
KAMU YONETİMİNDE YENİDEN YAPILANMA: 2
Kamu Yonetimi Temel Kanunu Tasarısı
T.C. Başbakanlık
Ankara, Ekim 2003
Bu Kanun Tasarısı, 2003 yılında başlatılan ?Kamu Yonetiminde Yeniden Yapılanma" calışmaları cercevesinde, "Kamu Yonetimi Temel Kanunu Calışma Grubu" tarafından hazırlanmıştır.
Calışma grubu aşağıdaki kişilerden oluşmaktadır:
Prof. Dr. Omer Dincer Başbakanlık
Prof. Dr. Bilal Eryılmaz Başbakanlık
Mustafa Cetin Başbakanlık
Dr. M. Emin Zararsız Devlet Planlama Teşkilatı/Başbakanlık
Dr. Cevdet Yılmaz Devlet Planlama Teşkilatı
Zekeriya Şarbak İcişleri Bakanlığı
Kayhan Kavas İcişleri Bakanlığı
Mevlut Atbaş İcişleri Bakanlığı
Ercan Topaca İcişleri Bakanlığı
Bekir Korkmaz Devlet Personel Başkanlığı
Ayrıca bu Kanun Tasarısının hazırlanmasında; Başbakanlık, TODAİE, Bilgi Universitesi, TESEV, TOBB, TUSİAD, IULA, Ak Parti ve CHP tarafından yapılan atolye calışmaları ile bu calışmalara katılan cok sayıda bilim adamı, burokrat, yonetici, işadamı, belediye başkanı, vali ve uzmanın katkısı ve emeği bulunmaktadır.
KAMU YONETİMİ TEMEL KANUNU TASARISI
BİRİNCİ KISIM
Kamu Yonetiminin Amac, İlke ve Gorevleri
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Tanımlar ve Temel İlkeler
Amac
Madde 1- Bu Kanunun amac, katılımcı, saydam, hesap verebilir, insan hak ve ozgurluklerini esas alan bir kamu yonetiminin oluşturulması; kamu hizmetlerinin adil, suratli, kaliteli, etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilmesi icin merkezi idare ile mahalli idarelerin gorev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi; merkezi idare teşkilatının yeniden yapılandırılması ve kamu hizmetlerine ilişkin temel ilke ve esasları duzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Kanun, merkezi idare ile mahalli idareleri ve bunların bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlarını kapsar.
Tanımlar
Madde 2- Bu Kanunda gecen deyimlerden;
a) Merkezi idare: Başbakanlık ve bakanlıklar ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları,
b) Mahalli idare: İl ozel idaresi, belediye ve koyu,
c) Stratejik plan: Kamu kurum ve kuruluşlarının orta ve uzun vadeli amaclarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve onceliklerini, performans olcutlerini, bunlara ulaşmak icin izlenecek
yontemler ile kaynak dağılımlarını iceren planı, ifade eder.
Kamu yonetiminin temel amac ve gorevi
Madde 4- Kamu yonetiminin temel amac ve gorevi, halkın hayatını kolaylaştırmak, huzur, guvenlik ve refahını sağlamak, hayat kalitesini geliştirmek, kişilerin hak ve ozgurluklerini kullanmalarının onundeki engelleri kaldırmak ve bu amaclarla kanunlarla verilen gorev ve hizmetleri yerine getirmektir.
Kamu yonetiminin kuruluş ve işleyişinin temel ilkeleri
Madde 5- Kamu yonetiminin kuruluş ve işleyişinde esas alınacak temel ilkeler şunlardır:
a) Kamu yonetiminin kuruluş ve işleyişinde, idarenin butunluğu esastır.
b) Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde, surekli gelişim, katılımcılık, saydamlık, hesap verebilirlik, ongorulebilirlik, yerindelik, beyana guven ile hizmetten yararlananların ihtiyacına ve hizmetlerin sonucuna odaklılık esas alınır.
c) Yapılacak yeni duzenlemeler ve ihdas edilecek birimler icin duzenleyici etki analizi yapılır.
d) Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde ve bu hizmetlerden yararlandırmada ayırımcılık; bu hizmetlerle ilgili olarak insan hak ve ozgurluklerini kısıtlayıcı duzenleme ve uygulama yapılamaz.
e) Gorev, yetki ve sorumluluklar, hizmetten yararlananlara en uygun ve en yakın birime verilir.
f) Kamu hizmetlerine ilişkin temel kararların alınmasında, ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve sivil toplum orgutlerinin goruş ve onerilerinden yararlanılır.
g) Kamu kurum ve kuruluşları, halkın bilgi edinme hakkını kullanması icin gerekli tedbirleri alır.
h) Kamu hizmetlerinde bilgi teknolojilerinden etkili ve yaygın şekilde yararlanılır.
i) Kamu kurum ve kuruluşları, insangucu ve maddi kaynaklarını etkili ve verimli şekilde kullanır, bu amacla kendi aralarında işbirliği yapar.
j) Kamu hizmetlerinin usul ve standartları belirlenerek, hizmetten yararlananların bunları onceden bilmesi sağlanır. Kamu kurum ve kuruluşlarının ust yoneticileri, hizmetlerin bu standartlara
uygun şekilde yerine getirilmesinden ve hizmetten yararlananların ihtiyacına uygunluğunu sağlamaktan sorumludur.
k) Kamu kurum ve kuruluşlarınca, gercek ve tuzel kişilerden, sadece hizmet usul ve standartlarında ongorulen bilgi ve belgeler istenebilir. Bilgi ve belge istemine ilişkin usul ve standartlar; etkililiği, verimliliği ve basitleştirmeyi sağlamak amacıyla duzenli olarak gozden gecirilir.
l) Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarla kendilerine acıkca gorev olarak verilmeyen ve kuruluşun amacıyla doğrudan ilgili olmayan alanlarda işletme kuramaz, mal ve hizmet uretimi yapamaz, bu amacla personel, bina, arac, gerec ve kaynak tahsis edemez.
İKİNCİ BOLUM
Merkezi İdarenin ve Mahalli İdarelerin Yetki, Gorev ve Sorumlulukları
Merkezi idarenin genel yetkileri
Madde 6- Merkezi idarenin kamu hizmetleri ile ilgili yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Kamu hizmetlerine ilişkin ulusal duzeyde genel ilke ve politikalar, amac ve hedefler ile standartları belirlemek,
b) Kamu hizmetlerinin hukuka, belirlenen politika ve standartlara uygunluğunu izlemek, değerlendirmek ve denetlemek,
c) Hizmetlerin verimli ve merkezi idare ile mahalli idareler arasında koordinasyon icerisinde yerine getirilmesini sağlamak,
d) Kamu kurum ve kuruluşları ile ozel sektor, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve sivil toplum orgutleri arasında iletişim ve işbirliğini sağlayıcı mekanizmalar oluşturmak, hizmet
ve işlev kapasitelerini geliştirmek,
e) Kamu hizmetlerini uygun olcek ve nitelikte olmak uzere merkezde, gerekli durumlarda yetki genişliği ilkesi cercevesinde taşrada ve yurtdışında orgutlenerek yerine getirmek.
