Dun acıklanan Kamu Yonetimi Temel Kanunu Tasarısı, neredeyse tum gazetelerin manşetlerinde ayrıntılı olarak yer aldı. Yeni Şafak Gazetesi "Cağ Atlatan Reform", Turkiye Gazetesi "Mini Devlet Tamam", Akşam Gazetesi "Devlette Reform", Hurriyet Gazetesi "Ankara Yuzde 50 Kuculuyor" ve "18 Soruda Kamu Yonetim Reformu", Radikal Gazetesi "Obez Devlete Diyet Recetesi", Milliyet Gazetesi "Kamu Yonetimi Yasa tasarısı ne getiriyor?", Sabah Gazetesi "Obez Devlete Son", Dunden Bugune Tercuman Gazetesi "Duzene Cekiduzen", Halka ve Olaylara Tercuman Gazetesi "Once Birey Ustunluğu", Zaman Gazetesi "Devlet, yonetim anlayışını değiştiriyor" başlıklarıyla verdikleri haberlerde tasarıyla ilgili bir cok ayrıntıları okurlarına sundular. Sitemizce derlenen bu konuya ilişkin basın ozetlerini gormek icin tıklayın. Kamu Yonetim Tasarısının Medyadaki Yansımaları
Dun acıklanan Kamu Yonetimi Temel Kanunu Tasarısı, tum gazetelerin manşetlerinde yer aldı. Yeni Şafak Gazetesi "Cağ Atlatan Reform", Turkiye Gazetesi "Mini Devlet Tamam", Akşam Gazetesi "Devlette Reform", Hurriyet Gazetesi "Ankara %50 Kuculuyor" ve "18 Soruda Kamu Yonetim Reformu", Radikal Gazetesi "Obez Devlete Diyet Recetesi", Milliyet Gazetesi "Kamu Yonetimi Yasa tasarısı ne getiriyor?", Sabah Gazetesi "Obez Devlete Son", Dunden Bugune Gazetesi Duzene Cekiduzen", Halka ve Olaylara Tercuman "Once Birey Ustunluğu", Zaman Gazetesi "Devlet, yonetim anlayışını değiştiriyor" başlıklarıyla verdikleri haberlerde tasarıyla ilgili bir cok ayrıntıları okurlarına sunuldu. Sitemizce derlenen bu konuya ilişkin basın ozetlerini gormek icin tıklayın. Cağ atlatan reform (Yenişafak)
Ankara adalet, savunma, guvenlik, istihbarat, dışişleri, maliye, hazine, dış ticaret, gumruk, oğretim birliği, Diyanet, sosyal guvenlik, nufus ve tapu işlerini ustlenecek. Diğer işler yerel yonetimlere devredilecek.
Kamuda yeniden yapılanmayı duzenleyecek olan Kamu Yonetimi Temel Kanun Tasarısı'na son şekli verildi. Tasarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer tarafından basına tanıtıldı. Şahin, 9'u gecici toplam 60 maddeden oluşan tasarının katılımcı, saydam, hesap verilebilir, insan hak ve ozgurluklerini esas alan, halkın hayatını kolaylaştıran ve kaliteyi arttıran bir amacı olduğunu belirtti. Ayrımsız, eşit, suratli, etkili ve verimli bir kamu hizmet amacladıklarını belirten Bakan Şahin, merkezi yonetimin yetki ve gorevlerinin yerel yonetimlere devredildiğini kaydetti. İşte kamu yonetiminde reformun esasları:
Ankara neleri yapacak?
Merkezi yonetim; adalet, savunma, guvenlik, istihbarat, dış ilişkiler, dış politika, maliye, hazine, dış ticaret, gumruk, milli eğitimde oğretim birliğini sağlama, Diyanet hizmetleri, sosyal guvenliğe ilişkin gorevler, nufus ve vatandaşlık işleri, tapu kadastro, acil durum ve sivil savunma yonetimi, vakıf hizmetleri, mahalli idareler teknik ve mali yardımda bulunma gorevlerini yerine getirecek.
Teşkilatlar devredilecek
Bunun dışındaki gorevleri mahalli idareler, yani il ozel idareleri ve belediyeler yerine getirecek. Mahalli idarelerin gelir kaynakları da yetki, gorev ve sorumlulukları ile orantılı olarak sağlanacak.
Tasarıda Adalet, Milli Savunma, İcişleri, Maliye ve Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlıkları dışındaki 10 icracı bakanlık, taşra teşkilatına devredilecek. Bu surec 1 yılı gecmeyecek. Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları'nın bina ve arac devri 1 yıl, yetki ve gorev devri ise 5 yılda tamamlanacak.
20 bakanlık 8'e iniyor
20 olan devlet bakanlığı 8'e indirilirken, genel mudur, daire başkanlıkları, başkan yardımcılıkları kaldırılacak. Musteşarların gorev suresi hukumetlerin gorev sureleriyle sınırlı olacak. Savunma Sekreterliği gibi işlevi kalmayan kurumlar tasfiye edilecek. Bakanlıklar, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hukuk Muşavirliği ve Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliği'nden oluşacak. 4 bin 569 kadro ve birim ortadan kaldırılacak. Bunların kullandığı arac, bina, sekreter, hizmetli gibi yan unsurları da kalkacağından yılda 500 trilyon lira tasarruf yapılacak. Kaldırılan kadrolarda calışanlar işten cıkartılmayacak; başka alanlarda gorevlendirilecekler.
Tasarı ile Başbakanlık, koordinatorluk gorevini ustlenirken, birkac birim dışında Başbakanlık'a ait birimler ilgili bakanlıklara aktarılacak. Dışişleri ve TİKA dışında hicbir kurum yurtdışı teşkilatı kuramayacak.
İc denetim ve ombudsmanlık
Kamu denetiminde teftiş kurulları kaldırılıyor; yerlerine "ic ve dış denetleme unsurları" geliyor. İc denetim, kamu kurumunun denetimi, kendi gorevlendireceği ic denetim elemanları tarafından yapılacak. Dış denetim ise, Sayıştay tarafından yapılacak. Bu amacla Sayıştay, istediği takdirde ozel ihtisas birimleri kurabilecek.
Mahkemelerdeki iş yukunu azaltmak icin yerel yonetimlere ombudsmanlık şansı da veriliyor. Yerel bazdaki sorunların cozumu icin belirlenecek ombudsmanlar, sorunun mahkemeye gitmeden cozumu icin aracı olacaklar.
Destek yasaları cıkarılacak
Kamu Yonetimi Temel Kanunu'na destek olarak Personel Rejimi Kanunu, İdari Usul Kanunu ve Mahalli İdareler Kanunu'da cıkartılacak. Mahalli İdareler Kanunu'nda da belediyeler, buyukşehir belediyeleri ve il ozel idareleri ile kanunda da değişiklikler yapılacak.
'Mini devlet' tamam (Turkiye)
Uzerinde uzun bir sureden beri calışılan Kamu Yonetimi Temel Kanunu Tasarısı tamamlanarak Meclis'e sunuş aşamasına geldi. En onemli ozelliği devletin kuculmesini sağlayacak olan tasarı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya acılarak daha sonra TBMM'ye sunulacak. Yeni yasanın sunumunu yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, uygulamada bazı direnclerle karşılaşacaklarına dikkat cekerek siyasi kararlılığın onemine işaret etti. Tasarısıyla 20 olan Devlet Bakanlığı sayısının 8'e duşurulduğunu ifade eden Bakan Şahin, yeniden yapılandırmayı ongoren tasarının hayata gecmesiyle, kamuda yıllık 500 trilyon liralık bir tasarrufun ongorulduğunu vurguladı. Tasarıyla artık etliye sutluye karışmayan burokrat değil, performans denetimiyle burokrasinin sorumlu tutulma ilkesinin getirildiğini anlatan Başbakan Yardımcısı Şahin, boylelikle burokratların ileride başım derde girer diye bazı sorumluluklardan kacınamayacağını kaydetti.
