Sitemizde 2003 yılı Mali Butce Kanununun yayımından bu yana bir cok hukmun Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmiş ve bu hususların Anayasa Mahkemesine goturulmesi halinde iptal kararı verilebileceğini belirtmiştir. Anasaya Mahkemesi bugun CHP'nin yaptığı başvuruyu goruştu ve
1- Okutman, oğretim gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitimoğretim planlamacısı kadrolarına merkezi sınavla eleman alımı,
2- 190 sayılı KHK'daki değişikliklerin 2004 yılında yururluğe gireceğini belirten duzenlemeyi,
3- İlk defa ve yeniden yapılacak atamalar ile naklen yapılacak atamalarda harcırah odenmemesi yonundeki hukmu,
4- Oğretim elemanlarına doner sermaye gelirlerinden pay verilmesi yonundeki hukmu,
Anayasa'nın 161'nci maddesinde yer alan "Butce kanununa, butce ile ilgili hukumler dışında hicbir hukum konulamaz" hukmu gereğince anayasa'ya aykırı buldu ve yururluğun durdurulması kararı verdi. Ayrıntılar icin tıklayın. Anayasa Mahkemesinin Butce Kanununa İlişkin Olarak Verdiği Yururluğu Durdurma Kararı
Sitemizde 2003 yılı Mali Butce Kanununun yayımından bu yana bir cok hukmun Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmiş ve bu hususların Anayasa Mahkemesine goturulmesi halinde iptal kararı verilebileceğini belirtmiştir. Anasaya Mahkemesi bugun CHP'nin yaptığı başvuruyu goruştu ve
1- Okutman, oğretim gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitimoğretim planlamacısı kadrolarına merkezi sınavla eleman alımı,
2- 190 sayılı KHK'daki değişikliklerin 2004 yılında yururluğe gireceğini belirten duzenlemeyi,
3- İlk defa ve yeniden yapılacak atamalar ile naklen yapılacak atamalarda harcırah odenmemesi yonundeki hukmu,
4- Oğretim elemanlarına doner sermaye gelirlerinden pay verilmesi yonundeki hukmu,
Anayasa'nın 161'nci maddesinde yer alan "Butce kanununa, butce ile ilgili hukumler dışında hicbir hukum konulamaz" hukmu gereğince anayasa'ya aykırı buldu ve yururluğun durdurulması kararı verdi. Ayrıntılar icin tıklayın.
Anayasa Mahkemesi, milletvekili lojmanlarının satışını durdurdu
Anayasa Mahkemesi, 2003 yılı butce yasasında ''TBMM lojmanlarının satışında Maliye Bakanlığı'nı yetkili kılan'' duzenlemenin de aralarında bulunduğu bazı hukumlerin yururluğunu durdurdu.
Anayasa Mahkamesi Başkanvekili Haşim Kılıc, CHP'nin 2003 yılı butce yasasının bazı hukumlerinin iptali istemiyle actığı davada, 11 maddenin bazı hukumlerine yonelik ''yururluğun durdurulması'' istemini karara bağladıklarını soyledi.
Kılıc, 2003 yılı butce yasasının 31. maddesinin (g) ve (ı), 35. maddenin (e), 51. maddenin (f), n fıkrasının son paragrafı, (p), (v), (y) fıkralarının ve 50. maddenin yururluğunun durdurulmasına karar verildiğini bildirdi.
Kılıc, diğer madde ve bazı hukumlere yonelik yururluğun durdurulması isteminin ise reddedildiğini kaydetti.
2003 Mali Yılı Butce Kanunu Hakkında yururluğun Durdurulması Kararı Verilen Hukumler
İKİNCİ BOLUM
İstihdam Esasları
Kadroların kullanımı
MADDE 31.
g) 2.9.1983 tarihli ve 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararname eki cetvelde yer alan; okutman, oğretim gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitimoğretim planlamacısı kadrolarına 1.4.2003 tarihinden itibaren acıktan veya naklen atanabilmek icin Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak merkezi sınavda başarılı olmak şarttır. Ancak, lisansustu eğitimini tamamlamış bulunanlarda yapılacak merkezi sınava katılma şartı aranmaz. Bu sınavın yapılmasına ilişkin usul ve esaslar, sınava tabi tutulmayacaklar, sınavda başarılı olanların belirlenmesi ile merkezi sınavda başarılı olanlarla lisansustu eğitim mezunlarının merkezi sınavı muteakip yuksekoğretim kurumlarınca yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı ve Yuksekoğretim Kurulunun goruşu ve Maliye Bakanlığının teklifi uzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.
ı) 13.12.1983 tarihli ve 190 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 9 uncu maddesi ile 2.9.1983 tarihli ve 78 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 1 inci maddesi cercevesinde yıl icinde yapılacak değişiklikler 31.12.2003 tarihinden itibaren gecerli olmak uzere yururluğe girer.