Merkezi idare tarafından yurutulecek gorev ve hizmetler
Madde 7- Merkezi idare tarafından yurutulecek gorev ve hizmetler şunlardır:
a) Adalet, savunma, guvenlik, istihbarat, dış ilişkiler ve dış politikaya ilişkin gorev ve hizmetler,
b) Maliye, hazine, dış ticaret, gumruk hizmetleri ile piyasalara ilişkin duzenleme gorev ve hizmetleri,
c) Ulusal duzeyde ekonomik, sosyal ve fiziki planları hazırlamaya, bolgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını gidermeye yonelik program ve projelerin uygulanmasını sağlamaya ilişkin gorev ve hizmetler,
d) Milli eğitimde eğitim ve oğretim birliğini sağlama, mufredatı belirleme ve geliştirme gorev ve hizmetleri,
e) Diyanetle ilgili gorev ve hizmetler,
f) Sosyal guvenliğe ilişkin gorev ve hizmetler,
g) Tapu ve kadastro, nufus ve vatandaşlığa ilişkin gorev ve hizmetler,
h) Acil durum yonetimi ve sivil savunma ile ilgili ulusal duzeyde yapılması gereken gorev ve hizmetler,
i) Vakıflarla ilgili gorev ve hizmetler,
j) Mahalli idarelere teknik ve mali yardımda bulunma, rehberlik yapma ve eğitim desteği sağlama gorev ve hizmetleri,
k) Kanunlarla munhasıran merkezi idare tarafından yerine getirilmesi ongorulen ulusal nitelikli veya birden cok ili kapsayan diğer gorev ve hizmetler.
Mahalli idarelerin gorev, yetki ve sorumlulukları
Madde 8- Mahalli muşterek ihtiyaclara ilişkin her turlu gorev, yetki ve sorumluluklar ile hizmetler mahalli idareler tarafından yerine getirilir.
Mahalli idareler gorev, yetki ve sorumluluk alanlarına giren hizmetleri, idarenin butunluğune, kalkınma planının ilke ve hedeflerine, kanunlarla belirlenen esas ve usullere, kendi stratejilerine,
amac ve hedeflerine, performans olcutlerine uygun olarak yurutur.
Mahalli idarelerin kanunlarla verilen temel gorev ve hizmetlerden herhangi birini ciddi şekilde aksatması ve bu durumun halkın hayatını onemli olcede olumsuz etkilemesi durumunda, merkezi idare bu aksaklıkların giderilmesi icin makul bir sure verir. Aksaklıkların bu sure icinde de giderilmemesi halinde merkezi idare durumun gerektirdiği tedbirleri alabilir.
Merkezi idare ile mahalli idareler arasındaki ilişkiler
Madde 9- Merkezi idare tarafından yurutulmesi ongorulen hizmetlerden illerde yapılması gerekenlerin, kanunlarda belirtilen istisnalar dışında, valilik ve kaymakamlıklar tarafından gercekleştirilmesi esastır.
Merkezi idare birimleri, mahalli idarelerin sorumluluk alanlarına giren gorev ve hizmetler icin mahalli duzeyde teşkilat kuramaz, doğrudan ihale ve harcama yapamaz.
Merkezi idarenin gorevleri arasında sayılan hizmetlere ait yatırımlardan ilgili bakanlıkca uygun gorulenler, mahalli idareler eliyle de gercekleştirilebilir. Bu yatırımlara ait odenekler, ilgili kuruluş tarafından o mahalli idare butcesine aktarılır. Bu odenekler başka amacla kullanılamaz.
Merkezi idare, desteklemek ve geliştirmek istediği hizmetleri, proje bazında gerekli kaynaklarını ilgili mahalli idarelere aktarmak suretiyle onlarla işbirliği icinde yurutebilir.
Mahalli idareler, yatırımlarını, yetkili organlarının kararıyla ve bedeli mukabilinde başka mahalli idarelere veya merkezi idare kuruluşlarına yaptırabilir. Mahalli idareler, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği icinde ortak yatırım yapabilir.
Mahalli idarelerin gorev, yetki ve sorumluluk alanlarına giren konularda cıkarılacak tuzuk, yonetmelik ve benzeri duzenlemelerde, mahalli idarelerin yetkilerini kısıtlayıcı, mahalli hizmetleri zayıflatıcı ve yerinden yonetim ilkesine aykırı hukumler konulamaz.
Mali kaynak dağılımı
Madde 10- Mahalli idarelere yetki, gorev ve sorumluluklarıyla orantılı gelir kaynakları sağlanır. Mahalli idarelere genel butce vergi gelirleri tahsilatından pay ayrılır. Payların ayrılmasına, dağıtımına ve bu paylardan yapılacak kesintilere ilişkin usul ve esaslar kanunla duzenlenir.
Kamu hizmetlerinin gordurulmesi
Madde 11- Kamu hizmetlerinin daha etkili ve verimli olarak yerine getirilebilmesi amacıyla, merkezi idare ile mahalli idareler, kendilerine ait hizmetlerden yetkili organlarının kararı ile uygun
gorulenleri, ilgileri itibariyle universitelere, noterlere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, hizmet birliklerine, ozel sektore ve alanında uzmanlaşmış sivil toplum orgutlerine gordurebilir. Bu durumda idarenin sorumluluğuna ilişkin hukumler saklıdır.
İKİNCİ KISIM
Merkezi İdarenin Teşkilatlanmasına İlişkin Esas ve Usuller
BİRİNCİ BOLUM
Merkezi İdarenin Teşkilatlanması Teşkilatlanmaya ilişkin ilke ve esaslar
Madde 12- Merkezi idarenin kuruluş ve teşkilatlanmasına ilişkin ilke ve esaslar şunlardır:
a) Gorev ve yetkilerin tespiti ile teşkilatlanmada, idarenin butunluğu ilkesi esas alınır.
b) Merkezi idare; Başbakanlık, bakanlıklar, bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşlar biciminde teşkilatlanır.
c) Merkezi idarenin teşkilatlanmasında etkili ve verimli bir yapı kurulması amacıyla, kurum ve kuruluşların gorev, yetki ve sorumlulukları tanımlanır. Benzer nitelikteki hizmet ve gorevler birden fazla kurum ve kuruluşa verilemez.
d) Merkezi idareye dahil kurum ve kuruluşlar, stratejik planlarına, yıllık amac ve hedeflerine bağlı olarak teşkilat yapısını, hizmet kalite standartlarını, yonetim ve hizmet sureclerini surekli geliştirici tedbirleri alır.
Bakanlar Kurulu, Başbakan ve Başbakan Yardımcıları
Madde 13- Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan oluşur.
Bakanlar, Başbakan tarafından secilir ve Cumhurbaşkanınca atanır. Başbakan, Bakanlar Kurulunun başkanı ve Başbakanlık teşkilatının en ust amiridir.
Başbakana yardımcı olmak ve Başbakan tarafından verilecek gorevleri yerine getirmek amacıyla sayıları sekizi gecmemek uzere Devlet Bakanı atanabilir. Başbakana yardımcı olmak ve bakanlıklar arasında koordinasyonu sağlamak uzere en cok uc bakan Başbakan Yardımcısı olarak gorevlendirilebilir.
Başbakan Yardımcıları ile Devlet Bakanlarının danışma ve buro hizmetlerini yurutecek personele ait kadrolar Başbakanlık kadro cetvelinde gosterilir.