Teşkilatlar yerel yonetime
Mehmet Ali Şahin, tasarı hakkında duzenlediği basın toplantısında, kamu yonetimi Temel Kanunu Tasarısı ile 15 icracı bakanlıktan 5'i dışındakilerin taşra teşkilatlarının yerel yonetim birimlerine devredileceğini bildirdi. Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı dışındaki bakanlıklarının taşra teşkilatlarının 1 yıl icinde yerel yonetimlere devredileceğini ifade etti. Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarında ise personel 5 yıl icinde bina ve okullar ise 1 yıl icinde yerel yonetimlere devredileceğini anlatan Şahin, bazı istisnalar dışında bakanlıkların merkez teşkilatlarındaki genel mudurluklerde daire başkanlıkları ve yardımcılıklarının kaldırılacağını bildirdi. Yurtdışı muşavirlikler ve ateşeliklerinin Dışişleri Bakanlığı bunyesine alınacağını ifade eden Şahin, Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu'nun İstanbul dışında ozel il idarelerine devredileceğini, İstanbul'da ise Buyukşehir Belediyesi'ne devredileceğini kaydetti.
Ombudsmanlık geliyor
Adalet Bakanlığı'nın, TBMM'ye sevkettiği tasarıyla ombudsmanlık modelinin getirildiğini anlatan Şahin, bu tasarı ile yerel yonetimler duzeyinde ombudsmanlık modelinin getirildiğine işaret etti. Şahin, bu model ile yargının ustundeki yukun de azalacağını soyledi. Tasarı ile artık dikey orgutlenmeden yatay bir orgutlenme modeline gecileceğini dikkat ceken Şahin, boylelikle kamuda iş yapma suresinin kısalacağını kaydetti. Kaldırılacak birimler ile burada calışanların kamu ile bağlarının kopmayacağını ifade eden Şahin, ancak emeklilik ve başka şekilde ayrılma ile toplam 4 bin 569 birimin kaldırılacağını kaydetti. Şahin, bu yolla yıllık 500 trilyon liralık bir tasarruf sağlanmasının ongorulduğunu soyledi.
Kamu yatırımına denetim
?Katılımcı, saydam, hesap verebilir, insan hak ve ozgurluklerini esas alan bir kamu yonetiminin oluşturulması? amacıyla hazırlanan tasarıda, hizmetlerinin adil, suratli ve etkin bir şekilde yerine getirilmesi icin; merkezi idare, mahalli idareler, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının gorev ve yetki dağılımları ile teşkilatların yeniden yapılandırılması hedefleniyor. Tasarı yasalaştığında, kamu kurum ve kuruluşları kanun ile yetkili ve gorevli kılınmadıkları alanlarda işletme kuramayacak, mal ve hizmet uretimi yapamayacak ve bu amacla personel, bina, arac, gerec ve kaynak tahsis edemeyecek.
Tasarıyla, Dışişleri Bakanlığı ile Turk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) haric, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları yurtdışında teşkilat kuramayacak. Bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarından hangilerinin, hangi ulkelerde yurtdışı hizmeti sunacağı da Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Tasarıyla, Devlet Bakanlığı sayısı en fazla 8 ile sınırlı tutulurken, en cok 3 Başbakan Yardımcısı gorevlendirilecek. Başbakan Yardımcıları ile Devlet Bakanlarının danışma ve buro hizmetlerini yurutecek personele ait kadrolar Başbakanlık kadro cetvelinde gosterilecek. Ayrıca, kamuda teftiş ve denetimin, hukuka, kamu yonetiminin temel ilkelerine, belirlenen yıllık amac ve hedeflere, performans gostergelerine, hizmet, kalite standartlarına gore yapılması ongorulurken, eğitim ve rehberlik boyutuna onem verilecek ve raporlar kamuoyuna duyurulacak.
Kaldırılan kuruluşlar
Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin ve Başbakanlık Muşteşarlığı Omer Dincer tarafından acıklanan tasarıya gore, savunma sekreterlikleri kurulmasına dair kanun ile Başbakanlık Yuksek Denetleme Kurulu'nun kuruluş ve gorevleri hakkında kanun hukmunde kararname yururlukten kaldırıldı. Ayrıca, Koy Hizmetleri Genel Mudurlukleri de kaldırılıyor. Dışişleri Bakanlığı ile TİKA haric bakanlıkların ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatları kaldırılacak ve kadroları iptal edilecek. Tasarıdaki gecici maddeye gore, MEB taşra teşkilatının gorev ve yetkileri ile bina, okul, arac-gerec, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadrolarıyla birlikte olmak uzere il ozel idarelerine,
Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatının gorev ve yetkileri, eğitim
hastaneleri haric, sağlık evi, sağlık ocağı, sağlık merkezi, dispanser ile hastanelerin arac-gerec, taşınır-taşınmaz, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadrolarıyla birlikte olmak uzere personeli, il ozel idarelerine devredilecek. Kultur ve Turizm, Cevre ve Orman, Tarım ve Koyişleri bakanlıklarının taşra teşkilatları belediye sınırları icinde belediyelere, belediye sınırları dışında ise il ozel idarelerine devredilecek. SHCEK ve GSGM genel mudurluklerinin taşra teşkilatları, gorev ve sorumlulukları kadrolarıyla birlikte olmak uzere, belediye sınırları icinde belediyelere, belediye sınırları dışında ise il ozel idarelerine devredilecek.
Devlette reform (Akşam)
Turkiye'de devlet idaresi tepeden tırnağa değişiyor. Hukumetin sekiz aydır uzerinde calıştığı Kamu Yonetimi Reformu son şeklini aldı. Tasarı yasalaşırsa, merkezi idare gorev, yetki ve sorumluluklarının onemli bir bolumunu yerel yonetimlere devredecek. Burokraside kilit noktadaki isimler hukumetlerle gelip, hukumetlerle gidecek
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Bakanlar Kurulu'nda imzası tamamlanan Kamu Yonetimi Reform Tasarısı'nı Meclis'e sunulmadan once kamuoyuna acıkladı. Şahin, reformun gercekleşmesiyle Turkiye'de burokrasi merkezli yapıdan bireysel merkezli yapıya gecileceğini soyledi. Şahin, burokraside ara kademelerin azaltılması ve 4 bin 569 birimin lağvedilmesiyle doğacak tasarrufun yılda 500 trilyon lirayı bulacağını bildirdi.
Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer de, devletteki buyumeyi 'obeziteye' benzetti. Dincer, bu duzenlemeyle Ankara'nın en az yuzde 50 kuculeceğini soyledi.
Kamu yonetiminde koklu değişiklikler ongoren 9'u gecici toplam 60 maddeden oluşan reform tasarısının getireceği yenilikler şoyle:
Sadece Adalet, Milli Savunma, İcişleri, Maliye, Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlıkları taşrada orgutlenecek.
Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu kapatılacak.
Başbakanlık Yuksek Denetleme Kurulu lağvedilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında ic ve dış denetim yapılacak.
Dışişleri Bakanlığı ile Turk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) haric bakanlıklar ve diğer kamu kurumları yurt dışı teşkilatı kuramayacak. Bakanlık ve diğer kamu kurumlarının hangilerinin hangi ulkelerde teşkilat kuracağını Bakanlar Kurulu belirleyecek.
