Kamu Reformu Yasa taslağı ile hastanelerin İstanbul'da belediyeye, diğer illerde ise ozel idarelere devredilecek olması sağlıkcılar arasında tartışma yarattı. İstanbul Sağlık Muduru Prof. Dr. Erman Tuncer: Kanun tasarısında hastanelerin kontrolunun yine Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması ongoruluyor. Cunku eğitim hastanesi statusundeki sağlık kuruluşlarını, belediyenin denetlemesi, doktorların diplomalarını onaylaması, verilen sağlık hizmetinin denetimini gercekleştirmesi soz konusu olamaz.
Haseki Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Haldun Erturk: Hastanelerin işletimi belediye ve ozel idarelere devredilirse daha iyi olur. Ankara'ya ulaşmak zor, hastanenin sorunlarını Ankara uzerinden cozmek zor. Ankara'da bu kadar cok kurumun sorunlarıyla kim uğraşacak, kim değerlendirecek?
Deri ve Zuhrevi Hastalıklar Hastanesi Başhekim Dr. Nezihe Baltalı: Devredilirse cok daha iyi olur. Bu sayede yoneticiler aktardığımız sorunları yerinde gorup inceleme ve cozme fırsatı bulur. Burokrasi azaltılmış olur.
Hasta ve Hasta Yakınları Hakları Derneği Yonetim Kurulu uyesi Dr. Mustafa Sutlaş: Belediyelerin sağlık hizmetini yurutmesi bazı hizmetleri taşeronlaştırmasıyla mumkun olacak. Sağlık kurumları, serbest piyasa koşullarına gore hareket edilerek yonetilmiş olacak. Ben bunu sakıncalı buluyorum. Belediyelerin ya da il ozel idarelerinin hastanelere kaynak yaratmasında buyuk sıkıntılar yaşanacaktır.
Bakanlık başaramadı belediye yapacak
İstanbul Tabip Odası Yonetim Kurulu uyesi Dr. Osman Ozturk: Ben sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı'nın koordinatorluğu ve planlaması altında yurutulmesi gerektiğini duşunuyorum. Belediyeler ya da il ozel idareleri, sağlık sisteminin işletilmesinden ne anlar, bunu nasıl yapar onu tartışmak lazım. 80 yıllık Sağlık Bakanlığı'nın yapamadığını sınırlı kaynaklarıyla belediyeler ve il ozel idareleri mi yapacak? Sağlık yukunu sırtımdan atıp belediyelere devrediyorum diyerek sağlık hizmeti yurutulemez goruşundeyim.
Catının akmasını bakan cozuyordu
Sağlık eski Bakanı Yıldırım Aktuna: Bu yasa taslağı kanunlaştığı takdirde, sağlık kuruluşları parasal yonden ozerkleşecek. Ancak genel sağlık sigortasına gecilmeden tum bunların yapılması son derece zordur. Bakanlığım doneminde Muş'un ucra bir koşesindeki sağlık ocağının catısının akması sorunu masama gelmiş, bu sorunu bakan olarak cozmek durumunda kalmıştım. Bu cok gecikmiş bir kanundur.
aksam