Bakanların gorev, yetki ve sorumluluğu
Madde 14- Bakan, bakanlık kuruluşunun en ust amiri olup, bakanlık icraatından ve emri altındakilerin faaliyet ve işlemlerinden sorumludur. Her bakan aşağıdaki gorev, yetki ve sorumluluğa sahiptir:
a) Bakanlığını, Anayasaya, kanunlara, hukumet programına ve Bakanlar Kurulunca belirlenen politika ve stratejilere uygun olarak yonetir.
b) Bakanlığının, bağlı ve ilgili kuruluşlarının gorev alanına giren hususlarda politika ve stratejiler geliştirir, bunlara uygun olarak yıllık amac ve hedefler oluşturur, performans olcutleri belirler, bakanlık butcesini hazırlar, gerekli yasal ve idari duzenleme calışmalarını yapar. Belirlenen stratejiler, amaclar ve performans olcutleri doğrultusunda uygulamayı koordine eder, izler
ve değerlendirir.
c) Bakanlığının, bağlı ve ilgili kuruluşlarının faaliyetlerini, işlemlerini denetler, yonetim sistemlerini gozden gecirir, kurumun yapısı ve yonetim sureclerinin etkililiğini gozetir, yonetimin geliştirilmesini sağlar.
d) Faaliyet alanına giren konularda diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği ve koordinasyonu sağlar.
Musteşarın gorev, yetki ve sorumluluğu
Madde 15- Musteşar, bakanın yardımcısı olup bakanlık hizmetlerini, bakan adına ve onun emir ve yonlendirmesi doğrultusunda, mevzuat hukumlerine, bakanlığın amac ve politikalarına, stratejik planına uygun olarak duzenler ve yurutur. Bu amacla, bakanlık kuruluşlarına gereken emirleri verir ve bunların uygulanmasını gozetir ve sağlar.
Musteşar yukarıda belirtilen hizmetlerin yurutulmesinden bakana karşı sorumludur.
Bakanlıklar
Madde 16- Bakanlıklar merkez ve taşra teşkilatından oluşur. Ancak, ekli (I) sayılı cetvelde sayılan bakanlıklardan ekli (II) sayılı cetvelde gosterilenler taşra teşkilatı kuramaz.
Bakanlık merkez teşkilatı kurulmasına ilişkin esaslar
Madde 17- Bakanlıkların merkez teşkilatının kurulmasında aşağıdaki esas ve usuller uygulanır:
a) Anahizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinin kurulması, kaldırılması, gorev, yetki ve sorumlulukları kanunla duzenlenir.
b) Bağlı ve ilgili kuruluşlar eliyle yurutulen hizmetler icin bakanlık merkez teşkilatında ayrıca birim kurulamaz.
c) Bakanlık merkez teşkilatında 28 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde gosterilenler dışında hiyerarşik kademe teşkil edilemez. Ancak birim ve personel sayısı dikkate alınarak bakanlıklardan sadece merkez teşkilatı bulunanlar ile musteşarlık şeklinde kurulan bağlı kuruluşlarda en cok uc; diğer bakanlıklarda en cok beş musteşar yardımcılığı; başkanlık
ve genel mudurluk şeklinde kurulan bağlı kuruluşlarda en cok uc başkan yardımcılığı ve genel mudur yardımcılığı kadrosu ihdas edilebilir.
Bakanlık merkez teşkilatı
Madde 18- Bakanlık merkez teşkilatı, bakanlığın sorumlu olduğu hizmetlerin yurutulmesi; bu hizmetlerle ilgili politika, standart ve hedeflerin belirlenmesi; planlama, koordinasyon ve denetimin sağlanması; eğitim, izleme ve değerlendirme gorevlerinin yerine getirilmesi amacıyla aşağıdaki birimlerden meydana gelecek şekilde duzenlenir:
a) Bakanlıkların hizmet ve gorev alanlarına giren faaliyetlerini yuruten anahizmet birimleri,
b) Bakana ve anahizmet birimleri ile bağlı ve ilgili kuruluşlara teknik, planlama, araştırma-geliştirme, hukuki ve mali konularda yardımcı olan danışma birimleri,
c) İnsan kaynakları ve destek hizmetlerini yerine getiren yardımcı hizmet birimleri.
İcişleri, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık ile Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlıklarında, temel gorev ve hizmetlerin bir gereği olarak, kurum dışı muşteri, mukellef veya ucuncu kişi ve kuruluşlara yonelik olmak uzere, kuruluş kanunlarında belirtilmek şartıyla anahizmet birimi şeklinde rehberlik ve denetim birimi oluşturulabilir.
Hakim ve savcıların denetimi icin ongorulen hukumler saklıdır.
Bakanlık anahizmet birimleri
Madde 19- Bakanlıkların sorumlu oldukları temel hizmet ve gorevler, merkez teşkilatı bunyesinde kurulan anahizmet birimleri tarafından yerine getirilir.
Bakanlık danışma birimleri
Madde 20- Bakanlık merkez teşkilatında ihtiyaca gore aşağıdaki danışma birimleri kurulabilir:
a) Strateji Geliştirme Başkanlığı,
b) Hukuk Muşavirliği,
c) Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliği.
Gerekli gorulen hallerde 33 uncu maddede ongorulen esaslar dahilinde bakanlık muşavirliği kadrosu ihdas edilebilir.
Bağlı kuruluşların merkez teşkilatında ihtiyaca gore Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Hukuk Muşavirliği ile Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliği kurulabilir.
Bakanlık yardımcı hizmet birimleri
Madde 21- Bakanlık merkez teşkilatında ihtiyaca gore aşağıdaki yardımcı hizmet birimleri kurulur:
a) Ozel Kalem Mudurluğu,
b) İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı,
c) Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı.
Taşra teşkilatı olan bakanlıklarda insan kaynakları birimi genel mudurluk şeklinde kurulabilir. Bağlı kuruluşların merkez teşkilatında ihtiyaca gore İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ile Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı kurulur.
Taşra teşkilatı ve kuruluşuna ilişkin esaslar
Madde 22- Taşra teşkilatı olan bakanlıklar illerde ve hizmetin niteliği ile ihtiyaclar dikkate alınarak ilcelerde teşkilatlanır. Bu teşkilatlar vali ve kaymakama bağlı olarak calışır.
Taşra teşkilatının kurulmasında aşağıda belirtilen esaslara uyulur:
a) Taşra teşkilatı, gorev ve hizmetin niteliğine, sosyal ve ekonomik şartlara ve nufus durumuna gore farklı yapıda kurulabilir.
b) Bakanlıklar ile bağlı kuruluşların il ve ilcelerde, tek bir taşra teşkilatı kurmaları esastır.
c) Kamu hizmetlerinin zorunlu kıldığı hallerde, birden cok ili kapsayan alanlarda, surekli veya gecici nitelikte olmak uzere, kanunla bolge teşkilatı kurulabilir. Ancak, bolge duzeyinde teşkilatlanan bakanlıklar illerde, illerde teşkilatlanan bakanlıklar ise bolge duzeyinde teşkilatlanamaz.
d) Bolge kuruluşları dışındaki taşra teşkilatları, Bakanlar Kurulu kararı ile kurulur, kaldırılır veya değiştirilir.
Yurtdışı hizmetlerinin yurutulmesi
Madde 23- Dışişleri Bakanlığı ile Turk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı haric, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları yurtdışı teşkilatı kuramazlar. Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından hangilerinin hangi ulkelerde yurtdışı hizmeti sunacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir. Bu suretle belirlenecek kurum ve kuruluşların yurtdışı hizmetleri ilgili kurum veya kuruluş personelinin Dışişleri Bakanlığı kadrolarına belirli sureli olarak gorevlendirilmesi suretiyle yurutulur. Bu gorevlere Dışişleri Bakanlığı elemanları atanamaz ve gorevlendirilemez.