Yetkiler taşraya kayıyor
Merkezi idare, gorev, yetki ve sorumluluklarının onemli bir bolumunu, yerel yonetimlere ve İl Ozel İdareleri'ne devredecek.
Mahalli idarelere, genel butce vergi gelirleri tahsilatından pay ayrılacak.
Karayolları Trafik Kanunu ile Emniyet Genel Mudurluğu'ne verilmiş olan trafik hizmetlerinin denetimi, yonetimi ve duzenlenmesi gorevlerinin bir kısmı, İcişleri Bakanı'nın onayı ile belediyelere devredilebilecek.
Ombudsman geliyor
Her ilde, gercek ve tuzel kişilerle ilgili işlem ve eylemlerinin hukuka uygunluğunu değerlendirmek, aralarındaki anlaşmazlıkların cozumune yardımcı olmak uzere bir halk denetcisi secilecek.
Kamu kurum ve kuruluşları, gorev ve hizmet alanlarına giren konulardaki temel nitelikli karar ve işlemlerini, mal ve hizmet alımlarını, satımlarını kamuoyunun bilgisine sunacak.
Kademeli geciş 5 yıl surecek
Devir ve tasfiye işlemleri, Bakanlar Kurulu tarafından yururluğe konulacak esas ve usullere gore en gec bir yıl icinde gercekleştirilecek. Kadroların ve taşra teşkilatının bunlara ilişkin gorev ve yetkilerinin devri ise yine Bakanlar Kurulu'nca konulacak esaslara gore 5 yıl icinde yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı dışındaki bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına bağlık sağlık, tarım, adalet, tapu kadastro ve Anadolu meteoroloji meslek liseleri bina, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz malları ile bunlara ait butce odenekleri MEB'e devredilecek. Bu sure icinde devredilmeyen kadrolara ait atamalar ilgisine gore MEB ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaya devam edilecek. Kultur ve Turizm, Orman, Bayındırlık teşkilatlarında devir teslim bir yılda olacak.
İstanbul'a ozel uygulama
Tasarıda İstanbul ayrı bir statude değerlendirildi. Diğer illerde yetkilerin İl Ozel İdareleri'ne, İstanbul'da ise Buyukşehir Belediyesi'ne devredilmesi ongoruldu. Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu'nun kadro ve personeli, kurum kapatıldıktan sonra taşrada İl Ozel İdareleri'ne, İstanbul'da ise Buyukşehir Belediyesi'ne devredilecek. Tasarıya konan bir gecici madde ile Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatının gorev ve yetkileri, bina, okul, arac-gerec, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadrolarıyla birlikte İl Ozel İdareleri'ne devrediliyor. Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatının gorev ve yetkileri, eğitim hastaneleri haric, sağlık evi, sağlık ocağı, sağlık merkezi, dispanser ile hastanelerin arac-gerec, taşınır-taşınmaz, alacak ve borcları, butce odenekleri ve kadrolarıyla birlikte İl Ozel İdareleri'ne aktarılıyor. Kultur ve Turizm, Cevre ve Orman, Tarım ve Koyişleri bakanlıklarının taşra teşkilatları belediye sınırları icinde belediyelere, belediye sınırları dışında ise İl Ozel İdareleri'ne devrediliyor. SHCEK ve GSGM'ye bağlı taşra teşkilatları belediye sınırları icinde belediyelere, belediye sınırları dışında ise İl Ozel İdareleri'ne aktarılıyor.
Merkezi idarenin gorevleri
Merkezi idarenin kamu hizmetleri ile ilgili yetki ve sorumlulukları şoyle sıralanıyor:
Kamu hizmetlerine ilişkin ulusal duzeyde genel ilke ve politikalar, amac ve hedefler ile standartları belirlemek
Kamu hizmetlerinin hukuka, belirlenen politikalar ve standartlara uygunluğu izlemek, değerlendirmek ve denetlemek
Hizmetlerin verimli ve merkezi idare ile mahalli idareler arasında koordinasyon icerisinde yerine getirilmesini sağlamak
Kamu kurum ve kuruluşları ile ozel sektor, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve sivil toplum orgutleri arasında iletişim ve işbirliğini sağlayıcı mekanizmalar oluşturmak.
Hukumet gidince burokrat da gidecek
Tasarıya gore, hukumetin gorevi sona erdiğinde musteşarlar ile bağlı ve ilgili kuruluşlardaki başkan ve genel mudurlerin gorevleri de kendiliğinden sona ermiş olacak. Bu şekilde gorevi sona erenler, ozluk hakları saklı kalmak uzere kadro şartı aranmaksızın 'muşavirlik' kadrolarına atanacak.
Bakanlık merkez teşkilatlarında musteşarlık, genel mudurluk, kurul başkanlığı veya daire başkanlığı ve şube mudurluğu olacak. Dışişleri Bakanlığı, MGK Genel Sekreterliği, MİT Musteşarlığı ile ilişkili kuruluşlar hiyerarşik kademe ve unvanlara ilişkin hukumlere tabi olmayacak. Bunların hiyerarşik kademe ve unvanları, kuruluş kanunları ile duzenlenecek.
Kamuda performans denetimi sistemi uygulanacak.
Gercek ve tuzel kişiler, kanunla belirlenen usul ve esaslar cercevesinde bilgi edinme hakkına sahip olacak. Kamu kurum ve kuruluşları, gercek ve tuzel kişilerin talep etmeleri halinde, istenen bilgi ve belgeleri kanunda belirtilen istisnalar dışında vermekle yukumlu olacak.
Memurlar ve diğer kamu gorevlilerinin işe alınmaları, gorevde yukselmeleri, ehliyete dayalı secme sınavı ve liyakat esasına gore yapılacak.
Devletin full-time (tam zamanlı) veya part-time (kısmi zamanlı) personel calıştırmasına imkan yaratılacak. Sozleşmede ilgili personelin gorevleri, hak ve yukumlulukleri ile performans gostergeleri yer alacak.
DİE, bundan sonra vatandaş memnuniyeti anketleri de yapacak.
Ankara yuzde 50 kuculuyor (Hurriyet)
Meclis'e sevk edilen tasarı, merkezi idarenin bircok yetkisini, kaynaklarıyla beraber il ozel idareleri ve belediyelere devrediyor. Hastaneler, okullar, muzeler, sanat kurumları, belediye ve il ozel idarelerine gececek.
Hukumetin aylardır uzerinde calıştığı ve devletin yapısını baştan aşağı değiştirecek olan Kamu Yonetimi Reformu Yasa Tasarısı tamamlandı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tasarıyı Başbakanlık Musteşarı ve reformun mimarı Omer Dincer ile birlikte kamuoyuna acıkladı. Dincer, yetki devirleriyle Ankara'nın yaklaşık yuzde 50 kuculeceğini belirtti.
Meclis'e sevkedilen tasarı, merkezi idarenin bir cok yetkisini, kaynaklarıyla beraber il ozel idareleri ve belediyelere devrediyor. Merkezi idarenin denetim yapısı, taşra teşkilatları baştan aşağı yenileniyor.
