Kamu Yonetimi Temel Kanun Tasarısı ile devletin hantal yapıdan kurtarılarak, daha etkin calışması hedefleniyor
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in başkanlığındaki bir ekip tarafından hazırlanan calışma Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Guvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nı (MİT) kapsamayacak.
Bakanlar Kurulu'nun bugunku toplantısının ana gundem maddesini oluşturan 'Kamu Yonetimi Temel Kanun Taslağı', onumuzdeki gunlerde bakanlıklara gonderilerek, goruşleri istenecek. Onumuzdeki Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilecek olan taslak, daha sonra Meclis'e sevk edilecek.
Din hizmetleri merkezi idarede
Soz konusu calışmaya gore, Başbakanlık'ın ve bakanlıkların gorev ve hizmetleri 'adalet, savunma, guvenlik, istihbarat, dış ilişkiler ve dış politika hizmetleri, maliye, hazine, dış ticaret, gumruk hizmetleri ile piyasalara ilişkin duzenleme hizmetleri, ulusal ve bolgesel ekonomik, sosyal ve fiziki planları hazırlamaya, bolgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını gidermeye yonelik program ve projelerin uygulanmasını sağlamaya yonelik hizmetler, milli eğitimde eğitim ve oğretim birliğini sağlama, mufredatı belirleme, din hizmetleri, sosyal guvenlik hizmetleri, tapu ve kadastro, nufus ve vatandaşlık hizmetleri, acil durum yonetimi ve sivil savunma ile ilgili ulusal duzeyde yapılması gereken hizmetler, vakıflarla ilgili olarak ulusal duzeyde yapılması gereken yonetim ve denetime ilişkin hizmetler, mahalli idarelere teknik ve mali yardımda bulunma, rehberlik yapma, eğitim desteği sağlama' olarak belirlendi.
Verimli memur odullendirilecek
Tasarının en onemli bolumlerinden birini kamu calışanlarına yonelik duzenlemeler oluşturuyor. Memurlar ve kamu gorevlilerinin işe alınmaları ve gorevde yukselmeleri ehliyete dayalı secme sınavı ve liyakat esasına gore yapılacak. Diğer kamu gorevlileri ve işciler kadro şartına bağlı olmaksızın sozleşmeye dayalı olarak istihdam edilecek. Sozleşmede ilgili personelin gorevleri, hak ve yukumlulukleri ile performans olcutleri yer alacak. Memurlar ve diğer kamu gorevlileri performans olcutlerine gore değerlendirilecek ve gerekirse odullendirilecek.
Hukumetin gorevi sona erdiğinde musteşarlar ile başkanlık ve genel mudurluk şeklinde kurulan bağlı ve ilgili kuruluşlarda başkan veya genel mudurlerin gorevi kendiliğinden sona erecek. Ancak bu gorevlere yeni bir atama ya da gorevlendirme yapılıncaya kadar bu kişiler gorevlerine devam edebilecek. Bu şekilde gorevi sona eren burokratlar ozluk hakları saklı kalmak uzere, kadro şartı aranmaksızın bakanlık muşaviri kadrolarına atanacaklar. Merkezi idarede memurların atamaları da bakan tarafından yapılacak. Bakan bu yetkisini istediği takdirde alt kademelere devredebilecek.
Trafik hizmetlerini belediyeler yurutecek
Sozkonusu calışmaya gore, trafik hizmetleri de belediyelere devrediliyor. Karayolları Trafik Kanunu ile Emniyet Genel Mudurluğu'ne verilen trafik hizmetlerinin denetimi, yonetimi ve duzenlenmesi gorevlerinin tamamı veya bir kısmı belediye meclislerinin kararına dayanılarak yapılacak talep uzerine İcişleri Bakanı'nın onayı ile belediyelere devredilebilecek. Devredilen hizmetler belediyeler tarafından genel trafik hizmetleri ile koordineli olarak yurutulecek. Emniyet Genel Mudurluğu'nun devredilen hizmetle ilgili tesis, arac ve gerecleri de ilgili belediyelere devredilecek. Tasarı ile Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu kaldırılıyor. Başbakanlık Yuksek Denetleme Kurulu ise ozel ihtisas daireleri olarak Sayıştay'a bağlanıyor. Dışişleri Bakanlığı ile Turk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı haric bakanlıkların ve diğer kamu kurum ve kuruluşların yurtdışı teşkilatları kaldırılarak, yurtdışı kadroları iptal edilecek.
Taşra teşkilatları il ozel idarelerine devrediliyor
Hukumet, hazırladığı tasarıya gore Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kultur ve Turizm Bakanlığı, Cevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Koyişleri Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Cocuk Esirgeme Kurulu Genel Mudurluğu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Genclik ve Spor Genel Mudurluğu'nun taşra teşkilatının gorev yetkilerini, taşınır taşınmaz mallarını, alacak ve borclarını, butce odeneklerini, kadroları ile birlikte personeli il ozel idarelerine devredecek. Devir ve tasfiye işlemleri İcişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu tarafından yururluğe konulacak usullere gore en gec 6 ay icinde gercekleştirilecek.
Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu'nun gorev ve yetkileri arac, gerec, her turlu taşınır ve taşınmaz malları, bunlara ait odeneklerle birlikte İstanbul dışında il ozel idarelerine, İstanbul'da ise İstanbul Buyukşehir Belediyesi'ne devredilecek. Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu'nun merkez teşkilatı personeli Tarım ve Koy İşleri Bakanlığı'na, İstanbul dışındaki taşra teşkilatı personeli, bulundukları illerdeki il ozel idarelerine, İstanbul'da ise İstanbul Buyukşehir Belediyesi Başkanlığı'na kadro ve pozisyonları ile birlikte devredilecek.
Yuksek denetleme kurulu Sayıştay'ın dairesi oluyor
Hukumet, Yuksek Denetleme Kurulu'nu da ozel ihtisas dairesi olarak Sayıştay'a bağlayacak. Kurulun personeli, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz malları ile butcesi tamamen Sayıştay'a devredilecek.
Yuksek Denetleme Kurulu'nun kadrolarından başkan kadrosu, ilgili ozel ihtisas dairesi başkanlığına, uye kadrosu Sayıştay uyesi kadrosuna, denetim gorevlilerinin kadroları mukteseplerine uygun uzman denetci, başdenetci, denetci ve denetci yardımcısı kadrolarına, idari personelin kadro ve pozisyonları da Sayıştay Başkanlığı'nın uygun kadrolarına atanacak.
4 Bakanlık kuruluyor
Taslağa gore, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İcişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı'nın taşra teşkilatı yerini koruyor. Taslak calışmasında hukumet bakanlıkların taşra teşkilatlarının kaldırılması konusunda iki ayrı secenek ortaya koydu. Hukumet, onumuzdeki donem Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim ve Spor Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Haberleşme (Enformasyon) Bakanlığı, Şehirleşme, Yerleşme ve Cevre Bakanlığı adı altında yeni bakanlıklar kuracak. İlk seceneğe gore Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ulaştırma ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Cevre Bakanlığı, Kultur ve Turizm Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın taşra teşkilatı ortadan kalkıyor. Hukumetin uzerinde durduğu diğer bir alternatife gore ise Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Haberleşme (Enformasyon) Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Şehirleşme, Yerleşme ve Cevre Bakanlığı, Kultur ve Turizm Bakanlığı'nın taşra teşkilatı kalkıyor.
internethaber