Bağlı kuruluşlar
Madde 24- Bağlı kuruluşlar, bir bakanlığın hizmet ve gorev alanına giren anahizmetlerden ozel onemi bulunanları yurutmek uzere, kanunla kurulan kuruluşlardır. Başbakanlığa bağlı olanların
dışında musteşarlık şeklinde bağlı kuruluş kurulamaz.
Bağlı kuruluşlar, merkez teşkilatı ile istisnai ve zorunlu hallere munhasır olmak uzere ihtiyaca gore kurulan taşra teşkilatından oluşur. Ancak, bolge duzeyinde teşkilatlanan bağlı kuruluşlar illerde, illerde teşkilatlanan bağlı kuruluşlar ise bolge duzeyinde teşkilatlanamaz. Bağlı kuruluşların taşra teşkilatı kanunla kurulur.
Bağlı kuruluşların anahizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimleri 18 inci madde ile bakanlık merkez teşkilatının teşkilatlanmasına ilişkin diğer hukumler gozonunde bulundurularak hizmet
ozelliklerine gore kuruluş kanunlarında belirlenir. Ayrıca, bağlı kuruluşlarda temel gorev ve hizmetlerin bir gereği olarak, kurum dışı muşteri, mukellef veya ucuncu kişi ve kuruluşlara yonelik olmak uzere, kuruluş kanunlarında belirtilmek şartıyla anahizmet birimi şeklinde rehberlik ve denetim birimi oluşturulabilir.
İlgili kuruluşlar
Madde 25- İlgili kuruluşlar; ozel kanun veya statu ile kurulan, iktisadi devlet teşekkulleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile bunların muessese, ortaklık ve iştirakleri veya ozel hukuki, mali ve idari statuye tabi, hizmet bakımından yerinden yonetim kuruluşlarıdır.
Bu kuruluşların gorev, yetki ve sorumlulukları ile teşkilatlanmalarına ilişkin esaslar ve ilgili olduğu bakanlık, kuruluş kanunu veya statulerinde belirlenir. Musteşarlık şeklinde ilgili kuruluş kurulamaz.
İlgili kuruluşların anahizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimleri, 18 inci madde ile bakanlık merkez ve bağlı kuruluşlarının teşkilatlanmasına ilişkin diğer hukumler gozonunde bulundurularak hizmet ozelliklerine gore kuruluş kanunlarında veya statulerinde belirlenir.
İlişkili kuruluşlar
Madde 26- İlişkili kuruluşlar, piyasalara ilişkin duzenleyici ve denetleyici gorev yapan, kamu tuzel kişiliği ile idari ve mali ozerkliği haiz, ozel kanunla kurulan kuruluşlardır.
Bu kuruluşların ilişkili olduğu bakanlık, kuruluş kanununda gosterilir.
Strateji Geliştirme Kurulu ve diğer surekli kurullar
Madde 27- Bakanlıklarda, bakanlık stratejilerinin, amac ve politikalarının belirlenmesine, bakanlık hizmet ve teşkilatının geliştirilmesine, bakanlık faaliyetlerinin performans sonuclarının değerlendirilmesine yardımcı olmak uzere Strateji Geliştirme Kurulu oluşturulur. Bu Kurul, bakanlık musteşarının başkanlığında, bakanlıkların kuruluş kanunlarında belirtilen birim amirlerinden oluşur. Bu kurula, konu ile ilgili kişiler, kamu veya ozel kuruluş ve sivil toplum orgutu temsilcileri cağrılabilir. Kurulun sekreterya hizmetleri Strateji Geliştirme Başkanlığınca yurutulur.
Ayrıca bakanlıklarda ve bağlı kuruluşlarda, gorevleri ve teşekkul tarzı kuruluş kanunlarında gosterilmek kaydıyla surekli kurullar oluşturulabilir.
Hiyerarşik kademeler ve unvanlar
Madde 28- Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşların hiyerarşik kademeleri ve unvanları; hizmetin ozelliklerinden kaynaklanan farklılıklar dikkate alınmak suretiyle aşağıdaki şekilde duzenlenir: (Memurlar.NET)
a) Bakanlık merkez teşkilatında:
1. Musteşarlık,
2. Genel Mudurluk, Başkanlık, Daire Başkanlığı,
3. Mudurluk.
Taşra teşkilatı olan bakanlıklarda Genel Mudurluklere bağlı olarak daire başkanlığı kurulabilir.
b) Bağlı kuruluşlarda:
Musteşarlık şeklindeki bağlı kuruluşlarda:
1. Musteşarlık,
2. Genel Mudurluk, Daire Başkanlığı,
3. Mudurluk.
Başkanlık şeklindeki bağlı kuruluşlarda:
1. Başkanlık,
2. Daire Başkanlığı,
3. Mudurluk.
Genel Mudurluk şeklindeki bağlı kuruluşlarda:
1. Genel Mudurluk,
2. Daire Başkanlığı,
3. Mudurluk.
c) Taşra teşkilatı il kuruluşlarında:
1. Vali,
2. İl Mudurluğu,
3. Şube Mudurluğu.
d) Taşra teşkilatı ilce kuruluşlarında:
1. Kaymakam,
2. İlce Mudurluğu,
3. İhtiyac duyulan ilcelerde şube mudurluğu.
e) Bolge kuruluşlarında:
1. Bolge Mudurluğu,
2. Şube Mudurluğu veya Başmuhendislik.
Dışişleri Bakanlığı, Milli Guvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Musteşarlığı ile ilişkili kuruluşlar bu maddede ongorulen hiyerarşik kademe ve unvanlara ilişkin hukumlere tabi değildir. Bunların hiyerarşik kademe ve unvanları kuruluş kanunlarında duzenlenir.
Kuruluş işlemlerinin tamamlanması
Madde 29- Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşların kurulma işlemleri, genel hukumlere gore kadro ihdası ile tamamlanır.
İKİNCİ BOLUM
Danışma Birimlerinin Gorev ve Yetkileri
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Madde 30- Strateji Geliştirme Başkanlığı aşağıdaki gorevleri yapar:
a) Ulusal kalkınma strateji ve politikaları, yıllık program ve hukumet programı cercevesinde bakanlığın orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek, amaclarını oluşturmak uzere gerekli calışmaları yapmak,
b) Bakanlığın gorev alanına giren konularda performans ve kalite olcutleri geliştirmek ve bu kapsamda verilecek diğer gorevleri yerine getirmek,
c) Bakanlık butcesini stratejik plana ve yıllık hedeflere gore hazırlamak; bakanlık faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek,
d) Bakanlığın yonetimi ile hizmetlerin geliştirilmesi ve performansla ilgili bilgi ve verileri toplamak, analiz etmek, yorumlamak ve yıllık faaliyet raporlarını hazırlamak,
e) Ust yonetimin ic denetime yonelik işlevinin etkililiğini ve verimliliğini artırmak icin gerekli hazırlıkları yapmak,
f) Bakanlığın gorev alanına giren konularda, hizmetleri etkileyecek dış faktorleri incelemek, kurum ici kapasite araştırması yapmak, hizmetlerin etkinliğini ve tatmin duzeyini analiz etmek ve genel araştırmalar yapmak,
g) Yonetim bilgi sistemlerine ilişkin hizmetleri yerine getirmek,
h) Strateji Geliştirme Kurulunun sekreterya hizmetlerini yurutmek.