UNİTER YAPI BOZULMAZ
Dincer, ??Turk kamu burokrasisi obezite (şişmanlık) hastalığına yakalanmış. Hayatını surdurmektedir, nefes almaktadır. Ancak iş uretecek yapıda değildir'' dedi. Dincer, kamu yonetimi reformu ile uniter yapının bozulacağına ilişkin eleştirilerin de doğru olmadığını savundu. Dincer, reformda yasama ve yargıya yonelik bir duzenleme bulunmadığını sadece yurutme alanının duzenlendiğini belirterek, ??Bu nasıl uniter yapıyı bozar bu tartışılsın'' dedi. Dincer, tasarıda devletin uniter yapısı ile ilgili herhangi bir tasarrufta bulunulmadığının altını cizdi. Merkezi yonetimin yetkilerinin yerel yonetimlere devredilmesi ile Ankara'nın yuzde 50 oranında kuculeceğini belirten Dincer, yerele kaynak aktarımının miktarını belirleme konusunda da calışma başlattıklarını soyledi. Dincer, ??Birbirimize guvenmiyoruz. Siz bana guvenmiyorsunuz, AKP'ye, Meclis'e guvenmiyorsunuz. Asker sivile, sivil de askere guvenmiyor. Bu toplumda ciddi bicimde guven tesisine ihtiyac var'' dedi. Kamudaki hantallığa ilişkin kendi konumundan bir ornek veren Dincer, ??Benim şoforumun ve arabamın yıllık maliyeti 18 bin dolar. Oysa 8 bin doları maaş olarak odeyip 10 bin doları da devlete bıraksak yeni yatırımlara yol acmış oluruz'' dedi. Dincer, kamuda 200 bin kişinin yoneticilere hizmet verdiğine dikkat cekerek, ??Buna yazık değil mi? Bu nedenle reformu gercekleştirmek zorundayız'' dedi.
ANAYASAYA UYGUNLUK
Reform tasarısının bundan sonra yapılacak calışmalar icin ?anafikir' oluşturacağını kaydeden Dincer, Başbakanlık'ta bundan sonra tasarı cercevesinde cıkarılacak yasaları Anayasa ve temel yasaya uygunluk acısından denetleyecek bir birimin kurulduğunu kaydetti. Yasaların etki analizi yapıldıktan sonra Bakanlar Kurulu'na sevkine karar verileceğini kaydeden Dincer, bu birimle yeni bir hiyerarşik yapının kurulmadığını soyledi.
Mahalli idarelere ombudsman geliyor
Her ilde, mahalli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile bu idareler tarafından kurulan birlik ve işletmelerin, gercek ve tuzel kişilerle ilgili işlem ve eylemlerinin hukuka uygunluğunu değerlendirmek, aralarındaki anlaşmazlıkların cozumune yardımcı olmak uzere bir ??halk denetcisi'' secilecek. Bu denetci 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen şartları taşıyan, hukuk, iktisat, işletme, maliye, kamu yonetimi, calışma ekonomisi alanlarında en az dort yıllık yuksekoğretim kurumundan mezun veya bu alanlardan birinde yuksek lisans derecesine sahip olacak.
SAYGIN OLACAK
Bu kişi en az 10 yıllık mesleki tecrube sahibi, toplumda saygınlığı bulunan kişiler arasında beş yıl sureyle gorev yapmak uzere il genel meclisinin ucte iki coğunluğunun kararı ile secilecek. Halk denetcisi, gorev yaptığı sure icinde başka bir işte calışamayacak.
18 SORUDA KAMU YONETİMİ REFORMU
Ne getiriyor?
Kamu Yonetimi reformu, Ankara'dan yurutulen bircok hizmetin mahalli idarelere devredilmesini ongoruyor; bir yandan da icracı 15 bakanlıktan sadece beşine illerde teşkilat kurma izni tanınıyor. Kalan 10 bakanlığın illerdeki teşkilatları mahalli idarelere devredilecek.
Ne devredilmiyor?
Merkezi idare, adalet, savunma, guvenlik, istihbarat, dış ilişkiler, dış politika, maliye, hazine, dış ticaret, gumruk, piyasalara ilişkin duzenleme hizmetleri, milli eğitimde eğitim ve oğretim birliğini sağlama gibi gorevler, mahalli idarelere devredilmeyecek. Bu hizmetler eskiden olduğu gibi valilik ve kaymakamlıklar tarafından yurutulecek. Bunların dışındaki tum hizmetler mahalli idarelerin yonetimine bırakılacak.
Merkez ne yapacak?
Merkezi idare, kamu hizmetlerine ilişkin ulusal duzeyde genel ilke ve politikalar, amac ve hedefler ile standartları belirleyecek. Hizmetlerin denetimini yapacak olan merkezi idare, hizmetlerin koordinasyon icerisinde yerine getirilmesini sağlayacak.
Hangi unvan kalkıyor?
Ankara'daki devlet yapılanmasında musteşarlık, genel mudurluk, kurul başkanlığı veya daire başkanlığı ve şube mudurluğu unvanları korunacak. Ancak Daire Başkan Yardımcılıkları unvanları kaldırılacak. Bu sayede 4 bin 569 unvan boşaltılırken, yan hizmet personeliyle birlikte yaklaşık yılda 500 trilyon liralık tasarruf yapılmış olacak.
Personel ne olacak?
Mahalli idarelere devredilecek olan bolge mudurlukleri veya il mudurluklerinde calışan personel, kadrolarıyla birlikte il ozel idarelerine veya belediyelere devredilecekler. Ancak bu konudaki uygulama ilkeleri henuz kesinleşmedi. Bu konular, daha sonra cıkacak personel yasasıyla netlik kazanacak.
Bakanlık azalacak mı?
Reformla birlikte en fazla ucu Başbakan Yardımcısı olmak uzere Devlet Bakanlığı sayısının en fazla sekiz ile sınırlı tutulması da yasal hukme kavuşturuluyor. Boylece bundan sonraki hukumetler de 15'i icracı bakanlık olmak uzere 23 bakandan oluşacak.
Hangi teşkilat kalkıyor?
Dışişleri, Milli Eğitim, Bayındırlık ve İskan, Sağlık, Ulaştırma, Tarım ve Koyişleri, Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kultur ve Turizm ile Cevre ve Orman Bakanlıkları taşra teşkilatı kaldırılacak. Devretme işlemi bir yıl icerisinde gercekleştirilecek.
Hangi kurum kaldırılıyor?
Başbakanlık Yuksek Denetleme Kurulu ve savunma sekreterlikleri tamamen kaldırılıyor. YDK'nın taşınır ve taşınmaz malları Sayıştay'a devredilecek. Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu'nun gorev ve yetkileri, arac ve gerecleri, her turlu taşınır ve taşınmaz malları, bunlara ait odenekler ile birlikte İstanbul dışında il ozel idarelerine, İstanbul ilinde ise bu hizmetleri il sınırlarında yapmak uzere İstanbul Buyukşehir Belediyesi'ne devredilecek.
Memur nasıl yukselecek?
Memurlar ve diğer kamu gorevlilerinin işe alınmaları ve gorevde yukselmeleri, ehliyete dayalı secme sınavı ve liyakat esasına gore yapılacak. Tam zamanlı veya kısmi zamanlı calışan diğer kamu gorevlileri ve işciler kadro esasına dayalı olmaksızın, sozleşmeye dayalı olarak istihdam edilecek.
Onları kapsamıyor
Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı, Turk Silahlı Kuvvetleri, MGK, MİT, Dışişleri Bakanlığı ile ilişkili kuruluşlar hiyerarşik kademe ve unvanlara ilişkin hukumlere tabi olmayacaklar. Bunların hiyerarşik kademe ve unvanları, kuruluş kanunları ile duzenlenecek.
Kim yurutecek?
Karayolları Trafik Kanunu ile Emniyet Genel Mudurluğu'ne verilmiş olan trafik hizmetlerinin denetimi, yonetimi ve duzenlenmesi gorevlerinin tamamı veya bir kısmı, belediye meclislerinin kararına istinaden yapılacak talep uzerine, İcişleri Bakanı'nın onayı ile belediyelere devredilebilecek. Bu hizmetler, belediyelerle koordineli olarak
Hangi taşra teşkilatı kalacak?
