Oncelikle herkese merhaba,
Başlıkta okuduğunuz gibi bugun değişik bir olaydan bahsetmek istiyorum. Malum Steam kış indirimleri varken DayZ satın aldım uzun suredir bakmak istediğim bir oyundu. Ancak oyuna girmeye calıştığımda sunucuları gorebiliyor ancak sunuculara erişemiyordum. Oncelikle sorunun kaynağını internet uzerinde araştırdım ancak net bir sonuc yoktu. Genel olarak sorunun cozumu kablolu bağlantı kullanmak, yeni bir IP adresine geciş yapmak, port yonlendirmek gibi sonuclardı.

Zaten kablolu bağlantı kullandığım icin direkt olarak diğer cozumlere atladım. Modemi kapatıp acarak yeni bir IP adresi tanımlanmasını sağladım, oyunun ve ozel sunucuların portlarını DDNS ve DDNS kullanmadan yonlendirdim ancak sonucta değişiklik olmadı. Daha sonra sorun modem kaynaklıdır diye duşunduğum icin modemi değiştirdim ancak problem yine surmeye devam ediyordu. Sorunu araştırıp neden olabileceği hakkında fikirler ararken bir suru şey denedim. Ethernet adaptorunun ayarları ile oynadım, farklı bir bilgisayar ile denedim hatta bu iki bilgisayarın Ethernet adaptoru Intel olduğu icin 3. parti bir adaptor kullandım. Bilgisayarın lan IPv4 adresini sabit bir hale getirdim, denediğim sistemlerde guvenlik duvarı ayarlarını değiştirdim gerekirse kapattım ve daha bunun gibi bircok şey denedim. Hepsinde sorun devam ediyordu...

Daha sonra bu sorunu yaşayan azımsanamayacak bir kesimin Turk oyuncular olduğunu fark ettim. Bu oyunculardan birkacı ile iletişime gectim ve benzer şeyler denediğimizi oğrendim, ancak coğumuzun ortak noktası TurkNet kullanıyor olmamızdı. Bu noktadan sonra sorunun kaynağının lokal değil de ISS tarafından kaynaklı olabileceğini duşundum. İlk olarak internet paketlerini goruntuleyebilen bir program yardımıyla DayZ'nin durumuna baktım ve paketlerin internete erişiminin cok kısıtlı olduğunu gordum. İlk olarak telefonumun interneti yardımıyla oyuna bağlanmayı denedim ve evet işe yaramıştı oyuna bağlanabiliyordum. Daha sonra VPS sunucum vasıtası ile bir VPN bağlantısı oluşturdum sunuculara erişimimdeki problem ortadan kalktı. Ancak ne zaman kendi internetimi kullanmaya kalkışsam bu sorun ortaya cıkıyordu.

Bu problemi yaşayan diğer TurkNet kullanıcısı arkadaşlarla da goruştum coğunda VPN durumu kurtarıyor. Ancak o da oyun icin pek sağlıklı bir durum değil.

Biraz uzun bir yazı oldu farkındayım ancak TurkNet ekibinden ricam bu problem ile ilgilenmeleri, mağdur olan bir grup oyuncu var ve sebebi gercekten muallak. Şimdiden teşekkurler...