Hukuk Muşavirliği
Madde 31- Hukuk Muşavirliği aşağıdaki gorevleri yapar:
a) Bakan, bakanlık birimleri ve diğer bakanlıklar tarafından gonderilen kanun, tuzuk ve yonetmelik tasarıları ile diğer hukuki konular hakkında goruş bildirmek,
b) Bakanlığın menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıkları onleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, anlaşma ve sozleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak,
c) 8 Ocak 1943 tarihli ve 4353 sayılı Kanun hukumlerine gore adli ve idari davalarda gerekli bilgileri hazırlamak, taraf olduğu idari davalarda bakanlığı temsil etmek veya bakanlıkca hizmet satınalma yoluyla temsil ettirilen davaları takip ve koordine etmek.
Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliği
Madde 32- Bakanlıklarda, basın ve halkla ilişkilerle ilgili faaliyetleri planlamak ve bu faaliyetlerin belirlenecek usul ve ilkelere gore yurutulmesini sağlamak uzere Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliği kurulabilir.
Bakanlık Muşavirleri
Madde 33- Bakanlıklarda, onem ve oncelik taşıyan konularda bakanlık makamına yardımcı olmak uzere bakanlık muşavirleri bulunabilir.
Bakanlık muşavirleri bakanlık makamına bağlıdır.
Bakanlık muşavirlerinin gerekli olup olmadığı ve yirmiyi gecmeyecek şekilde sayısı kuruluş kanunlarında gosterilir.
UCUNCU BOLUM
Yardımcı Hizmet Birimlerinin Gorev ve Yetkileri
Ozel Kalem Mudurluğu
Madde 34- Ozel Kalem Mudurluğu; bakanın calışma programını; resmi ve ozel yazışmalarını; protokol ve toren işlerini duzenlemek, yurutmek ve bakanın vereceği diğer işleri yapmakla gorevlidir.
İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı
Madde 35- İnsan Kaynakları Daire Başkanlığının gorevleri şunlardır:
a) Bakanlığın insan gucu politikası ve planlaması konusunda calışmalar yapmak ve tekliflerde bulunmak,
b) Bakanlık personelinin atama, nakil, terfi, ucret, emeklilik ve benzeri ozluk işlemlerini yurutmek,
c) Bakanlık teşkilatının eğitim planını hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek,
d) Bakanlığın gorev alanına giren konularda mahalli idarelere donuk eğitim programları hazırlamak ve uygulamak,
e) Bakan ve musteşar tarafından verilecek diğer gorevleri yapmak.
Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
Madde 36- Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının gorevleri şunlardır:
a) Satınalma, kiralama, bakım ve onarım, arşiv, sağlık ve benzeri her turlu idari ve mali hizmetleri yurutmek,
b) Bakanlık sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlamak ve yurutmek,
c) Bakan ve musteşar tarafından verilecek diğer gorevleri yapmak.
Bağlı ve ilgili kuruluşların danışma ve yardımcı hizmet birimleri
Madde 37- Bakanlık bağlı ve ilgili kuruluşlarındaki danışma ve yardımcı hizmet birimlerinin gorevleri, bakanlık merkez teşkilatındaki benzer birimlerin gorevleri esas alınarak duzenlenir.
UCUNCU KISIM
Kamu Yonetiminde Denetim
Denetim
Madde 38- Denetim; kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyet ve işlemlerinde hataların onlenmesine yardımcı olmak, calışanların ve kuruluşların gelişmesine, yonetim ve kontrol sistemlerinin gecerli, guvenilir ve tutarlı hale gelmesine rehberlik etmek amacıyla; hizmetlerin surec ve sonuclarını mevzuata, onceden belirlenmiş amac ve hedeflere, performans olcutlerine ve kalite standartlarına gore; tarafsız olarak analiz etmek, karşılaştırmak ve olcmek; kanıtlara dayalı olarak değerlendirmek, elde edilen sonucları rapor haline getirerek ilgililere duyurmaktır.
Denetimin kapsamı ve turleri
Madde 39- Kamu kurum ve kuruluşlarında ic ve dış denetim yapılır. İc denetim, hataların onlenmesi, risk ve zayıflıkların belirlenmesi, iyi uygulama orneklerinin yaygınlaştırılması, yonetim sistemlerinin ve sureclerinin geliştirilmesi amacıyla yapılan denetimdir.
Dış denetim, kamu kurum ve kuruluşlarının hesap verme sorumluluğu cercevesinde butun faaliyet, karar ve işlemlerinin, kurumsal amac, hedef ve planlara ve kanunlara uygunluk yonunden incelenmesi ve sonuclarının değerlendirilmesidir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının ic ve dış denetimi; hukuka uygunluk, mali denetim ve performans denetimini kapsar.
a) Hukuka uygunluk denetimi; eylem ve işlemlerin ilgili kanun, tuzuk, yonetmelik ve diğer mevzuata uygunluğunun,
b) Mali denetim; gelir, gider ve mallara ilişkin hesap ve işlemlerin doğruluğunun, mali tabloların tasdikinin ve mali sistemlerin,
c) Performans denetimi; yonetimin butun kademelerinde gercekleştirilen faaliyet ve programların planlanması, uygulanması ve kontrolu aşamalarında ekonomikliğin, verimliliğin ve etkililiğin,
denetlenmesini ifade eder.
Denetlemeye yetkili kurumlar
Madde 40- İc denetim kamu kurum ve kuruluşlarının kendi yoneticileri veya ilgili kurumun ust yoneticisinin gorevlendireceği ic denetim elemanları tarafından yapılır.
Merkezi idareye dahil kurum ve kuruluşlarla il ozel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ve mahalli idare birliklerinin dış denetimi Sayıştay tarafından yapılır veya Sayıştayca belirlenecek usul ve esaslar cercevesinde yaptırılır, sorumluların hesapları ve işlemleri kesin hukme bağlanır. Bu amacla Sayıştayın teşkilat yapısı icinde ozel ihtisas daireleri oluşturabileceği gibi, bolge duzeyinde taşra birimleri de kurulabilir.
Koyler ile koylerin kendi aralarında kurdukları birlikler, mulki idare amirleri eliyle denetlenir.
Bilgi edinme hakkı ve saydamlık
Madde 41- Gercek ve tuzel kişiler, kanunla belirlenen usul ve esaslar cercevesinde bilgi edinme hakkına sahiptir. Kamu kurum ve kuruluşları, gercek ve tuzel kişilerin talep etmeleri halinde, istenen bilgi ve belgeleri kanunda belirtilen istisnalar dışında vermekle yukumludur.
Kamu kurum ve kuruluşları, gorev ve hizmet alanlarına giren konulardaki temel nitelikli karar ve işlemlerini, mal ve hizmet alımlarını, satımlarını, projelerini ve yıllık faaliyet raporlarını bilgi iletişim teknolojilerini de kullanmak suretiyle kamuoyunun bilgisine sunarlar.
Kesinleşen faaliyet ve denetim raporları uygun vasıtalarla kamuoyunun incelemesine acık hale getirilir. Mahalli idarelerde bu raporlar meclislerinin ilk toplantısında uyelerin bilgisine de sunulur.