Sadece Adalet, Milli Savunma, İcişleri, Maliye ile Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığı taşra teşkilatı oluşturabilecek. Boylelikle, muze, kultur merkezi, kutuphane gibi kulturel birimler de belediye sınırları icerisinde belediyelere, dışındaki alanlarda ise il ozel idarelerine devredilecek.
Kaldırılan taşra tekilatı ne olacak?
Kultur ve Turizm, Cevre ve Orman, Tarım ve Koyişleri bakanlıkları ile SHCEK ve Genclik ve Spor Genel Mudurluğu'nun taşra teşkilatları ve bunlara bağlı butun kurumlar belediye sınırları icinde belediyelere, belediye sınırları dışında ise il ozel idarelerine devredilecek.
Teftiş kurullarının yeri nasıl dolacak?
Teftiş kurulları bu yasayla birlikte kaldırılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında ic ve dış denetim yapılacak. Merkezi idareye dahil kurum ve kuruluşlarla il ozel idareleri, belediyeler ve buna bağlı kuruluşlar ve mahalli idare birliklerinin dış denetimi Sayıştay tarafından veya Sayıştay'ca belirlenecek usul ve esaslar cercevesinde yapılacak. Sayıştay bolge teşkilatları da kurarak ulke genelinde orgutlenecek. Ortadan kaldırılan Teftiş Kurulları'ndaki mufettişlerin bir bolumunun de Sayıştay'da gorevlendirilmesi planlanıyor. Teftiş ve denetimin, hukuka, kamu yonetiminin temel ilkelerine, belirlenen yıllık amac ve hedeflere, performans gostergelerine, hizmet, kalite standartlarına gore yapılması ongorulurken, eğitim ve rehberlik boyutuna onem verilecek ve raporlar kamuoyuna duyurulacak.
Eğitim sağlık hizmeti nasıl olacak?
Taşradaki eğitim ve sağlık hizmetleri, en gec beş yıl icerisinde il ozel idarelerine devredilecek. Okullar, arac, gerec, taşınır ve taşınmaz mallar, eğitim hastaneleri haric hastaneler, sağlık evi, sağlık ocağı, sağlık merkezi, dispanser ile hastanelerin arac, gerec, taşınır ve taşınmaz mallarının devri kademeli olarak gercekleştirilecek. Bu sure icinde MEB ve Sağlık Bakanlığı'nın taşra teşkilatları gorevini surdurecek.
Burokrasi yonetimi nasıl değişecek?
Kamu Yonetimi reformuyla musteşarlar ile başkanlık ve genel mudurluk şeklinde kurulan bağlı ve ilgili kuruluşlarda başkan ve genel mudurlerin gorevleri hukumetin suresiyle sınırlı olacak. Yani, hukumetin gorev suresi sona erdiğinde bu makamlardaki kişilerin gorev sureleri de kendiliğinden sona ermiş olacak.
Kurumların yurtdışı teşkilatları ne olacak?
Dışişleri Bakanlığı ile Turk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) haric, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları yurtdışında teşkilat kuramayacak. Bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarından hangilerinin, hangi ulkelerde yurtdışı hizmeti sunacağı da Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Bu kurumların personeli Dışişleri Bakanlığı kadrolarına belirli sureli olarak gorevlendirilecek.
Nasıl kaynak bulunacak?
Mahalli idarelere, yetki, gorev ve sorumluluklarıyla orantılı gelir sağlanacak. Mahalli idarelere genel butce vergi gelirleri tahsilatından ayrılacak olan pay ile ilgili ayrıntılar da yeni yasalarla belirlenecek.
Obez devlete diyet recetesi (Radikal)
Yerel yonetimin yetki ve kaynakları artacak. Beşi haric bakanlık taşra teşkilatları kalkacak. En fazla sekiz devlet bakanlığı olacak
Kamu Yonetimi Reformu'nun oncu duzenlemesi olan Kamu Yonetimi Temel Kanunu, altı ay tartışıldıktan sonra tasarıya donuşturuldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer, yuzlerce kurum, kuruluş ve sivil toplum orgutunun goruşu alınarak 10 uzman tarafından hazırlanan tasarıyı 3 Kasım secimlerinin yıldonumunde acıkladı. Şahin, kamu yonetimi yapısında koklu değişiklikler iceren tasarının
'halkın yaşamını kolaylaştırmayı, hak ve ozgurluklerin onunu acmayı amacladığını' soylerken, Musteşar Dincer, devleti 'obezite hastası bireye' benzetti.
Kamu Yonetimi Temel Kanunu tasarısını dun Başbakanlık'ta acıklayan Şahin, katılımcı, saydam, hesap verebilir ve insan haklarına saygılı bir yonetimin amaclandığını belirtti. Şahin, tasarıyla kamuda ilk kez butun kurumların uymak zorunda olduğu temel ilkelerin belirlendiğini ve yerinden yonetim organlarının guclendirildiğini vurguladı.
Şahin, merkezi idarenin genel ilkeleri koyan, denetleyen ve koordine eden bir kuruluş haline geleceğini anlatarak, "Artık dikey orgutlenmeden yatay orgutlenmeye gecilmiştir" diye konuştu. Şahin, onceki sistemde bir bakanın altında en az dokuz kademe bulunduğuna dikkat cekti.
500 trilyon lira tasarruf
4 bin 569 birimin ortadan kalkacağını belirten Şahin, bu birimlerde calışan personele yılda 68 trilyon maaş odendiğini, bu rakamın hizmet birimleri de eklenince sekize katlandığını acıkladı. Şahin, devletin yılda 500 trilyon tasarruf sağlayacağını belirtti. Bakan, cerceve yasanın ardından İdari Usul Kanunu'nun cıkarılacağını, ust duzey burokratların hukumetlerle gelip hukumetlerle gideceğini soyledi.
Bakan Şahin, denetim usullerinin değiştirildiğine işaret ederek, 'etliye sutluye karışmayan' burokratın 'temiz ve şaibesiz' sayıldığı donemlerin geride kaldığını ifade etti. Buna gore performans denetiminden gececek olan burokratlar, yapmadıklarından da sorumlu tutulacak.
Kurumlar 'doğuruyor'
Tasarının gerekcelerine ilişkin bilgi veren Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer de, "Turk kamu burokrasisi obezite hastalığına yakalanmıştır. Surekli yemekte, ama iş uretememektedir" diye konuştu. Kurumların her yıl ortalama uc yeni kurum urettiğini soyleyen Dincer, personel sayısının yılda 2.67 arttığını ancak hizmet kalitesinin giderek kotuleştiğini belirtti. Dincer, 2 milyon 700 bin kamu personelinden yuzde 16'sının Ankara'da calıştığı bilgisini verdi. Dincer, Başbakanlık'ta 2 bin 186, Maliye Bakanlığı'nda 15 bin 200, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 5 bin 800 kişinin calıştığını ornek gosterdi. Makam şoforu ve arabasının devlete yılda 18 bin dolara mal olduğuna dikkat ceken Dincer, bu rakamın 13 universite oğrencisinin masrafına eşit olduğunu belirtti. Yaklaşık 200 bin personelin kamuya doğrudan hizmette değil kamu gorevlilerinin hizmetinde calıştığını kaydeden Dincer, "Bu, geri kalmış bir istihdam anlayışıdır. 18 bin doların 8 bini memura odense, gerisi devlete kalır. Bundan sonra
'calışanla calışmayan, suyu taşıyanla testiyi kıran aynı tutulmayacak" diye konuştu.
'Sisteme guven yok'
Dincer, nufusu 10 binin altında 2 bin 200 belediye bulunduğuna dikkat cekerek, yuzlercesinin yatırım ve hizmet yapamadan sadece calışanına maaş odediğini soyledi. Kamu mali yapısının bozulduğuna dikkat ceken Dincer, 5 bin nufuslu yerleşim yerlerinde, 5 bin kişilik kultur sarayları inşa edildiğini anlattı.
