Danıştay 5. Dairesi tup bebek tedavisi masraflarının devlet tarafından odenmesi gerektiğine karar verdi
SSK'nın eski avukatlarından Arıcı'nın 8 yıl suren davasını sonuclandıran. Danıştay, devletin tup bebek masrafının tumunu odemesine karar verdi
Yıllarca kısırlık tedavisi gordukten sonra 5 kez de tup bebek denemesinde bulunan ve bu nedenle milyarlar harcayan Nilgun Arıcı adlı genc kadın tup bebek masraflarının devlet tarafından karşılanması icin actığı davayı kazandı. Tup bebek sahibi olmak isteyen kısır ciftlere, dava acmaları halinde masraflarını karşılama hakkı tanıyan, 'emsal dava' niteliği taşıyan dava sekiz yıl surdu. Nilgun Arıcı bu donem icinde anne olamadı, boşandı ve Amerika'ya yerleşerek burada hukuk masterı yaptı. Arıcı genc kızlık doneminde gecirdiği kist ameliyatı nedeniyle kısır olmuştu. Yapılan tum tedavilere karşın anne olamayacağını evliliğinin ilk yıllarında oğrendi. Ardından eşiyle birlikte buyuk bir koşturmaca başladı. Bebek istiyorlardı. Ceşitli hormon ilacları aldı. Uzun yıllar tedavi gordu. Ancak tek yol olarak tup bebek tedavisi gosteriliyordu. O donemde SSK'da avukat olarak calışan ancak memur statusunde olduğu icin Emekli Sandığı'na bağlı olan Nilgun Arıcı, aldığı tum aylığı tedavi masraflarına harcamaya başladı. Cunku Emekli Sandığı tup bebek sahibi olması icin gerekli sosyal guvenceyi sağlamıyordu. Kısıtlı imkanlarıyla Ege Tıp Fakultesi Hastanesi'nde tam 5 kez tup bebek denemesinde bulundu. Sonuc hep başarısız oldu. Para bulmak derdi, gecim sıkıntısı stresi sonucu olumsuz etkiliyordu.
DAVA ACMA KARARI
Nilgun Arıcı o donemde yaşadıklarını bu gun 'buyuk bir yorgunluk' diye tanımlıyor. Kendisi gibi olan hastaların hep benzer sıkıntıları yaşadıklarını soyluyor. "Sonra karar verdim. Ben hastaydım ve tedavi olmam gerekiyordu. Ayrıca butun bu masraflarımın da sosyal guvence altına alınması şarttı" diyen Arıcı, şoyle devam ediyor "Bu nedenle 1995 yılında SSK, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı adına 3 ayrı dava acarak tup bebek masraflarının devlet tarafından karşılanması talebinde bulunmaya karar verdim. Calıştığım kurum hakkında dava acmam herkes tarafından garip karşılandı. Ancak bir şeyler yapmak istiyordum."
Nilgun Arıcı'nın o donemde attığı adım cok uzun surmuş. Avukatı Naciye Teker davayı yıllarca kovalamış. İki avukat mahkemeye, Sağlık Bakanlığı Ana Cocuk Sağlığı Aile Planlaması Genel Mudurluğu tarafından hazırlanan, tup bebeğin bir luks değil tedavi yontemi olduğu konusundaki raporlarını sunmuşlar. Ailenin anayasal haklarla korunduğunu ve aile olabilmek icin cocuk sahibi olabilme hakkının devlet tarafından sağlanması gerektiğini one surmuşler. Nilgun Arıcı, "Hic bir maddi beklentide bulunmadım. Yalnızca bu kararın alınmasını istedim. Cunku ailelerin neler cektiğini biliyordum" diye anlatıyor o donemde yaşadıklarını.
Tup bebek kaca mal oluyor?
İSTANBUL
Alman ; 2.350 $
Amerikan; 2.475 $
İstanbul Memorial; 2.500 $

Acıbadem; 2.750 $
International Hospital; 2.800 $
Jinemed; 2.000 $
Zeynep Kamil; 1.000 $
İstanbul Tıp Fakultesi; 1.000 $

Kadıkoy Şifa; 3 milyar TL
ANKARA
Hacettepe Universitesi; 2.400 $
Ankara Universitesi; 2 milyar 300 milyon TL
Bayındır; 2.400- 2.600$
İZMİR
Ege Universitesi; 2 milyar TL

İrenbe Tıp Merkezi; 2.350 $
Ozel Ege Tıp Merkezi; 2000 $
BURSA
Ren Tıp; 2.250
'Dava acan işci ve memur kazanır'
Prof. Dr. Necip Ortan (Bilgi Universitesi Hukuk Fakultesi Oğretim Uyesi) Bu davada Danıştay 5. Dairesi (esas numarası 1998/29, karar numarası 2001/3138) kararında Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın aksi yondeki goruşlerine karşın tup bebek uygulamasının tıbbi yonden kısırlıkla ilgili olarak bir tedavi metodu olarak kabul edilmesi gerektiği konusunda sonuca varmış. Bu haktan yararlanmak isteyen kişilerin once kurumlarınca başvurularının reddedilmesi durumunda İdari Mahkemesi'ne dava acması gerekecektir. Ancak bu dava benzer tum davalara emsal gosterilebilir. İdare Mahkeme Yuksek Mahkeme olan Danıştay'ın bu kararına uygun olarak karar verecektir.
EMSAL DAVANIN SEYİR DEFTERİ
* Arıcı SSK aleyhine İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde dava actı.
* İdare Mahkemesi "SSK'nın red kararına dayanak olarak gosterdiği Maliye Bakanlığı genelgesinin Sağlık Bakanlığı'nın goruşleri doğrultusunda belirlendiğini saptadı. Sağlık Bakanlığı "tup bebek tedavi yontemi değildir" diyordu.
* Ancak Sağlık Bakanlığı mahkemeye gonderdiği yazıda tup bebek yonteminin bir tedavi yontemi olduğunu kabul etti.
* Bunun uzerine İdare Mahkemesi, Sağlık Bakanlığı'nın goruşundeki bu değişiklikten dolayı SSK'yı haksız buldu.
* SSK idare mahkemesinin kararına Danıştay'da itiraz etti.
* Ancak Danıştay mahkemenin kararında haklı olduğunu belirterek kararı onadı.
* Boylece devlet memurları ve SSK'lılar icin dava acmanın yolu acıldı.
Sabah