Kamu kurumlarının toplam dolu kadrolarının % 3 oranındaki kadrolarının doldurulması, ilanlarda mumkun olduğunca ozur grupları arasında ayrım yapılmaması, ust yaş sınırı, ilkokul mezunlarının durumu ve benzeri onemli hususları iceren Tebliğin tam metnini gormek icin tıklayın. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığından;
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Ozurlu Personel İstihdamı Hakkında Tebliğ
(Tebliğ No: 2003/2)
25 Ocak 2003 tarihli ve 25004 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır
Genel butceli daireler, katma butceli daireler, il ozel idareleri ve belediyeler, bunlara bağlı muesseseler, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve doner sermayeli kuruluşlar; sakat calıştırma yukumluluklerini yerine getirmek uzere, toplam dolu kadrolarının % 3 une tekabul eden kadro sayısını belirleyecek, sakatlara tahsis edilmesi gereken kadrolardan boş bulunanların, ilgili mevzuat gereğince verimlilik, hizmet ilkesi ve ihtiyaclar dikkate alınarak ve ozur gurupları arasında ayrım yapılmadan bir an once doldurulması cihetine gidilecek, uygun boş kadro bulunmadığı takdirde boş kadroda unvan değişikliği yapılarak gerekli kadrolar temin edilecektir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 40 ıncı maddesinde memuriyete giriş yaşı 18 olarak belirlenmiş, ancak memuriyete girebilecek azami yaş sınırına yer verilmemiştir. Bu itibarla, ozurlulerin 15 yıllık bir kamu hizmeti sonrasında emekli olabildikleri hususu da goz onunde bulundurularak, ilgili mevzuatlarında ozel hukum bulunmayan kamu kurum ve kuruluşları, alacakları ozurlu memurların yaş sınırını azami uzt seviyede belirleyeceklerdir.
Ulkemizdeki ozurlulerin onemli bir kısmı eğitim durumu itibariyle ilkokul mezunudur. İlkokul mezunu ozurlulerin de memur olarak istihdamlarının sağlanabilmesi amacıyla, 5-15 dereceli kadrolara ilişkin eğitim şartlarına, "Eğitim durumu ilkoğretim (ortaokul) olan kadrolar icin bu eğitim duzeyinde yazılı sınavda başarılı olan aday bulunmazsa, ilkokul mezunlarından da başarı sırasına gore atama yapılacaktır." ibaresi eklenecektir.
Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 uncu maddesine gore kurum ve kuruluşların % 3 oranında ozurlu personel calıştırma yukumluluğunun denetimi Devlet Personel Başkanlığının sorumluluğundadır. Halen, bazı kurum ve kuruluşların soz konusu maddeye gore calıştırdıkları ve işten ayrılan ozurlu personele ilişkin olarak 25.8.1998 tarihli ve 98/11735 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4 uncu maddesi ile 12.5.1983 tarihli ve 83/6526 sayılı "Sakatların Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Hangi işlerde Calıştırılacakları Hakkında Yonetmelik"e Ek Madde 1 ile eklenen "İstihdam Edilen Sakat Memurlara İlişkin Bilgi Formu"nda yer alan bilgileri Devlet Personel Başkanlığına bildirmedikleri belirlenmiş olup, bu bilgilerin, ilgili mevzuatta ongorulduğu şekilde ivedilikle ettirilmesi gerekmektedir.
Tebliğ olunur.