Musteşar, sistemin guven unsurunu tamamen yitirdiğine dikkat cekerek,
"Sivil toplum askere, asker sivile, vatandaş AKP'ye, hukumete Meclis'e guvenemez hale gelmiş. Turkiye'de guven acığı var" diye konuştu. Tasarının uniter devlet yapısını bozduğu ve Anayasa'nın idarede butunluk ilkesine aykırı olduğu yonundeki eleştirilerin gerceği yansıtmadığını savunan Dincer, yurutmenin planlama ve denetlemesinin merkezde kaldığına dikkat cekti. Dincer, tasarıda şirketlerdeki 'performans esaslı denetim' anlayışının benimsendiğini soyledi.
Dincer, kamuda 23 bin 104 mufettişin gorev yaptığını, buna rağmen Turkiye'de yolsuzluğun onlenemediğini vurguladı.
Başbakanlık'ta kurulacak bir 'edhoc komite' (uzmanlaşmış komite), yasal duzenlemeleri, Bakanlar Kurulu'na gelmeden once Anayasa'ya ve Kamu Yonetimi Temel Kanunu'na uygunluk acısından denetleyecek.
Kamu yonetiminde reform (Radikal)
Ankara'nın yetkileri azalıyor, yerel yonetim gucleniyor. Adalet, İcişleri, Savunma, Maliye ve Calışma bakanlıkları dışında taşra teşkilatı kurulamayacak. Eğitim, seneye yerel yonetimde
Kamu yonetimi yerel kanunu tasarısı hazır. Yerel yonetimleri guclendirmeyi, merkezden yonetimi daraltmayı hedefleyen tasarıyla Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu, Adalet, İcişleri, Savunma, Maliye ve Calışma bakanlıklarının dışındaki taşra teşkilatları kalkıyor. Kurumların ic denetimi kendi ozel gorevlilerine, dış denetim Sayıştay'a bırakılıyor.
Kamu yonetiminin amac ilke ve gorevleri, merkezi idarenin teşkilatlanmasına
ilişkin esaslar, kamu yonetiminde denetim ve gecici hukumler olmak uzere dort kısım olan tasarı, 60 maddeden oluşuyor. Merkezi idareler ile mahalli
idareleri kapsayan tasarıda kamu yonetiminin amacı 'Halkın yaşamını kolaylaştırmak' şeklinde tanımlanıyor. Tasarının kamu yonetiminin kuruluş ve işleyişinin temel ilkeleri bolumune Genelkurmay Başkanlığı'nın isteği doğrultusunda, 'Kamu yonetiminin kuruluş ve işleyişinde idarenin butunluğu esastır' hukmu eklendi. Tasarı şu yenilikleri getiriyor:
Merkezin gorev ve yetkileri: Adalet, savunma, guvenlik, istihbarat, dış ilişkiler, dış politika, maliye, Hazine, dış ticaret, gumrukler, piyasalara ilişkin gorev yetki ve duzenlemeler. Ulusal duzeyde ekonomik planlamalar, milli eğitim, diyanet, tapu kadastro, acil durum yonetimi, vakıflar.
Yerelin gorev ve yetkileri: Mahalli muşterek ihtiyaclara ilişkin her turlu gorev, yetki ve sorumluluklar ile hizmetler, mahalli idareler tarafından yerine getirilecek. Mahalli idarelerin kanunlarla verilen temel gorev ve hizmetlerinden birini ciddi şekilde aksatması ve bu durumun halkın hayatını onemli olcude olumsuz etkilemesi durumunda merkezi idare once sure verip, sonra devreye girecek. Mahalli idareler yatırımlarını bedel karşılığı başka mahalli idarelere veya merkezi kuruluşlara yaptırabilecek. Yerel yonetimlere yetki, gorev ve sorumluluklarıyla orantılı gelir kaynakları sağlanacak. Genel butce ve vergi gelirlerinden pay alacaklar.
En cok sekiz devlet bakanı: Başbakana yardımcı olmak amacıyla sayıları sekizi gecmemek uzere devlet bakanı atanabilir. Başbakana yardımcı olmak ve bakanlıklar arasında koordinasyonu sağlamak uzere en cok uc başbakan yardımcısı gorevlendirilebilir.
Taşra teşkilatları: Dışişleri, Milli Eğitim, Bayındırlık, Sağlık, Ulaştırma Tarım, Sanayi, Enerji Kultur, Cevre ve Orman bakanlıkları taşra teşkilatı kuramayacak. Personel, arac gerec ve binaları il ozel idarelerine devredilecek. Milli eğitimin yerel yonetimlere devri 2003-2004 oğretim yılının sonuna kadar tamamlanacak.
Yurtdışı teşkilatları ve musteşarlıklar: Dışişleri ile TİKA haric, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları yurtdışında teşkilat kuramayacak. Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından hangilerinin nerede yurtdışı hizmeti sunacağı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Bu gorevlere Dışişleri elemanları atanamayacak ve gorevlendirilemeyecek. Başbakanlığa bağlı olanların dışında musteşarlık şeklinde bağlı ve ilgili kuruluş kurulamayacak.
Teftiş kurulları kalkıyor: Kamu kurum ve kuruluşlarında ic ve dış denetim yapılır. İc denetim hataların onlenmesi, risk ve zayıflıkların belirlenmesi, iyi uygulama orneklerinin yaygınlaştırılması icin, dış denetim hesap verme sorumluluğu cercevesinde yapılacak. İc denetim, kurum ve kuruluşların kendi yoneticileri veya ilgili kurumun ust yoneticisinin gorevlendireceği ic denetim elemanlarınca yapılacak. Merkezi idareye dahil kurum ve kuruluşlarla il ozel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ve mahalli idare birliklerinin dış denetimi Sayıştay tarafından yapılacak. Bu amacla Sayıştay'ın teşkilat yapısı icerisinde ozel ihtisas daireleri ve bolge duzeyinde taşra birimleri kurulacak. Başbakanlık Yuksek Denetleme Kurulu ve teftiş kurulları lağv edilecek. YDK uyeleri Sayıştay'a, mufettişler ilgili birimlere aktarılacak.
Bilgi edinme hakkı: Bilgi edinme hakkı da denetim faaliyetleri icinde sunulacak. Kamu kurum ve kuruluşları gercek ve tuzelkişilerin talep etmeleri halinde istenen bilgi ve belgeleri kanunlarda belirtilen istisnalar dışında vermekle yukumlu. Kurum ve kuruluşlar gorev ve hizmetleriyle ilgili karar ve işlemlerini, mal alıp satımını, projelerini ve yıllık faaliyetlerini iletişim teknolojilerini kullanarak kamuoyunun bilgisine sunacak, denetim ve faaliyet raporları kamuoyuna acılacak.
Ombudsman geliyor: Her ilde mahalli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile bu idareler tarafından kurulan birlik ve işletmelerin gercek ve tuzelkişilerle ilgili işlem ve eylemlerinin hukuka uygunluğunu değerlendirmek, aralarındaki anlaşmazlıkların cozumune yardımcı olmak uzere il genel meclisi tarafından bir halk denetcisi secilecek. Halk denetcisi, dort yıllık yuksekokul mezunu, en az 10 yıllık mesleki tecrube sahibi ve toplumda saygın kişiler arasından beş yıllığına secilecek.
Koy hizmetleri kaldırılıyor: 3202 sayılı kanuna gore kurulan Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu ile Dışişleri Bakanlığı ve TİKA dışındaki bakanlık ve kurum kuruluşların yurtdışı teşkilatlarının kaldırıldığı belirtildi.