Mahalli idareler halk denetcisi
Madde 42- Her ilde, mahalli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile bu idareler tarafından kurulan birlik ve işletmelerin, gercek ve tuzel kişilerle ilgili işlem ve eylemlerinin hukuka uygunluğunu değerlendirmek, aralarındaki anlaşmazlıkların cozumune yardımcı olmak uzere bir halk denetcisi secilir.
Halk denetcisi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) fıkrasının 1, 4, 5, 6 ve 7 nci bentlerinde belirtilen şartları taşıyan; hukuk, iktisat, işletme, maliye, kamu yonetimi, calışma ekonomisi alanlarında en az dort yıllık yuksekoğretim kurumlarından mezun veya bu alanlarda lisansustu derece sahibi ve en az on yıl mesleki tecrube sahibi, toplumda saygınlığı bulunan kişiler arasından beş yıl sure ile gorev yapmak uzere il genel meclisinin ucte iki coğunluğunun kararı ile secilir. İlk iki turda ucte iki coğunluk sağlanamazsa, ucuncu turda salt coğunlukla secim sonuclandırılır. Halk denetciliğine kişiler kendileri aday olabileceği gibi, il genel meclisi uyelerinin beşte biri tarafından da aday gosterilebilir.
Halk denetcisi, asliye hukuk mahkemesinde gorevinin devamı suresince işlerini tam bir dikkat, durustluk ve tarafsızlık ile yuruteceğine, kanun hukumlerine aykırı hareket etmeyeceğine dair yemin ederek gorevine başlar. Yemin icin yapılan başvuru mahkemece acele işlerden sayılır. (Memurlar.NET)
Halk denetcisi, gorevini engelleyen fiziki ve psikolojik bir rahatsızlığı, gorevi gereği edindiği kişisel bilgi ve sırları acıklaması, eylem ve işlemleri ile kendisine olan guvenin sarsılması sebepleriyle il genel meclisinin ucte iki coğunluğun kararı ile gorevinden alınabilir. Bu şekilde boşalan halk denetciliğine, kalan sureyi tamamlamak uzere yenisi secilir.
Halk denetcisi, gorevinin devamı suresince, herhangi bir kamu kuruluşunda veya ozel kuruluşta ucretli bir işte calışamaz. Kamu gorevlileri arasından secilen halk denetcisi, bu sure icin kurumundan izinli sayılır. Bu şekilde secilen halk denetcilerinin kadroları ve tabi olduğu sosyal guvenlik kurumu ile ilişkileri devam eder, ancak bunların ve diğer halk denetcilerinin daha once tabi oldukları sosyal guvenlik kurumlarına odenmesi gereken primleri kendileri tarafından yatırılır.
Halk denetcisinin burosu ve yeteri kadar personel il ozel idaresi tarafından sağlanır. Halk denetcisine, il nufusu 500.000'e kadar olan illerde 50.000; 500.001-1.000.000 olan illerde 60.000; 1.000.001-2.000.000 olan illerde 70.000 ve 2.000.001'den fazla olan illerde 80.000 gosterge rakamının Devlet memurları icin belirlenen aylık katsayı ile carpımı sonucu bulunacak miktarda aylık brut odenek odenir. Halk denetcisi gorduğu hizmet nedeniyle talep sahiplerinden hicbir şekilde ucret veya başka bir karşılık alamaz.
Halk denetcisi, birinci fıkrada sayılan kuruluşların gercek ve tuzel kişileri ilgilendiren işlem ve eylemlerine karşı menfaati ihlal edilenler tarafından yapılacak başvuru uzerine, gerekli bilgi ve belgeleri inceleyerek, gerektiğinde tarafları dinleyerek, kırkbeş gun icinde kararını verir. Kararı, ilgili idareye ve talep sahibine bildirir.
İlgili idare halk denetcisinin verdiği karara karşı tutumunu en gec on gun icinde acıklar. İdare, halk denetcisinin tavsiyesini uygun bulmazsa goruşunu gerekcelendirmek zorundadır. Halk denetcisinin raporları kamuoyuna acıktır.
İlgili kurum ve kuruluşlar, halk denetcisi tarafından istenen bilgi ve belgeleri ile soruların cevaplarını en gec bir hafta icinde vermek zorundadır.
Konusu acık olmayan, somut iddia icermeyen, halk denetcisinin yetki alanına girmeyen veya dava konusu yapıldığı anlaşılan başvurular işleme konulmaz. Halk denetcisi incelemesi sırasında, teknik hususlarda bedeli il ozel idare butcesinden karşılanmak suretiyle her turlu uzmandan yararlanabilir.
Menfaati ihlal edilen gercek veya tuzel kişiler, işlem ve eylemden haberdar olduktan sonra veya yaptıkları başvuruya suresi icinde cevap verilmemesi uzerine otuz gun icerisinde halk denetcisine başvurabilirler. Halk denetcisine başvuru, eylem ve işlemin tekemmul tarihinden itibaren altı ayı gecemez.
Dava acma suresi icinde halk denetcisine yapılan başvuru, dava acma suresini durdurur. Halk denetcisinin tavsiye kararının verilen sure icinde yerine getirilmemesi veya başvuru sahibini tatmin etmemesi halinde, kararda belirtilen surenin bitiş tarihinden itibaren, talep sahibinin dava acma suresi yeniden işlemeye başlar.
Dava konusu edilmiş veya ucuncu kişilere donuk karar ve işlemler sebebiyle halk denetcisine başvurulamaz. Halk denetcisine başvuru, idari yargıya muracaat hakkının onşartı değildir.
Halk denetcisi, incelemesi nedeniyle elde ettiği kişilere ait bilgilerin gizliliğinin korunmasından sorumludur. Halk denetcisi tarafından alınan tavsiye kararları arşivlenir. Halk denetcisi, her yıl Ocak ayında, bir onceki yılda verdiği tavsiye kararları ile ilgili genel değerlendirme raporunu il genel meclisinin bilgisine sunar.
DORDUNCU KISIM
Ceşitli ve Gecici Hukumler
BİRİNCİ BOLUM
Ceşitli Hukumler
Yoneticilerin sorumlulukları
Madde 43- Bu Kanun kapsamındaki kurum ve kuruluşların her kademedeki yoneticileri, gorevlerini mevzuata, stratejik plan ve programlara, performans olcutlerine ve hizmet kalite standartlarına uygun olarak yurutmekten ust kademelere karşı sorumludur.
İdari duzenleme yetkisi
Madde 44- Bakanlıklar ve kamu tuzel kişileri, onceden kanunla duzenlenmeyen ve acıkca yetki verilmeyen konularda yonetmelikle duzenleme yapamazlar.
Yetki devri
Madde 45- Bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşların ust duzey yoneticileri, vali ve kaymakamlar ile belediye başkanları, sınırlarını acıkca belirtmek ve yazılı olmak şartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir. Yetki devri, uygun araclarla ilgililere duyurulur.
İnsan kaynakları yonetimi
Madde 46- Kamu hizmetleri memurlar, tam zamanlı veya kısmi zamanlı calışan diğer kamu gorevlileri ve işciler eliyle yurutulur.
Memurlar ve diğer kamu gorevlilerinin işe alınmaları ve gorevde yukselmeleri ehliyete dayalı secme sınavı ve liyakat esasına gore yapılır.
