Daha once sitemizde Yardımcı Docentlerin 12 yıl sure ile atanabileceğini ongoren sınırın 2000 yılında kaldırıldığına dair bir soru ve bu soruya ilişkin sitemizin cevabını yayınlamıştık. Bu konuyla ilgili olarak bazı ziyaretcilerimizden, konu hakkında Danıştay Birinci Dairesinin aksine goruşlerinin olduğu yonunde itirazlar gelmiştir. Konunun onemine binaen hem daha onceki yazımıza hem de bu konudaki yargı kararlarına yer vermenin, bu konudaki mağduriyet yaşayanların mağduriyetlerine cozum olması acısından, gerekli olduğunu duşunuyoruz. Konuya ilişkin olarak iki farklı mahkeme kararı ortaya cıkmış bulunmaktadır. Bunlardan birincisi istişari mahiyettetir ve Danıştay Birinci Dairesince verilmiştir. İstişari goruşler, Başbakanlığın uygulamada karşılaştığı problemler karşısında Danıştay'dan goruş istenmesi uzerine verilmektedir. Diğeri ise Malatya İdare Mahkemesince verilmiştir. Danıştay Birinci Dairesi istişari kararında ozetle, 12 yıllık sınırlamanın devam ettiğini ve 2000 yılında getirilen Kanuni duzenlemenin gecici mahiyette olduğunu; Malatya İdare Mahkemesi ise, 12 yıllık kısıtlamanın yururlukten kaldırıldığını ve kanuni duzenlemenin gecici bir mahiyet arz etmediğini belirtmiştir. Konuya ilişkin olarak sitemizde daha once yayınlanmış soru-cevabı ve Danıştay Birinci Dairesi ile Malatya İdare mahkemesinin goruşlerini okumak icin tıklayın. Yardımcı Docentlerin 12 Yılla İlgili Sorunları ve Son Gelişmeler Daha once sitemizde Yardımcı Docentlerin 12 yıl sure ile atanabileceğini ongoren sınırın 2000 yılında kaldırıldığına dair bir soru ve bu soruya ilişkin sitemizin cevabını yayınlamıştık. Bu konuyla ilgili olarak bazı ziyaretcilerimizden, konu hakkında Danıştay Birinci Dairesinin aksine goruşlerinin olduğu yonunde itirazlar gelmiştir. Konunun onemine binaen hem daha onceki yazımıza hem de bu konudaki yargı kararlarına yer vermenin, bu konudaki mağduriyet yaşayanların mağduriyetlerine cozum olması acısından, gerekli olduğunu duşunuyoruz. Konuya ilişkin olarak iki farklı mahkeme kararı ortaya cıkmış bulunmaktadır. Bunlardan birincisi istişari mahiyettetir ve Danıştay Birinci Dairesince verilmiştir. İstişari goruşler, Başbakanlığın uygulamada karşılaştığı problemler karşısında Danıştay'dan goruş istenmesi uzerine verilmektedir. Diğeri ise Malatya İdare Mahkemesince verilmiştir. Danıştay Birinci Dairesi istişari kararında ozetle, 12 yıllık sınırlamanın devam ettiğini ve 2000 yılında getirilen Kanuni duzenlemenin gecici mahiyette olduğunu; Malatya İdare Mahkemesi ise, 12 yıllık kısıtlamanın yururlukten kaldırıldığını ve kanuni duzenlemenin gecici bir mahiyet arz etmediğini belirtmiştir. Konuya ilişkin olarak sitemizde daha once yayınlanmış soru-cevabı ve Danıştay Birinci Dairesi ile Malatya İdare mahkemesinin goruşlerini okumak icin tıklayın.