Kamu Yonetimi Yasa tasarısı ne getiriyor? (Milliyet)
Hukumet, dokuzu gecici 60 maddeden oluşan Kamu Yonetimi Temel Kanun tasarısıyla ilgili calışmalarını tamamladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yasanın uygulamaya gecilmesiyle 500 milyon dolarlık tasarruf sağlanacağını belirtti. Musteşar Omer Dincer de tasarının devletin uniter yapısına yonelik tehdit oluşturmadığını, hantal burokrasinin "obezite" (aşırı kilolu) duruma geldiğini savundu.
Merkezi idarenin gorevi bundan sonra ne olacak?
Adalet, savunma, guvenlik, istihbarat, dış ilişkiler, maliye, hazine, dış ticaret, eğitim, diyanet, vakıflar, sosyal guvenlik, tapu kadastro, nufus ve vatandaşlık, sivil savunma, gumruk hizmetleri ve piyasalara ilişkin duzenlemeleri yapacak. Diğer gorev ve yetkileri mahalli idarelere gececek.
Bakanlık sayısı ne olacak?
Ucu başbakan yardımcısı olmak uzere en fazla 8 devlet bakanı atanabilecek. 15 icracı bakanlıkla kabine 23 kişiden oluşacak.
Hangi kurumlar kapatılacak?
Savunma Sekreterliği, Başbakanlık Yuksek Denetleme Kurumu ile Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu kaldırılacak. Cumhurbaşkanı'nın kadrolaşma ve karmaşa olacağı uyarısı uzerine Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları personelinin yerel yonetimlere devri 5 yıllık sureye yayılacak, diğer bakanlıklarda bu sure 1 yıl olacak.
Denetim mekanizması nasıl işleyecek?
İcişleri, MEB, Maliye, Sağlık ile Calışma bakanlıkları dışında hicbir bakanlık ana hizmet şeklinde denetim ve rehberlik birimi oluşturamayacak. Bu beş bakanlık dışındakilerin dış denetimini Sayıştay, ic denetimini kamu kurumlarının yoneticileri veya ilgili kurumun ust yoneticisinin gorevlendireceği elemanlar yapacak. Sayıştay, her ilde bir şube acarak mahalli idarelerin denetimini gercekleştirecek.
Hangi bakanlıkların taşra teşkilatı olacak?
Adalet, Milli Savunma, İcişleri, Maliye ve Calışma bakanlıkları taşra teşkilatları orgutlenebilecek.
Ust duzey yoneticiler geldikleri hukumetle gidecek mi?
Musteşarlarla, ust duzey calışanlar geldikleri hukumetle gidecek ve muşavir olacaklar.
Hangi kurumlar yurtdışında orgutlenebilecek?
Dışişleri Bakanlığı ile Turk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı haric bakanlıklar ve diğer kamu kurumları yurtdışı teşkilatı kuramayacak.
Vatandaşla mahalli idare arasındaki anlaşmazlık nasıl cozulecek?
Her ilde mahalli idarelerle vatandaşlar arasında anlaşmazlığı cozmek amacıyla ombudsmanlar (halk denetcisi) secilecek.
Hangi kurumlar tasarı kapsamına alınmayacak?
Yasama ve yargı organları, TSK, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı kanun kapsamında olmayacak.
Calışanların verimliliği nasıl olculecek?
Kamuda performans denetim sistemi uygulanacak. Verimlilik ve etkililik denetimi yapılacak.
'Obez' devlete son (Sabah)
Kamu Yonetimi Temel Kanun Tasarısı, 5 icracı bakanlık dışındaki bakanlıkların taşra teşkilatının yerel idarelere devredilmesini ongoruyor
Kamu yonetimini sil baştan duzenleyen, Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer'in deyimi ile "Obez devletten, ureten ve iş yapan devlete" donuşu sağlaması hedeflenen ve "Turkiye federasyonlara bolunuyor" eleştirilerine uğrayan Kamu Yonetimi Temel Kanunu Tasarısı tamamlanarak TBMM'ye sevk aşamasına getirildi.
Kamu yonetimini merkezi yapıdan, yerel yapıya donuşturecek tasarı, katılımcı, saydam, eşitlikci ve hızlı bir kamu yonetimini amaclıyor. Merkezi idareler ile mahalli idarelerin gorev, yetki ve sorumluluğunu yeniden belirleyen duzenleme, Adalet, Milli Savunma, Maliye, Calışma ve İcişleri dışındaki bakanlıkların taşra teşkilatlarının il ozel idarelerine devrini ongoruyor. Devlet bakanlığı sayısını da 20'den 8'e indiriyor.
Kamu Yonetim Tasarısı dun TBMM'ye gonderilmeden once Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer tarafından basın mensuplarına tanıtıldı. İki saat suren basın toplantısında Bakan Şahin, mukemmel bir tasarı olmadığını belirttiği bu duzenlemeyi halkın hayatını kolaylaştırmak icin yaptıklarını soyledi. Kamu yonetiminde anlayış değişikliğinin kolay olmadığını vurgulayan Şahin, bu duzenlemenin de direncle karşılaşmasını beklediklerini ifade etti.
Turk kamu yonetimini "obezite" hastasına benzeten Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer de, 23 bin 104 mufettişin gorev yaptığı Turkiye'nin yolsuzlukta dunya sıralamasında 13 sıra yukseldiğini, bunun sorgulanması gerektiğini soyledi. Dincer, Turkiye'de 2 milyon 700 bin kamu personelinin gorev yaptığını, sadece Başbakanlık'ta 2 bin 186 kişinin calıştığını ifade etti.
MAKAM OTOSU İSTEMEM
Kendisinden de ornek veren Dincer, makam şoforu ve otomobilinin devlete maliyetinin yıllık 18 bin dolar olduğunu vurguladı. Dincer, bu rakamın 13 universite oğrencisinin ihtiyaclarını karşılayabileceğini soyledi. 200 binden fazla insanın kamuya değil, kamu yoneticilerine hizmet ettiğini kaydeden Dincer, maliyeti 18 bin doları bulan şofor yerine 8 bin doların burokrata verilmesi, 10 bin doların yatırıma donuşturulmesi onerisini getirdi. Dincer, ornek olmak icin kendi makam otosundan feragat edebileceğini soyledi.
Dincer, yeni duzenlemeyle kamuda gorev yapan burokratların deneyimli olmalarından cok deneyimsiz olmalarını tercih edebileceğini, boylelikle duzenlemelere daha kolay uyum sağlayabileceklerini kaydetti.
Reformun hayata gecirilmesinde ciddi bir siyasi iradeye de ihtiyac duyulduğunu hatırlatan Dincer, kapatılacak veya il ozel idarelerine devredilecek kuruluşlardaki personelin hicbirin kapının onune konulmayacağını, yine de uygulama sonucu Ankara'nın yuzde 50 kuculeceğini ifade etti.
Tasarıya ince ayar yapıldı
* Genelkurmay Başkanlığı'nın hassasiyeti doğrultusunda, ilk taslakta yer almayan, "Kamu yonetiminin kuruluş ve işleyişinde idarenin butunluğu esastır" vurgusuna tasarıda yer verildi.
* Mahalli idarelerin gorevlerini duzenleyen 8. maddedeki "ulusal nitelikteki ihtiyaclar" vurgusu kaldırıldı.
* "Başbakanlık dışında musteşarlık şeklinde bağlı kuruluş kurulamaz", "Musteşarlık şeklinde ilgili kuruluş kurulamaz" hukumleri eklendi.