Diğer kamu gorevlileri ile işcilerden tam zamanlı veya kısmi zamanlı olarak ve kadro şartına bağlı olmaksızın sozleşmeli statude istihdam edileceklerin sozleşmelerinde, ilgili personelin gorevleri, hak ve yukumlulukleri ile performans olcutleri yer alır.
Memurlar ve diğer kamu gorevlileri, performans olcutlerine gore değerlendirilir ve odullendirilir.
Hukumetin gorevi sona erdiğinde, musteşarlar ile başkanlık ve genel mudurluk şeklinde kurulan bağlı ve ilgili kuruluşlarda kendi genel kurullarının secimiyle gelenler dışındaki başkan veya genel mudurlerin gorevi kendiliğinden sona ermiş sayılır. Ancak bu gorevlere yeni bir atama ya da gorevlendirme yapılıncaya kadar bu kişiler gorevlerine devam ederler. Bu şekilde gorevi sona erenlerden başka bir goreve atanmayanlar, ozluk hakları saklı kalmak uzere, kadro şartı aranmaksızın bakanlık muşaviri olarak atanırlar.
Merkezi idarede 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulune İlişkin Kanun hukumleri dışında kalan memurların atamaları bakan tarafından yapılır. Bakan bu yetkisini alt kademelere devredebilir. Bakanlık bağlı ve ilgili kuruluşlarının kuruluş kanunlarındaki atamaya ilişkin ozel hukumler saklıdır.
Merkezi idarenin kadro ihdas, iptal ve değişikliği ile kadrolara ilişkin diğer hususlar genel hukumlere tabidir.
Başka kurumlarda personel gorevlendirme
Madde 47- Bakanlıklarda bakanın, il ozel idarelerinde valinin, belediyelerde ise belediye başkanının talebi ve ilgilinin ve kurumunun muvafakatı uzerine, merkezi idare personelinden memur statusunde olanlar mahalli idarelerin yonetici kadrolarında veya bakanlıklarda gecici olarak gorevlendirilebilir. Bu personel, kurumundan izinli sayılır ve asıl kadrosuyla ilgisi devam eder.
Saklı tutulan hukumler
Madde 48- Bu Kanunun İkinci Kısmındaki hukumler ile 46 ncı maddesi Milli Savunma Bakanlığı hakkında uygulanmaz.
Kaldırılan hukumler ve kuruluşlar
Madde 49- 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanun, 24/10/1960 tarihli ve 108 sayılı Savunma Sekreterlikleri Kurulmasına Dair Kanun ile 24/6/1983 tarihli ve 72 sayılı Başbakanlık Yuksek Denetleme Kurulunun Kuruluş ve Gorevleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname yururlukten kaldırılmıştır.
9/5/1985 tarihli ve 3202 sayılı Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunla kurulan Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu kaldırılmıştır. (Memurlar.ORG)
Dışişleri Bakanlığı ile Turk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı bakanlıkların ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatları kaldırılmış ve yurtdışı kadroları iptal edilmiştir.
Bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşlar ve bu Kanun kapsamına giren diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş ve gorevlerine ilişkin kanunların ve kanun hukmunde kararnamelerin bu Kanun hukumlerine aykırı hukumleri uygulanmaz.
İKİNCİ BOLUM
Gecici Hukumler
Gecici Madde 1- Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte;
a) Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatının gorev ve yetkileri ile bina, okul, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadroları ile birlikte olmak uzere personeli il ozel idarelerine,
b) Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatının gorev ve yetkileri, eğitim hastaneleri haric, sağlık evi, sağlık ocağı, sağlık merkezi, dispanser ile hastaneler arac, gerec, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadroları ile birlikte olmak uzere personeli il ozel idarelerine,
c) Kultur ve Turizm Bakanlığı taşra teşkilatının gorev ve yetkileri, ulusal nitelik taşımayan kutuphane ve muzeler ile halk kutuphaneleri, kultur merkezleri bina, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadroları ile birlikte olmak uzere personeli belediye sınırları icinde belediyelere, belediye sınırları dışında il ozel idarelerine, oren yerleri ise il ozel idarelerine,
d) Cevre ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatının gorev ve yetkileri ile fidanlıklar, piknik yerleri, dinlenme ve benzeri tesisler, belediye sınırları icinde belediyelere; belediye sınırları dışında bulunan bu gibi tesis ve yerler ile milli parklar il ozel idarelerine,
e) Tarım ve Koyişleri Bakanlığı taşra teşkilatının gorev ve yetkileri,ulusal ve bolgesel duzeyde faaliyet gosteren araştırma enstituleri ve laboratuvarlar haric enstitu ve laboratuvarları ile uretme istasyonları bina, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadroları ile birlikte olmak uzere personeli il ozel idarelerine,
f) Sosyal Hizmetler ve Cocuk Esirgeme Kurumu Genel Mudurluğu taşra teşkilatının gorev ve yetkileri ile huzurevi, cocuk yuvası, kreş gibi tesisler, bina, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve bocları, butce odenekleri ve kadroları ile birlikte olmak uzere personeli belediye sınırları icinde belediyelere, belediye sınırları dışında il ozel idarelerine,
g) Genclik ve Spor Genel Mudurluğu taşra teşkilatının gorev ve yetkileri ile spor sahaları, spor salonları, stadyumlar ve diğer spor tesisleri bina, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadroları ile birlikte olmak uzere personeli belediye sınırları icinde belediyelere, belediye sınırları dışında il ozel idarelerine,
h) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı taşra teşkilatının gorev ve yetkileri ile bina, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadroları ile birlikte olmak uzere personeli il ozel idarelerine, devredilmiştir.
Birinci fıkranın (c), (d), (f) ve (g) bentlerinde belediyelere devredilen bina, arac, gerec, personel, taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve borcların, buyukşehir belediyesi bulunan yerlerde paylaşımı ozel kanununda belirtilen hukumlere tabidir.
Birinci fıkranın (b) bendinde il ozel idarelerine devredilen sağlık evi, sağlık ocağı, sağlık merkezi ve dispanser gibi koruyucu sağlık hizmeti veren tesisler il ozel idarelerince Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen esas ve usullere gore bina, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadroları ile birlikte olmak uzere personeli belediyelere devredilebilir.
Birinci fıkranın (e) bendinde il ozel idarelerine devri ongorulen enstitu ve laboratuvarlar Tarım ve Koyişleri Bakanlığı tarafından belirlenen esas ve usullere gore bina, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz mallar, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadroları ile birlikte olmak uzere personeli gorev alanına gore universitelere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına veya belediyelere devredilebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı dışındaki bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı sağlık, tarım, adalet, tapu kadastro ve Anadolu meteoroloji meslek liseleri bina, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz malları ile bunlara ait butce odenekleri Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Bu fıkrada ongorulen devir işlemleri ile bu okulların personelinden devredilecek olanlara ait işlemler Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili bakanlık veya kuruluşlar arasında yapılacak protokollere gore 2003-2004 oğretim yılı sonunda tamamlanır.