SİTEMİZDE YAYINLANAN SORU-CEVAP
Yard. Doc'lerin 12 Yıl Sure İle Atanabileceğini Ongoren Sınır 2000 Yılında Kaldırılmıştır
"SORU: Ben, bir universitede Yard. Doc. Dr. olarak calışmaktayım. Bu ay sonunda, 12 yıllık surem dolacak. Rektorluk, bundan sonra ancak oğretim gorevlisi olarak atanabileceğimi bildirdi ve bir hafta icinde dilekce vermemi istedi. Bazı universitelerde boyle bir ozel durum olmasa da 12 sene sonunda tekrar sure uzatıldığını duyuyoruz. Bu mumkun mu?"

Akademik hayata ilişkin sorunlarınızı Forum bolumunde (www.memurlar.org) paylaşabilir ve fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.
CEVAP: 2547 sayılı Yuksek Oğretim Kanununun Yardımcı Docentliğe atamayı duzenleyen 23'uncu maddesinde; "a. Bir universite biriminde acık bulunan yardımcı docentlik, isteklilerin başvurması icin rektorlukce ilan edilir. Fakultelerde ve fakultelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektorluğe bağlı enstitu ve yuksekokullarda mudurler; biri o birimin yoneticisi, biri de o universite dışından olmak uzere uc profesor veya docent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mutalaa isterler. Dekan veya ilgili mudur kendi yonetim kurullarının goruşunu de aldıktan sonra onerilerini rektore sunar. Atama, rektor tarafından yapılır.
Yardımcı docentler bir universitede her seferinde ikişer veya ucer yıllık sureler icin en cok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atama suresi sonunda gorev kendiliğinden sona erer." hukmune yer verilmiştir.
Ancak, mezkur Kanunun Gecici 47'nci maddesinde; "(Ek: 22/6/20004584/2 md.) 1988-1989 oğretim yılından 2000 yılı sonuna kadar, lisansustu oğrenim gorurken, her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen oğrencilere başarısız olduğu dersler icin iki sınav hakkı; yuksek lisans oğrencileri icin bir yıl, doktora oğrencileri icin de iki yıl tez hazırlama suresi verilir. Ayrıca 1996-1997 oğretim yılı başlangıc tarihine kadar yabancı dil sınavına giremeyenler ve ilgili kanunun yururluk tarihine kadar yabancı dil şartını yerine getiremeyerek kaydı silinen oğrenciler, yeniden kayıt yaptırabilirler. Doktora yeterlilik sınavına girebilmek icin, yabancı dil sınavında başarısız olanlara uc sınav hakkı tanınır.
Yardımcı docentlik kadrosunda gorev yapan oğretim elemanlarının calışma surelerindeki sınırlama kaldırılmıştır.
1996 yılından itibaren yuksek lisans ve doktora yabancı dil sınavında 100 puan uzerinden 50 (elli) ve daha yukarı, docentlik yabancı dil sınavında ise 65 (altmışbeş) ve daha yukarı puan veya Universitelerarası Kurul tarafından kabul edilen ve Yuksekoğretim Kurulu tarafından uluslararası alanda gecerli sayılan diğer yabancı dil sınavlarından bunlara denk puan alanlar başarılı sayılırlar.
Lisansustu oğrencilik sıfatını yeniden kazananlar, bu hakkı kazandıkları tarihten itibaren araştırma gorevlisi olanlar, araştırma gorevliliği kadrosuna yeniden atanırlar. Calıştıkları universitenin bulunduğu şehir dışındaki başka bir universitede lisansustu eğitim-oğretim programına kayıtlı iken, kayıt-kabul işlemlerinden sonra yururluğe girmiş Yuksekoğretim Kurulu karar ve talimatlarına gore kaydı silinenler, bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren iki ay icinde muracaat etmeleri halinde oğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu Kanundan yararlanmak uzere muracaat eden oğrencilerden askerlik erteleme sureleri sona erenlerin askerlikleri, bir defaya mahsus olmak uzere bir yıl daha ertelenir.
1988-1989 oğretim yılından 2000 yılı sonuna kadar; sanatta yeterlilik, tıp fakulteleri veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, kendi isteği ile ayrılanlara veya eğitimini kesintiye uğratanlara, istemeleri halinde, başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve ayrıca eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartı ile iki sınav hakkı tanınır.

Yurt dışına yuksek lisans ve doktora yapmak uzere gonderilen, yurt dışında yuksek lisans ve doktora icin kalmaları gereken sure icerisinde her ne sebeple olursa olsun calışmanın hangi aşamasında olursa olsun Turkiye`ye donmuş veya cağrılmış olanlar veya yurt dışında kalması gereken sure dolduğu icin geri gelmek zorunda kalan ve Turkiye`de gorevleri ile ilişkileri kesilen oğrencilere; iki, doktora eğitimi icin dort yarı yıl Yuksekoğretim Kurulunun Turkiye`de belirleyeceği universitelerde oğrenimlerine devam hakkı tanınır.
Yukarıdaki haklardan yararlanmak isteyenlerin bu Kanunun yururluk tarihinden itibaren kurumlarına iki ay icerisinde muracaatları şarttır." hukmune yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen hukumler cercevesinde, 2547 sayılı Kanunun gecici 47'nci maddesinden dolayı gorevinize 12 yılı doldurduğunuz icin son verilemez. Diğer taraftan madde metninin gecici olduğuna bakılarak bu duzenlemenin belirli bir sure icin gecerli olduğunu soylemek yanlış olur. Zira Kanun tekniği bakımından, bu duzenlemenin belirli bir sure icin gecerli olduğunu soylemek icin fıkra metninde bir sınır konulması gerekmektedir. Dikkat edileceği uzere bu tur bir sınır ilk fıkraya ilişkin konuda yer almakta ancak yardımcı docentliğe ilişkin hukumde bu tur bir sınırlama yer almaktadır.
Diğer taraftan, gecici maddenin son fıkrasında yer alan duzenlemede muracaata ilişkin bir duzenleme olup, yardımcı docentlerinin calışma surelerindeki sınırı kaldırdığını belirten fıkra metniyle ilgili değildir.
DANIŞTAY BİRİNCİ DAİRESİNİN İSTİŞARİ GORUŞU
Bu konudaki bizim goruşumuzun aksine hukumler iceren D A N I Ş T A Y Birinci Dairesinin Esas No : 2000/2002, Karar No : 2001/16 nolu kararında;

"Yuksekoğretim Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi ile Bu Kanuna Gecici Maddeler Eklenmesin Dair 4584 sayılı Kanunla 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununa eklenen Ek Gecici 47' inci maddenin ikinci fıkrası hukmu karşısında anılan Kanunun 23' uncu maddesinin uygulanması konusunda duşulen duraksamanın giderilmesine yonelik Başbakanlığını 11.12.2000 gunlu ve Kanunlar ve Kararlar Genel Mudurluğu 6241 sayılı yazısına ekli Milli Eğitimi Bakanlığının 5.12.2000 gunlu ve Yuksekoğretim Genel Mudurluğu 34341 sayılı yazısında aynen:
" Yasalardan tum ilgililerin hak kaybına uğramadan yararlanmaları etkin bir hukuk anlayışının gereğidir. Cıkarılan yasaların onceliklerle celişen hukumleri zaman zaman bazı olumsuzlukları gundeme getirebilmektedir. Bu bağlamda 2547 sayılı Kanunun 23' uncu maddesinde 4584 sayılı Kanunla yapılan duzenlemede bir celişki oluşmakta ve uygulamada tereddutlere sebebiyet vermektedir.
Halen yururlukte bulunan 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun Yardımcı Docentliğe Atama başlıklı 23' uncu maddesi;
" a- Bir universite biriminde acık bulunan yardımcı docentlik, isteklilerin başvurması icin rektorlukce ilan edilir. Fakultelerde ve fakultelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektorluğe bağlı enstitu ve yuksekokullarda mudurler; biri o birimin yoneticisi, biri de universite dışından olmak uzere uc profesor veya docent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mutalaa isterler. Dekan veya ilgili mudur kendi yonetim kurullarının goruşunu de aldıktan sonra onerilerin rektore sunar. Atama rektor tarafından yapılır.
Yardımcı docentler bir universitede her seferinde ikişer veya ucer yıllık sureler icin en cok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atam suresi sonunda gorev kendiliğinden sona erer.
b- Yardımcı docentliğe atamada aranacak şartlar:
(1) Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Universitelerarası Kurulun oneri uzerine Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak.
(2) Fakulte, enstitu veya yuksekokul yonetim kurullarınca, biri o dilin oğretim uyesi olmak uzere secilecek uc kişilik bir juri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Turkce'den yabancı dile, yabancı dilden Turkce'ye 150200 kelimelik bir ceviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak" hukmunu amirdir.
Bu karşın 22/06/2000 tarih ve 4584 sayılı "Yuksekoğretim Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi ile Bu Kanuna Gecici Maddeler Eklenmesine Dair Kanun" ile 2547 sayılı Kanuna eklenen Gecici 47' inci maddenin ikinci fıkrasında; "Yardımcı docentlik kadrosunda gorev yapan oğretim elemanlarının calışma surelerindeki sınırlama kaldırılmıştır", son fıkrasında; "yukarıdaki haklardan yararlanmak isteyenlerin bu Kanunun yururluk tarihinden itibaren kurumlarına iki ay icerisinde muracaatları şarttır." Hukmu yer almış, ancak, belirtilen Kanun ile 2547 sayılı Kanunun 23' uncu maddesi yururlukten kaldırılmıştır.
2547 sayılı Kanunun 2' uncu maddesi halen yururlukte bulunduğundan, soz konusu gecici madde hukmu ile 23' uncu madde hukmu arasında uyumsuzluk oluşmuş ve gecici maddenin uygulamasında aşağıda belirtilen goruşler cercevesinde tereddutler doğmuştur.
1- 4584 sayılı Kanunun yayımından evvel yardımcı docentlikte 12 yıllık sureyi doldurarak gorevine son verilen ve halen universitede gorev yapmayan oğretim elemanları;
a) İki ay icerisinde ayrıldıkları yuksekoğretim kurumlarına başvurmaları halinde ayrıldıkları yuksekoğretim kurumunda acık bulunan yardımcı docent kadrosu bulunması ve 2547 sayılı Kanunun 23' uncu maddesinde belirtilen şartları sağladıkları takdirde usulune uygun olarak yardımcı docent kadrosuna atabilirler.
b) İki ay icerisinde ayrıldıkları yuksekoğretim kurumlarına başvurmaları halinde, ayrıldıkları yuksekoğretim kurumunda acık bulunan yardımcı docent kadrosu bulunması ve 2547 sayılı Kanunun 23' uncu maddesinde belirtilen şartları sağladıkları takdirde usulune uygun olarak yardımcı docent kadrosuna atabilirler.
c) Universiteleri ile ilişikleri kesildiğinden ve herhangi bir akademik kadroda bulunmadıklarından, anılan gecici madde hukmunden yararlanamazlar.
2- 4584 sayılı Kanunun yayımından evvel yardımcı docentlikte 12 yıllık sureyi doldurup oğretim gorevlisi, uzman gibi akademik bir kadroya atanan oğretim elemanları;
a) İki ay icerisinde gorev yaptıkları yuksekoğretim kurumlarına başvurmaları halinde, gorev yaptıkları yuksekoğretim kurumunda acık bulunan yardımcı docentlik kadrosu olup olmadığına bakılmaksızın, hicbir şar taranmadan yardımcı docentlik kadrosuna atanabilirler.
b) İki ay icerisinde gorev yaptıkları yuksekoğretim kurumlarına başvurmaları halinde, gorev yaptıkları yuksekoğretim kurumunda acık bulunan yardımcı docentlik kadrosu bulunması ve 2547 sayılı Kanunun 23' nucu maddesinde belirtilen koşulları sağlamaları halinde ise usulune uygun olarak yardımcı docentlik kadrosuna atanabilirler.
