Arkadaşlar ben linuxla ilgilenmeye yeni başladım. daha cok windowsla haşır neşir olduğum icin bazı kavramları oğrenmekte gucluk cektim. Yeni başlayan arkadaşlar icin ufak bir derleme yaptım. faydalı olur umarım.
KDE Nedir?
KDE , “K Desktop Environment” (K Masaustu Ortamı) kelimelerinin kısaltılmış halidir. Matthias Ettrich tarafından 1996 yılında başlatılmış bir proje olup amacı , UNIX işletim sisteminin gucu ile modern kullanıcı arabiriminin rahatlığını birleştirmektir.
Kısaca KDE , UNIX i masaustunuze getiriyor.
Gnome Nedir?
GNOME Projesi iki şey sağlamaktadır: GNOME masaustu ortamı, kullanıcılar icin sezgisel ve cekici bir masaustu, ve GNOME geliştirme platformu, masaustune entegre olabilecek uygulamaların geliştirilmesi icin geniş bir altyapı.
GNU/GPL nedir?
GNU'nun acılımı, 'GNU is Not Unix'tir. Yani GNU, 'GNU, Unix değildir' anlamına gelmekte olan ozyinelemeli (rekursif) bir kelimedir.
Richard M. Stallman, 1970'li yıllarda MIT (Massachusetts Institute of Technology)'nin Yapay Zeka laboratuvarlarında serbest yazılımı bir yaşam şekli olarak benimsemiş bir grupla beraber 1980'li yılların başına kadar yazılım geliştirici olarak calışmıştır. Bu grup ile olan birlikteliğinin sona erişinin ardından kendisini o donemlerde ivme kazanan bazı akımlardan dolayı benimsenmeye başlanılmış yeni bir sosyal sistem icerisinde bulmuştur, Stallman bir roportajında o gunleri şu şekilde nitelendirmekte:
"Kendimi ozgur olmayan (kaynak kodu kapalı olan) yazılımların hakim olduğu ve kullanıcıların yardımsız bırakıldığı, parcalanmış ve birlikte calışmanın korsanlık olarak nitelendirildiği cirkin bir sosyal sistemin icinde buldum. Bu tur bir yaşantıyı reddettim. Ancak işimi ozgurluğe ve birlikte calışmaya adadığım zaman yaptıklarımdan gurur duyabileceğime karar verdim."
Ve 1984 yılında tamamen ozgur yazılımların meydana getirdiği bir işletim sistemi ve işletim sistemine ait aracların geliştirilmesi calışması boylece başlamış oldu. İşte bu calışmanın adı GNU idi. Yazılan ozgur yazılımların bir şemsiye altında toplanması icin 1985 yılında yine Stallman tarafından FSF (Free Software Foundation) kuruldu ve GNU yazılımları korumak uzere GPL (General Public Licence) adı verilen yazılım lisansı duyuruldu. GPL lisansı ile lisanslanan ozgur yazılımların amacları ozgurluklerini korumaktan başka bir şey değildir.
Benim izlenimime gore:
Başlıca dağıtımlar
Archlinux, Boreas, Damn Small, Debian, Fedora, Gen2VDR, Gentoo, Kanotix, Knoppix, Kubuntu, Mandriva, MEPIS, Pardus, PCLinuxOS, Red Hat Enterprise, Slackware, SourceMage, SuSE, Ubuntu, Truva, Turkix, Xandros
Geneli GPL lisanslı, acık kaynak kodlu… Masaustu ortamı GNOME veya KDE ile sağlanıyor… X pencere yonetici olarak genellikle kwin az da olsa Metacity kullanılıyor…Ofis olarak OpenOffice.org, Koffice, GNOME Office kullanılıyor…Dosya yoneticisi Nautilus, Konqueror… Varsayılan dosya sistemi ext3 ya da ReiserFS…
Faydalı olabilecek bilgilerinizi paylaşmanızı umarım. Selametle…
- ReadBull.net
- Donanım Forumu
- işletim Sistemleri
- Linux
- >>||temel terİmler||<<