* Hiyerarşik kademeler ve unvanları duzenleyen 28. maddeden TSK cıkarıldı.
* 46. maddenin kapsamından MSB cıkarıldı.
Duzene Cekiduzen (Dunden Bugune Tercuman)
Siyasetcilerin yıllardır cesaret edemediği kamu reformu icin tarihi adım atılıyor. Ankara'nın yetkilerini yerel yonetimlere devreden kanun Meclis'e sevkediliyor.
Devletin yonetim anlayışını temelden değiştirmeyi ve merkezi idarenin bircok yetkisinin yerel yonetimlere devrini ongoren Kamu Yonetimi Temel Kanunu tasarısı yakında Meclis'e sevkediliyor. Tasarının mimarlarından olan Başbakanlık Musteşarı Prof. Omer Dincer ile birlikte basın toplantısı duzenleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tek başına bir iktidarın yetkilerini yerel yonetimlere devretmesinin cok anlamlı olduğunu belirterek, "Bir yandan tasarruf, bir yandan zihniyet donuşumu sağlayacağız" dedi.
GETİRİLEN YENİLİKLER
Burokrasi merkezli yapıdan vatandaşı baz alan toplum merkezli yapıya gecilecek. Devlet Bakanlığı sayısı 8'e inecek. 15 icracı bakanlıktan 5'i haric, diğerlerinin (Milli Eğitim, Sağlık, Kultur ve Turizm, Cevre ve Orman,Tarım, Sanayi ve Bayındırlık bakanlıkları) yetkileri yerel yonetimlere devredilecek. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın taşra teşkilatları 5 yıl icinde yerel yonetimlere devredilecek. Diğer bakanlıkların taşra kuruluşlarının devri bir yılda tamamlanacak. Bakanlıklar sınırsız personel alamayacak, norm kadro uygulamasına gecilecek. Musteşar yardımcılarının sayısı 82'den 66'ya inecek. Yurt dışı teşkilatları kaldırılacak. Hukumetin gorevi sona erdiğinde, Musteşarlar ve Genel Mudurlerin gorevleri de kendiliğinden sona erecek. Şahin ve Dincer, kamu yonetimi reformuyla ilgili şunları soylediler:
KAMU HESAP VERECEK
-Değişim zordur, sıkıntı olur, direncle karşılaşır. Bunları onlemenin yolu kararlılık ve siyasi iradedir.
-Merkezi idari ile mahalli idarelerin, gorev, yetki ve sorumluluk alanları yeniden belirlenecek. Yerinden yonetim guclendirilecek.
-Tek başına iktidar olmamıza rağmen yetkileri, yerel yonetimlere devredebilmeyi goze alabiliyoruz. Başbakanlık sadece koordinator birim haline getirilecek.
-Yolsuzlukların onlenememesinin en onemli sebebi kapalılıktır, kamuda saydam yapıya gecilerek yolsuzluklar engellenecek.
-Halkın hayatını kolaylaştıracak, hak ve ozgurluklerin onundeki engelleri kaldıracak bir duzenleme getiriyoruz.
-Teftiş kurullarının yerini ic denetim elemanları alacak, Sayıştay'ın gorev alanları genişletilecek.
-Kamu Denetciliği Kanunu getirilerek vatandaşın kamu ile olan sorunlarını yargıya goturmeden cozmesinin onu acılacak.
-Yoneticilerin sorumlulukları değiştirilecek, performans sistemiyle sadece yaptıkları kotu icraatlardan değil, yapamadıkları gorevlerinden dolayı da sorumlu tutulacak.
-Koy Hizmetleri Genel Mudurluğu il ozel idarelerine devredilecek. İstanbul'da ise Buyukşehir Belediyesi'ne devredilecek.
-Bakanlıkların yetkilerini taşraya devretmeyle, sınırsız personel alım yetkisi verilmiyor. Norm kadro uygulamasına gecilecek.
-15 icracı bakanlığın 5 tanesinin dışında kalanların yetkileri yerel yonetimlere devredilecek.
-82 olan musteşar yardımcılarının sayısı 66'ya inecek.
-Muşteşarlar, genel mudurler ve ceşitli başkanların gorev sureleri, hukumetlerle sınırlı olacak.
-Dışişleri Bakanlığı ve TİKA dışındaki kuruluşların yurtdışı teşkilatları kaldırılacak. Diğer kuruluşlara ait okullar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı hale getirilecek.
-Mahalli idarelerin gelirleri, yetki, gorev ve sorumlulukları ile orantılı olarak belirlenecek.
-Hukumetin gorev sona erdiğinde Musteşarlar ile başkanlık ve genel mudurluk şeklinde kurulan bağlı ve ilgili kuruluşlarda başkan ve genel mudurlerin gorevleri kendiliğinden sona erecek.
-Başbakanlık'ta bir komite oluşturulacak ve bu komite, kanun tasarılarını, Anayasa, Kamu Yonetimi Kanunu ve fayda-maliyet analizlerine gore denetleyecek.
-Kamuda dikey orgutlenmeden, yatay orgutlenme modeline gecilecek. Bir bakanlıkta en ustten en alta 9 basamak var, bunlar azaltılacak. İşlevsiz kamu kuruluşları kapatılacak.
-Kamudaki 4 bin 569 birim ortadan kaldırılacak, bundan yıllık 68 trilyon liralık tasarruf sağlanacak, ara kademelerin kaldırılmasıyla birlikte yıllık tasarruf miktarı 500 trilyon liraya ulaşacak.
-İdarenin vatandaşa keyfi davranmasını engelleyecek, İdari Usul Kanunu cıkarılacak.
KAMU OBEZ OLMUŞ
Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer, kamu yonetiminde zihniyet değişikliği olarak nitelediği calışmalara ilişkin şunları soyledi:
"Bugun taşraya devretmeye calıştığımız yetkiler, Cumhuriyetin ilk yıllarında zaten taşradaydı. Kamuda artık 'ne iş olsa yaparım' diyen insanlara ihtiyac kalmadı.
Gunluk sorunlarla uğraşan yonetimler geleceğin sorunlarını cozemiyorlar.
Kamu yonetimindeki odul yerine ceza uygulaması değiştirilecek. Performansa gore ucret sistemi getirilecek.
Halen 23 bin 104 mufettiş gorev yapıyor ama dunya yolsuzluk literaturunde ilk sıralardayız. Kamu burokrasisi 'obezite' hastalığına tutulmuş. Canlılığını surdurmek icin yemek ve buyumek zorunda. 80 yılda her yıl 3 kurum kurulmuş.
Uniter yapının bozulacağına ilişkin eleştiriler haklı değil. Cunku yasama ve yargı yetkisi devredilmiyor.
Belediyelerin coğu yatırım yapamıyor, kaynaklarının yuzde 85'i personele gidiyor. 3 bin 215 belediyeden 2 bin 200'unun nufusu 10 binin altında, bunlar kaynak israfına sebep oluyor.
Ankara'daki kuculmenin yuzde 50'ye ulaşacağını duşunuyorum. Bu olcu, cıkacak ek kanunlarla netleşir.
Şoforlu araba 18 bin dolara mal oluyor
Başbakanlık Musteşarı Prof. Omer Dincer, kamu yonetimde zihniyet değişikliği ve verimli calışma konusunu anlatırken, oldukca ilginc bir oneride bulundu. Kendi durumunu ornek veren Dincer, "Bir şofor ve araba, yılda 18 bin dolara mal oluyor. Bunun 8 bin doları memura verilse, kalan 10 bin dolarla devlet bir suru yatırım yapar" dedi. Basın toplantısının soru-cevap kısmında Dincer'e, "Sekreter, şofor ve arabanızı kendiniz bırak&#