3- Halen universitelerde yardımcı docent olarak gorev yapan ve 4584 sayılı Kanunun yayımından sonra 12 yıllık sureyi dolduracak olan oğretim elemanları;
a) Gorev yaptıkları yuksekoğretim kurumlarına gorevlerine devam etmek istemeleri halinde, 2547 sayılı Kanunun 23' uncu maddesinde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yeniden yardımcı docentlik kadrosuna atanabilirler.
b) Gorev yaptıkları yuksekoğretim kurumlarına başvuruda bulunmalarına gerek olmadan ve 2547 sayılı Kanunun 23' uncu maddesindeki usul ve prosedurun uygulanmasına gidilmeksizin yardımcı docentlik kadrosundaki gorevleri suresiz olarak uzatılabilir.
Tum bu hususlara birlikte universitelerimizin oğretim elemanına olan ihtiyacı da goz onune alındığında Kanun hukumlerinin hem universitelerimiz hem de ilgililer icin yararlı sonuclar vermesi beklenmektedir.
Bu cercevede oluşan tereddutlerin giderilmesi ve uygulamada birliğin sağlanması bakımından konu hakkında Danıştay Başkanlığından istişari goruş alınmasına gerek duyulmuştur.
Bilgilerinizi ve gereğini takdirlerinize arz ederim." Denilmektedir.
Dairemizce yapılan cağrı uzerine gelen Yuksekoğretim Kurulu Genel Sekreter Yardımcısı Ata Yavuz ve Devlet Personel Başkanlığı Uzmanı Mehmet İbiş' in acıklamaları dinlendikten sonra konu incelenerek;
Gereği Goruşulup Duşunuldu:
İstem, Yuksekoğretim Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi ile Bu Kanuna Gecici Maddeler Eklenmesine Dair 4584 sayılı Kanunla 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununa eklenen Ek Gecici 47' inci maddenin ikinci fıkrası hukmu karşısında anılan Kanunun 23' uncu maddesinin uygulanması hususunda duşunulen duraksamanın giderilmesine ilişkindir.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 23' uncu maddesinde " a. Bir universite biriminde acık bulunan yardımcı docentlik, isteklilerin başvurması icin rektorlukce ilan edilir. Fakultelerde ve fakultelere bağlı kuruluşlarda.dekan, rektorluğe bağlı enstitu ve yuksekokullarda mudurler; biri o birimin yoneticisi, biri de o universite dışından olmak uzere uc profesor veya docent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mutalaa isterler. Dekan veya ilgili mudur kendi yonetim kurullarının goruşunu de aldıktan sonra onerilerini rektore sunar. Atama, rektor tarafından yapılır.
b. Yardımcı docentliğe atanmada aranacak şartlar:
(1) Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
(2) Fakulte, enstitu veya yuksekokul yonetim kurullarınca, biri o dilin oğretim uyesi olmak uzere secilecek uc kişilik bir juri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Turkce' den yabancı dile, yabancı dilden Turkce' ye 150-200 kelimelik bir ceviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak." hukmu yer almıştır.