Devir ve tasfiye, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı ile ilgisine gore bu maddede belirtilen bakanlıklar tarafından bir likte hazırlanarak Bakanlar Kurulu tarafından yururluğe konulacak esas ve usullere gore birinci fıkranın (a) ve (b) bendi dışında en gec bir yıl icinde gercekleştirilir. Ancak, atanacak personel ile devredilecek taşınır ve taşınmaz mallar, ilgili mahalli idarelerin ihtiyacı dikkate alınarak belirlenir. Birinci fıkranın (a) ve (b) bendinde belirtilen kadroların dışındaki unsurların devri bir yıl icinde, kadroların ve taşra teşkilatının bunlara ilişkin gorev ve yetkilerinin devri ise Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili bakanlık tarafından birlikte hazırlanarak Bakanlar Kurulunca yururluğe konulacak esaslara gore kademeli olarak beş yıl icinde yapılır. Bu sure icerisinde devredilmeyen kadrolara ait atamalar ilgisine gore Milli Eğitim Bakanlığı veya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaya devam edilir.
Gecici Madde 2- Kaldırılan Koy Hizmetleri Genel Mudurluğunun gorev ve yetkileri; arac, gerec, her turlu taşınır ve taşınmaz malları, bunlara ait odeneklerle birlikte İstanbul dışında il ozel idarelerine; İstanbul ilinde ise bu hizmetleri il hudutları dahilinde yapmak uzere İstanbul Buyukşehir Belediyesine devredilmiştir. Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu merkez teşkilatı personeli Tarım ve Koyişleri Bakanlığına, İstanbul dışındaki taşra teşkilatı personeli bulundukları illerdeki il ozel idarelerine, İstanbul'da ise İstanbul Buyukşehir Belediyesi Başkanlığına kadro ve pozisyonları ile birlikte devredilmiş ve bunlar da başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bu kadro ve pozisyonlara atanmış sayılır.
3202 sayılı Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu Teşkilat ve Gorevleri Hakkında Kanunda gecen ?Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu? ibareleri İstanbul ilinde ?İstanbul Buyukşehir Belediyesi?, İstanbul dışında ise ?il ozel idaresi? olarak uygulanır.
Birinci fıkrada belirtilen tasfiye ve devir işlemleri Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek esas ve usullere gore altı ay icinde gercekleştirilir.
Gecici Madde 3- Yuksek Denetleme Kurulunun personeli, arac, gerec, her turlu taşınır ve taşımaz malları ve butcesi Sayıştaya devredilmiştir.
Yuksek Denetleme Kurulunda calışanlardan; başkan ve uyeler başka bir işleme gerek kalmaksızın ve kadro şartı aranmaksızın, birinci sınıfa ayrılmış, birinci sınıfa ayrıldıktan sonra alt yılını tamamlamış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş Sayıştay uzman denetcisi; başdenetci, denetci ve denetci yardımcıları da kazanılmış hak aylık derecelerine uygun Sayıştay uzman denetcisi, Sayıştay başdenetcisi, Sayıştay denetcisi ve Sayıştay denetci yardımcısı kadrolarına atanmış sayılır. Sayıştay uzman denetciliğine atanmış sayılan başdenetci ve denetcilerin birinci sınıfa ayrılmalarına ve uygulamaya ilişkin hususlar 832 sayılı Sayıştay Kanunu cercevesinde Sayıştay Genel Kurulunca belirlenir.
Diğer personel ise Sayıştay Başkanınca kadro şartı aranmaksızın durumlarına uygun kadrolara atanır. Devirle ilgili butun işlemler Sayıştay Başkanınca yerine getirilir.
Yapılan atamalar sonucu, kaldırılan Yuksek Denetleme Kurulunun her statudeki mensuplarına, devir tarihindeki kadro ve pozisyonlarına ait aylık, ucret, ek odeme, ikramiye ve benzeri adlar altında yapılmakta olan odemelerin net tutarının, Sayıştay mevzuatına gore hak edecekleri aylık ucret, ek odeme, ikramiye ve benzeri adlar altında yapılmakta olan odemelerin net tutarından fazla olması halinde aradaki fark giderilinceye kadar herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak odenir.
Mulga 72 saylı Kanun Hukmunde Kararnamenin kapsamına giren kuruluşların denetiminde, Sayıştay Kanununda yapılacak duzenlemeye kadar uygulanacak her turlu usul ve esaslar Sayıştay Genel Kurulunca belirlenir. Mulga Yuksek Denetleme Kurulunca halen yurutulmekte olan denetime ilişkin iş ve işlemler Sayıştay Genel Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar cercevesinde Sayıştayca sonuclandırılır.
8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbusleri Hakkında Kanun Hukmunde Kararname, 2/4/1987 tarihli ve 3346 sayılı Kamu İktisadi Teşebbusleri İle Fonların Turkiye Buyuk Millet Meclisince Denetlenmesinin Duzenlenmesi Hakkında Kanun ve diğer kanunlarda Yuksek Denetleme Kuruluna yapılan atıflar Sayıştaya yapılmış sayılır.
Gecici Madde 4- 23 uncu maddede ongorulen Bakanlar Kurulu kararı uc ay icinde cıkarılır. 23 uncu maddede sozu edilen bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatları bu kararnameye gore yapılacak gorevlendirmelerin tamamlanmasına kadar gorevlerine devam ederler.
Gecici Madde 5- Bu Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş ve gorevlerine ilişkin kanun, kanun hukmunde kararname ve diğer mevzuatlarında bu Kanunda belirtilen ilkeler doğrultusunda gerekli değişiklikler bir yıl icinde yapılır. (Memurlar.NET)
Gecici Madde 6- 5 inci maddenin (l) bendine aykırı mal ve hizmet uretimi yapan birimler iki yıl icinde tasfiye edilir.
Gecici Madde 7- Bu Kanun uyarınca bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşların kuruluş kanunlarında yapılacak duzenlemeler nedeniyle kadro unvanı ve derecesi değişen veya kaldırılanların eski kadrolarına ait aylık, ek gosterge ve her turlu zam ve tazminat hakları, yeni gorevlerinde kaldıkları surece, şahıslarına bağlı olarak saklı tutulur.
Gecici Madde 8- Bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşların teşkilatları, bu Kanun esaslarına gore yeniden duzenleninceye ve bu duzenleme uyarınca genel hukumlere gore yeni kadrolar tespit ve ihdas edilinceye kadar bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte mevcut olan kadroların kullanımına devam olunur.
Gecici Madde 9- Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren altı ay icinde Başbakanlık ve bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşlarda mevcut kadrolarda artış yapılmamak kaydıyla 190 sayılı Genel Kadro ve Usulu Hakkında Kanun Hukmunde Kararname esaslarına gore sınıf, unvan ve derece değişikliği yapılabilir.
Yururluk
Madde 50- Bu Kanun yayımı tarihinde yururluğe girer.
Yurutme
Madde 51- Bu Kanun hukumlerini Bakanlar Kurulu yurutur.
(I) SAYILI CETVEL
BAKANLIKLAR
1. Adalet Bakanlığı,
2. Milli Savunma Bakanlığı,
3. İcişleri Bakanlığı,
4. Dışişleri Bakanlığı,
5. Maliye Bakanlığı,
6. Milli Eğitim Bakanlığı,
7. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı,
8. Sağlık Bakanlığı,
9. Ulaştırma Bakanlığı,
10. Tarım ve Koyişleri Bakanlığı,
11. Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı,
12. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,
13. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
14. Kultur ve Turizm Bakanlığı,
15. Cevre ve Orman Bakanlığı.
(II) SAYILI CETVEL
TAŞRA TEŞKİLATI OLMAYAN BAKANLIKLAR
1. Dışişleri Bakanlığı,
2. Milli Eğitim Bakanlığı,
3. Bayındırlık ve İskan Bakanl&#