DORDUNCU KISIM
Ceşitli Hukumler
Muhtelif gelirler
MADDE 35.
e ) 1.4.2003 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığınca duzenlenecek veya onaylanacak; ilac, hammadde, bunların uretiminde kullanılan diğer malzeme, kozmetik ve tıbbi malzeme uretim yeri izin belgeleri, urun imal ve ithal izin belgesi, ilac ruhsatı, ecza deposu ve mumessil ecza deposu ruhsatı, mesul mudurluk belgesi ile permi ve sertifikalar uzerinden 50 milyon liradan az, 30 milyar liradan cok olmamak uzere Maliye Bakanlığının goruşu uzerine Sağlık Bakanlığınca belirlenecek tarifeler uzerinden ruhsatlandırma bedeli alınır. Merkez Saymanlığınca tahsil edilen bu tutarların % 20'sini genel butcenin (B) işaretli cetveline gelir, % 80'ini ise ozel gelir kaydedilmek suretiyle Sağlık Bakanlığının ihtiyaclarında (personel giderleri haric) kullanılmak uzere anılan Bakanlık butcesinin mevcut veya yeni acılacak tertiplerine ozel odenek kaydetmeye, ozel odenek kaydedilen bu tutarlardan harcanmayan kısmını ertesi yıl butcesine devren ozel gelir ve ozel odenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkilidir. Bu odenekten bilimsel ve akademik nitelikleri dikkate alınarak Sağlık Bakanlığınca tıbbi cihaz ve malzeme ile ilac ve eczacılık alanlarındaki bilimsel nitelikli komisyonlarda gorevlendirilenlere birim faaliyet bazında bu Kanuna bağlı (K) cetvelinin (V) inci bolumunde belirlenmiş olan ucretin dort katını gecmemek uzere odeme yapmaya Sağlık Bakanı yetkilidir. Ozel odenekten yapılacak harcamaların usul, esas ve miktarları Maliye Bakanı ile Sağlık Bakanı tarafından muştereken belirlenir.
Kısmen veya tamamen uygulanmayacak hukumler
MADDE 51.
f) 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlar ile ozel hukumler gereğince anılan Kanun kapsamı dışında yer alan tum kamu kurum ve kuruluşlarında, istihdam edilme şekline bakılmaksızın; ilk defa veya yeniden goreve alınanlar ile bunların aile fertlerine bu nedenlerle harcırah odenmez, bu amacla başka bir adla odeme yapılamaz.
Yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen personelden, kendilerinin yazılı talebi uzerine 1.4.2003 tarihinden itibaren bu kurum ve kuruluşlar arasında veya bunların başka yerlerdeki birimleri arasında naklen ataması yapılanlar ile başka yerlerde surekli veya gecici olarak gorevlendirilenlere, 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Kanunda veya ozel mevzuatlarında bu atama veya gorevlendirmeler icin ongorulen harcırah odenmez, bu amacla başka bir adla dahi olsa herhangi bir odeme yapılamaz.
10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 2, 3 ve 4 uncu bentleri kapsamında 1.4.2003 tarihinden itibaren gorevlerinden ayrılacaklar ile anılan Kanunun 11 inci maddesine gore aynı tarihten itibaren harcıraha hak kazanacak olanlara ve ozel hukumler gereğince soz konusu Kanun kapsamı dışında yer alan tum kamu kurum ve kuruluşlarının aynı durumlarda bulunan personeline, bu nedenlere bağlı olarak ilgili mevzuatında ongorulen harcırah odenmez; bunlardan, ilgili mevzuatında yer değiştirmeleri halinde harcırah verilmesi ongorulmuş olanlara, yer değiştirme koşulu aranmaksızın ve damga vergisi haric hicbir vergiye tabi tutulmaksızın 500 milyon lira tutarında odeme yapılır.
10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Kanun ile diğer mevzuatın bu bende aykırı hukumleri uygulanmaz.
n) 2.9.1971 tarihli ve 1479 sayılı, 17.10.1983 tarihli ve 2926 sayılı kanunlara tabi sigortalılardan Kuruma tescil yapıldığı halde 5 yıl ve daha fazla sureyle prim odememiş olan sigortalıların Kurumca yapılacak borc bildirimlerine rağmen odemede bulunmamaları halinde sigortalılıkları; prim odemesi bulunan sigortalının daha once odediği primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim odemesi bulunmayan sigortalının ise tescil tarihi itibarıyla 2003 yılı sonuna kadar Kurumca resen sona erdirilir. Buna ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir.