4584 sayılı Kananla 2547 sayılı Kanuna eklenen Gecici 47' inci maddenin ikinci fıkrasıyla " Yardımcı docentli kadrosunda gorev yapan oğretim elemanlarını calışma surelerindeki sınırlama kaldırılmıştır. " hukmu, son fıkrasıyla ise " yukarıdaki haklardan yararlanmak isteyenlerin bu Kanunun yururluk tarihinden itibaren kurumlarına iki ay icerisinde muracaatları şarttır." hukmu getirilmiştir.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 62' inci maddesinde "Universite oğretim elemanları ve ust kuruluşlar ile universitelerdeki memur ve diğer gorevlilerin ozluk hakları icin bu Kanun, bu Kanunda belirtilmeyen hususlar icin Universite Personel Kanunu, Universite Personel Kanununda bulunmayan hususlar icin genel hukumler uygulanır." Hukmu yer almış, 2914 sayılı Universite Personel Kanununun 20' inci maddesinde de "Bu Kanunda Hukum Bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hukumleri uygulanır." Hukmune yer verilmiş, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 33' uncu maddesinde de kadrosuz memur calıştırılamayacağı belirtilmiştir.
2547 sayılı Yasanın 23'uncu maddesinin ikinci fıkrası, yardımcı docentlerin bir universitede ikişer veya ucer yıllık sureler icin atanarak en cok 12 yıl sureyle gorev yapabileceğini, her atama suresi sonunda gorevin kendiliğinden sona ereceğini hukme bağlamıştır. Atama suresi sona eren yardımcı docentler, gorev yaptıkları universitede bu sure icerisindeki calışmaları, başarıları ve verimlilikleri değerlendirilerek maddede ongorulen usul ve esaslar dikkate alınarak yeniden atanabileceklerdir. Ancak, maddenin ikinci fıkrasında belirtilen 12 yıllık azami gorev suresi mutlak olduğundan, bu sureyi tamamlamış olan yardımcı docentlerin yeniden atanabilmeleri mumkun olmayacaktır.
4584 sayılı Yasa ise, genel olarak niteliği itibariyle onlisans, lisans ve lisansustu oğrenim gormekte iken yuksekoğretim kurumlarıyla ceşitli sebeplerle ilişiği kesilen oğrencilere, Yasada belirtilen yonteme uyulmak kaydıyla yeniden oğrenime devam etme olanağı tanıyan bir duzenleme ongormektedir. Ek Gecici 47' inci maddede ongorulen haklardan yararlanmak isteyen ilgililerin Yasanın yururluk tarihinden itibaren iki ay icerisinde kurumlarına başvurmaları durumunda uygulamaya gecilecek gecici bir duzenleme icermekte olup, iki aylık sure aşıldıktan sonra yapılan başvuruların değerlendirilmesi olanaklı değildir.
Maddenin ikinci fıkrasında ise, halen yardımcı docentlik kadrosunda gorev yapan oğretim elemanlarının calışma surelerindeki 12 yıllık sınırlamanın kalktığı belirtilmektedir. Bu kadroda gorev yapanlara 4584 sayılı Kanunun yayımı gununden itibaren iki ay icerisinde başvurmuş olmaları kaydıyla 12 yıllık calışma suresini tamamladıklarında, 2547 sayılı Kanunun 23' uncu maddesindeki koşulları taşımaları durumunda iki veya uc yıl sureyle yeniden aynı kadroya atanabilmeleri olanak sağlanmaktadır.
4584 sayılı Kanunun yururluğe girmesinden once 12 yıllık gorev suresini tamamladığı icin gorevine son verilen ve universite ile ilişiği kesilmiş veya universitede uzman, oğretim gorevlisi gibi akademik bir kadroya atanmış bulunanlar, Yasanın yururluğe girdiği tarihte yardımcı docentlik kadrosunda olmadıklarından Ek Gecici 47' inci maddeden yararlanamayacaklardır.
Bu durumda, halen universitelerde yardımcı docent olarak gorev yapan ve 4584 sayılı Yasanın yururluk tarihinden itibaren iki ay icerisinde kurumlarına başvurarak gorevlerine devam etmeyi istemiş olanların, 2547 sayılı Yasanın 23' uncu maddesinde usul ve esaslara uygun olarak iki veya uc yıl sureyle yardımcı docentlik kadrosuna yeniden atanabilecekleri sonucuna ulaşılarak dosyanın Danıştay Başkanlığına sunulmasına 9.2.2001 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
MALATYA İDARE MAHKEMESİNİN KARARI
Bu konudaki MALATYA İDARE MAHKEMESİ'nin Danıştay 1. Dairesinin vermiş olduğu istişari goruşun aksi yonde vermiş olduğu ESAS NO : 2003/224, KARAR NO : 2003/316 nolu karına aşağıda yer verilmiştir.
DAVANIN OZETİ : ?? Universitesi ?. Fakultesi ?? Anabilim Dalı Oğretim Gorevlisi olarak gorev yapan davacının, Yuksekoğretim Kanunu'nun Bir Maddesinin Değiştirilmesi ile Bu Kanuna gecici Maddeler Eklenmesine Dair 4584 sayılı Kanunla 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'na eklenen Ek Gecici 47. madde uyarınca yardımcı docentliğe atanma talebiyle davalı idareye yaptığı başvurusunun reddine ilişkin 2.5.2001 gunlu ve 2171-5526 sayılı işlemin; davalı Rektorluk tarafından ilan edi1en yardımcı docentlik kadrosuna tum şartları getirerek başvurduğu, dosyalanırının juri uyelerine gonderilerek raporların geldiği, kendisiyle aynı pozisyonunda olanların yardımcı docentliğe atandığı, kendisinin atanmamasının kamu yararına aykırı olduğu, ote yandan, davalı idare dava konusu atanma işlemine gerekce olarak Danıştay Birinci Dairesi'nin goruşu gosterilmiş ise de, anılan dairenin yargısal bir gorev yapmayıp idari nitelikte bağlayıcılığı olmayan goruş ve duşunce veren bir daire olduğu, bu nedenle bağlayıcılığı olmayan bir karar esas alınarak eşitlik ilkesine aykırı olarak atamanın yapılmamasının acıkca hukuka aykırı olduğu iddialarıyla iptali ye dava konusu işlem nedeniyle yoksun kalınan ozluk ve parasal hakların yasal faiziyle birlikte tazminine karar verilmesi istenilmektedir.
SAVUNMAN1N OZETİ : Usul yonunden davanın suresinde acılmadığı, esas yonunden ise; 4584 sayılı Yasanın yururluğe girdiği tarihte davacının yardımcı docentlik kadrosunda olmadığından atamasının yapılmadığı, nitekim Danıştay Birinci Dairesinin 9.2.2001 gunlu ve E:2001/102, K:2001/16 sayılı kararın da aynı yonde olduğu, işlemin yasalara uygun olarak tesis edildiği ileri surulerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
TURK MİLLETİ ADINA
Karar veren Malatya idare Mahkemesince Mahkememizin 26.4.2002 gunlu ve E:2001/842, K:2002/572 sayılı kararının temyizen incelenmesi sonucu Danıştay 8. Dairesinin 18.12.2002 gun ve E:2002/3302, K:2002/6029 sayılı kararıyla bozulması uzerine bozma kararına uyulduktan sonra işin gereği goruşuldu:
Davalı idarenin sure aşımına yonelik itiraz yerinde gorulmeyerek işin esasına gecildi.
