix
Informix CE veritabanını Linux'a aktardı.

Dunyadaki Linux kullanıcıları sayısı

Linux, Nisan 1999 Avrupa sunucu işletim sistemi sayımlarında %31.3 ile birinci sıradadır. (RIPE.NET verileri baz alınarak yapılmıştır).

Bir başka adreste (E-soft Inc), tum dunyadaki Apache kullanım oranı detaylarıyla gosteriliyor. Turkiye'de acık kaynak kodlu Apache'nin kullanımı ise %50 civarında seyrediyor.