p) 4.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin (a) bendinin dorduncu fıkrası 1.4.2003 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanır:
Her eğitim-oğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bolumu ile ilgili oğretim elemanlarının katkısıyla toplanan doner sermaye gelirlerinin en az % 50'si (bilimsel araştırma projeleri icin ayrılacak pay dahil) o kuruluş veya birimin arac, gerec, araştırma ve diğer ihtiyaclarına ayrılır. Kalan kısmı ise universite yonetim kurulunun belirleyeceği oranlar cercevesinde doner sermayenin bağlı bulunduğu birimde gorevli oğretim elemanları ve aynı birimde gorevli 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Kanuna tabi personel arasında paylaştırılır. Oğretim uyeleri ile Universitelerarası Kurulca onerilerek Yuksekoğretim Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde gorevli oğretim elemanlarına doner sermayeden bir ayda ayrılacak payın tutarı bunların bir ayda alacakları aylık (ek gosterge dahil), yan odeme, odenek (geliştirme odeneği haric) ve her turlu tazminat (makam, temsil ve gorev tazminatı haric) toplamının iki katını, diğer oğretim elemanları icin bir katını, 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Kanuna tabi personel icin ise % 80'ini gecemez. İşin ve hizmetin ozelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, sut cocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil unitesi ve acil serviste calışan sağlık personeli icin % 80 oranı, ayrıca % 50'sine kadar artırılabilir. Şu kadar ki, oğretim uyelerine mesai saati dışında doner sermayeye yaptıkları katkılarından dolayı ilave olarak odenecek pay, almakta oldukları aylık (ek gosterge dahil), odenek (geliştirme odeneği haric) ve her turlu tazminat (makam, temsil ve gorev tazminatları haric) toplamının uc katını gecemez.
v) 2003 yılı Şubat ayı gelirlerinin dağıtımından başlamak uzere 2.2.1981 tarihli ve 2380 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yer alan "% 6" pay oranı "% 5" olarak uygulanır. y) 2003 yılı Şubat ayı gelirlerinin dağıtımından başlamak uzere 27.6.1984 tarihli ve 3030 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ve halen "% 4.1" olarak uygulanan pay oranı "% 3.5", 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Kanunun gecici 19 uncu maddesinde yer alan "% 5" pay oranı "% 4.5" olarak uygulanır.
T.B.M.M. Milletvekili lojmanlarının satışı
MADDE 50.Maliye Bakanı, mulkiyeti Hazineye ait Ankara İli, Cankaya İlcesi, 5 inci Bolge, Dikmen Mahallesinde bulunan 3 pafta, 16743 ada, 1 parsel numaralı taşınmaz malı, uzerindeki muhdesatı ile birlikte 26.5.1927 tarihli ve 1050 sayılı Kanun, 8.9.1983 tarihli ve 2886 sayılı Kanun, 4.1.2002 tarihli ve 4734 sayılı Kanun ve 21.2.1967 tarihli ve 832 sayılı Kanunun vize ve tescile ilişkin hukumlerine tabi olmaksızın, mevcut haliyle ya da kat mulkiyeti veya kat irtifakı kurdurmak ya da 4.1.2002 tarihli ve 4734 sayılı Kanuna tabi olmaksızın yeni veya ilave inşaatlar yaptırmak suretiyle, tespit edeceği veya ettireceği rayic bedel uzerinden peşin veya taksitle, T.C. Emekli Sandığı Genel Mudurluğunun iştiraki olan Emek İnşaat ve İşletme Anonim Şirketi aracılığıyla satmaya, satış işlemleri ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları nezdinde Hazine adına her turlu işlemi yaptırmaya, satış bedelinin % 2'sini gecmemek uzere hizmet karşılığı olarak anılan şirkete yapılacak odemeye esas oranı belirlemeye, satış işlemleri ile ilgili her turlu gider, masraf ve hizmet bedeli karşılığını Maliye Bakanlığı butcesinden bu şirkete odemeye yetkilidir. Satış bedellerinin tahsil edilen kısımlarından ilgili belediyeye % 2, buyukşehir belediyesine ise % 1 oranında pay verilir. Bu taşınmaz mal ile ilgili olarak imar mevzuatındaki kısıtlamalar ile plan ve parselasyon işlemlerindeki askı, ilan ve itirazlara dair surelere ilişkin hukumlere tabi olmaksızın, her olcekteki imar planını yapmaya, yaptırmaya, değiştirmeye ve resen onaylamaya ve her turlu ruhsatı vermeye Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilidir. Plan hazırlama ve onaylama işlemleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığının uygun gorulen birimince, ruhsat ve plan uygulama işlemleri ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı il teşkilatınca yerine getirilir. Kesinleşen planlar ilgili belediyelere tebliğ edilir. Bu planların uygulanması zorunludur.
Bu maddenin birinci fıkrasının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı, ikinci fıkrasının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilidir.