Linux, serbestce dağıtılabilen, cokgorevli, cok kullanıcılı UNIX işletim sistemi turevidir. Linux, Internet uzerinde ilgili ve meraklı bircok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak uzere bircok platformda calışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.
UNIX 70'li yılların ortalarında buyuk bilgisayarlar uzerinde cok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir. Zaman icerisinde yayılmış ve bircok turevi ortaya cıkmıştır. UNIX ismi UNIX Research Laboratories INC şirketinin tescilli markası olduğundan dolayı bircok şirket, aynı temele dayanan işletim sistemleri icin değişik isimler kullanagelmişlerdir. Ornek olarak
Hewlett-Packard HP-UX
IBM AIX
Sun Microsystems SunOS
kullanmaktadırlar. Bugun kişisel bilgisayarlardan super bilgisayarlara kadar bicok bilgisayar icin yazılmış bulunan UNIX turevleri mevcuttur. Ne var ki bu turevlerin coğu gelişimi belirli bir noktada durmuş ve yuksek fiyatla satılan ticari yazılımlardır.
Linux, temel olarak Finlandiya Universitesinde oğrenci olan Linus Torvalds'ın ve Internet uzerinde meraklı bir cok yazılımcının katkıları ile geliştirilmiştir. Linux gelişimi acık bir şekilde yapılmaktadır. Bunun anlamı, işletim sisteminin her aşaması acık olarak Internet uzerinde yayınlanmakta, dunyanın dort bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tesbit edilerek duzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve guvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme icin ayrı bir seriye devam edilir. Geliştirmede yer alan bu acıklık Linux'un en buyuk avantajlarından biridir. Gelişimi evrimseldir, hatalar anında kullanıcılar tarafından tesbit edilip rapor edilmekte ve bircok kişinin katkısıyla duzeltilmektedir. Bazı işletim sistemi surumleri saatler icerisinde guncellenebilmektedir.
Linux, Andy Tannenbaum tarafından geliştirilmiş olan Minix işletim sistemine dayanmaktadır. Linus Torvalds boş zamanlarında Minix'ten daha iyi bir Minix işletim sistemi yaratmak duşuncesiyle 1991 Ağustos sonlarında ilk calışan Linux cekirdeğini oluşturdu. 5 Ekim 1991 tarihinde 0.02 surumu Linux ilk defa tanıtıldı. Linus, comp.os.minix haber grubuna gonderdiği yazıda yeni bir işletim sistemi geliştirmekte olduğunu ve ilgilenen herkesin yardımını beklediğini yazmıştı. İşletim sisteminin cekirdeği icin verilen numaralar kısa surede bir standart kazandı. a.x.y seklinde belirtilen cekirdek turevlerinde y bulunulan seviyeyi, x gelişim aşamasını gostermektedir. Tek sayılı x'ler geliştirme aşamalarını cift sayılı x' ler ise guvenilir Linux cekirdeklerini gostermektedirler. a ise değişik Linux surumlerini belirtir. Bu yazının hazırlandığı Ağustos 1997 icerisinde en son guvenilir (kararlı) Linux cekirdeği 2.0.30, en son gelişim aşamasındaki cekirdek ise 2.1.47'dir.
Linux gercekten son yıllarda hızlı bir gelişme gostermiş, cesitli ulkelerden bircok kullanıcıya erişmiş ve yazılım desteği gunden gune artmıştır. Değişik kuruluşlar Linux sistemi ve uygulama yazılımlarını biraraya getirerek dağıtımlar oluşturmuşlar ve kullanımını yaygınlaştırmışlardır.
Alıntıdır konu guncel olursa sevinirim.
Emeğe SayGı !
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Linux Nedir ! Genel Bilgi