Dava,:??. Universitesi ??? Fakultesi ??. Anabilim Dalı Oğretim Gorevlisi olarak gorev yapan davacının, Yuksekoğretim Kanunu'nun Bir Maddesinin Değiştirilmesi ile Bu Kanuna Gecici Maddeler Eklenmesine Dair 4584 sayılı Kanunla 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'na eklenen ek Gecici 47. madde uyarınca yardımcı docentliğe atanma talebiyle davalı idareye yaptığı başvurusunun reddine ilişkin 2.5.2001 gun ve 2171-5526 sayılı işlemin iptali ile bu iş1em nedeniyle yoksun kalınan ozluk ve parasal hakların yasal faiziyle birlikte tazminine karar verilmesi istemiyle acılmıştır.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun Yardımcı Docentliğe Atama başlıklı 23. maddesinde;"a. Bir Universite biriminde acık bulunan yardımcı docentlik, isteklilerin başvurması icin rektorlukce ilan edilir. Fakultelerde ve Fakulte1ere bağlı kuruluşlarda dekan, rektorluğe bağlı enstitu ve yuksekokullarda mudurler; biri o birimin yoneticisi, biri de o universite dışından olmak uzere uc profesor veya docent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkındaki yazılı mutalaa isterler. Dekan veya ilgili mudur kendi yonetim kurullarının goruşunu de aldıktan sonra onerilerini rektore sunar. Atama, rektor tarafından yapılır.
Yardımcı Docentlere bir universitede her seferinde ikişer veya ucer yıllık sureler icin en cok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atama suresi sonunda gorev kendiliğinden sona erer.
b.Yardımcı Docentliğe atanmada aranacak şartlar;
(1) Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Universitelerarası Kurulun onerisi uzerine Yuksekoğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak.
(2) Fakulte, enstitu veya yuksekokul yonetim kurulunca, biri o dilin oğretim uyesi olmak uzere secilecek uc kişilik bir juri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Turkce'den yabancı dile, yabancı dilden Turkce'ye 150-200 kelimelik bir ceviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak" hukmu yer almıştır.
4584 sayılı Yuksekoğretim Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi ile Bu kanuna Gecici Maddeler Eklenmesine Dair Kanunun 2. maddesi ile 2547 sayılı kanuna eklenen Gecici Madde 47 ile, yardımcı docentlik kadrosunda gorev yapan oğretim elemanlarının calışma surelerindeki sınırlamanın kaldırıldığı ongorulmuştur.
Dosyanın incelenmesinden, davacının ?.. Universitesi ?? Fakultesi ??.. Anabilim Dalında yardımcı docent kadrosunda gorev yapmakta iken 2547 sayılı Kanunun 23. maddesine gore 12 yıllık sureyi doldurduğu gerekcesiyle 6.1.1997 gunu işlemle anılan Anabilim Dalı Oğretim gorevlisi kadrosuna atandığı, Rektorlukce bu Anabilim Dalı icin yardımcı docentlik kadrosu ilanı verilmesi uzerine davacının bu kadroya atanmak icin başvuruda bulunduğu, oluşturulan juri uyelerinin davacının atanması yonunde goruş bildirdikleri, Tıp Fakultesi Dekanlığı tarafından davacının başvuru evrakı ve juri raporlarını iceren dosyanın 16.3.2001 gunlu yazı ile sunulduğu, ancak, 4584 sayılı kanunun yururluluk tarihinde yardımcı docent kadrosunda olmadığı gerekcesiyle atamasının yapılmadığı anlaşılmıştır.
Yukarıda anılan 4584 sayılı af niteliğindeki Kanun hukumleri uyarınca yardımcı docentlerle ilgili calışma suresinin sınırı olan 12 yıla kadar atanabilme koşulu kaldırılmış olduğundan, davacının yardımcı docentliğe atanma isteminin salt on iki yılın dolduğu gerekcesiyle reddedilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Kaldı ki, davalı universite bunyesinde oğretim gorevlisi kimliğini taşıyan davacının af niteliğindeki bir kuralla ilgilendirilmesi de, haklılık ve olcululuk ilkesinin bir gereğidir.
Ote yandan, davacının hukuka aykırılığı saptanan bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal ve ozluk haklarının davalı idarece tazmin edilmesi Anayasal ve yasal bir zorunluluktur.
Acıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal ve ozluk haklarının idareye başvurunun yapıldığı 31.10.2000 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya odenmesine, aşağıda dokumu yapılan 44.110.000.TL. yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ucretinin istemi halinde davacıya iadesine, 10.3.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.