Kamu Reformu Tasarısında Teftiş Kurulları ile ilgili duzenlemde geri adım. Konu ile ilgili haberler icin tıklayınız.
Hukumet, Kamu Reformu Tasarısı'nda, 'Teftiş Kurulları'nın kaldırılması maddesinden vazgecme eğilimine girdi. Son calışmalarda ic denetimin yine Teftiş Kurulları'na bırakılması duşunuluyor (MİLLİYET)
Hukumet kamu reformundaki teftiş kurullarının yanısıra, sivil toplum orgutleri ve akademik cevrelerin de tepkisini ceken "Teftiş Kurulları'nın kaldırılması"na ilişkin duzenlemeden vazgecme eğilimine girdi.
Tasarı uzerindeki son calışmalarda ic denetimin yine Teftiş Kurulları'na bırakılmasının duşunulduğu oğrenildi. Ancak dış denetim ilk taslakta olduğu gibi Sayıştay tarafından yapılacak.
Bu arada, tepkilerin değerlendirilmesini isteyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, bakanların imzaları tamamlandığı halde tasarının Meclis'e sevki bayramdan sonraya kaldı.
Yeni değerlendirme
Edinilen bilgilere gore, hukumet başta Teftiş Kurulları olmak uzere, sivil toplum orgutleri ve universitelerden gelen eleştiri ve tepkiler uzerine, daha once acıklanan Kamu Yonetimi Temel Kanunu Tasarısı'ndaki, "kamu kurumlarındaki Teftiş Kurulları'nın kaldırılmasını" ongoren duzenlemeyi yeniden masaya yatırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve kamu reformunun mimarı Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer'in de katıldığı değerlendirme toplantılarında ağırlıklı olarak Teftiş Kurulları'nın kaldırılması sonucunu doğuran "denetim maddesi"nin yeniden duzenlenmesi eğilimi ortaya cıktı.
İc denetim kurullara
Halen uzerinde calışılan yeni duzenlemeye gore, kamu kurum ve kuruluşlarının ic denetimi mevcut Teftiş Kurulları'na bırakılacak. Ancak dış denetim acıklanan kamu reformu taslağında olduğu gibi Sayıştay tarafından yapılacak. Bu değişikliklerin halen TBMM'ye sevk edilmeyen tasarı uzerinde yapılabileceği belirtilirken, sevk sonrasında Meclis'teki goruşmelere de bırakılabileceği kaydediliyor.
Eleştiriler cercevesinde yeniden ele alınması icin Başbakanlık'ta bekletilen tasarı, ramazan bayramı'ndan sonra Meclis'e sevk edilecek.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, "Teftiş Kurulları'nın kaldırılmasının yolsuzlukla mucadeleyi sekteye uğratacağı" eleştirilerine ilişkin bir soru uzerine, "Tasarı dokunulmaz değil, haklı itirazlar doğrultusunda elbette gerekli duzeltmeler yapılır" demişti.
Bilindiği gibi Kamu Yonetimi Temel Kanunu Tasarısı'nın 40'ncı maddesinde, "Denetlemeye yetkili kurumlar" başlığı ile duzenlenen ve eleştirilere konu olan madde şoyle:
"İc denetim kamu kurum ve kuruluşlarının kendi yoneticileri veya ilgili kurumun ust yoneticisinin gorevlendireceği ic denetim elemanları tarafından yapılır. Merkezi idareye dahil kurum ve kuruluşlarla il ozel idareleri, belediyeler ve bunlar bağlı kuruluşlar ve mahalli idare birliklerinin dış denetimi Sayıştay tarafından yapılır."
Hukumet, kamu reformu kapsamında kaldırılması planlanan, bu nedenle de tepki alan duzenleme yerine kurulların gorevini ic denetimle sınırlı tutacak yeni bir calışma peşinde (RADİKAL)
ANKARAHukumet kamu reformundaki, teftiş kurullarının yanı sıra, sivil toplum orgutleri ve akademik cevrelerin de tepkisini ceken 'Teftiş kurullarının kaldırılması'na ilişkin duzenlemeden vazgecme eğilimine girdi. Buna gore, ic denetim yine teftiş kurullarına bırakılacak. Ancak dış denetim reform taslağında olduğu gibi Sayıştay tarafından yapılacak.
Edinilen bilgiye gore, AKP hukumeti başta teftiş kurulları olmak uzere, sivil toplum orgutleri ve universitelerden gelen eleştiri ve tepkiler uzerine, daha once acıklanan Kamu Yonetimi Temel Kanunu tasarısındaki, "kamu kurumlarındaki teftiş kurullarının kaldırılmasını" ongoren duzenlemeyi yeniden masaya yatırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve kamu reformunun mimarı Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer'in de katıldığı değerlendirme toplantılarında ağırlıklı olarak teftiş kurullarının kaldırılması sonucunu doğuran 'denetim maddesi'nin yeniden duzenlenmesi eğilimi ortaya cıktı.
Halen uzerinde calışılan yeni duzenlemeye gore, kamu kurum ve kuruluşlarının ic denetimi mevcut teftiş kurullarına bırakılacak. Ancak dış denetim acıklanan kamu reformu taslağında olduğu gibi Sayıştay tarafından yapılacak. Bu değişikliklerin halen TBMM'ye sevk edilmeyen tasarı uzerinde yapılabileceği belirtilirken, sevk sonrasında Meclis'teki goruşmelere de bırakılabileceği kaydediliyor.
'Duzeltme yapılır'
Eleştiriler cercevesinde yeniden ele alınması icin Başbakanlık'ta bekletilen tasarı, Ramazan Bayramı'ndan sonra Turkiye Buyuk Millet Meclis'ine sevk edilecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, "Teftiş kurullarının kaldırılmasının yolsuzlukla mucadeleyi sekteye uğratacağı" eleştirilerine ilişkin bir soru uzerine, "Tasarı dokunulmaz değil, haklı itirazlar doğrultusunda elbette gerekli duzeltmeler yapılır" demişti.
Eleştirilen duzenleme
Kamu Yonetimi Temel Kanunu tasarısının 40'ıncı maddesinde, 'Denetlemeye yetkili kurumlar' başlıklı eleştirilen madde şoyle: "İc denetim kamu kurum ve kuruluşlarının kendi yoneticileri veya ilgili kurumun ust yoneticisinin gorevlendireceği ic denetim elemanları tarafından yapılır. Merkezi idareye dahil kurum ve kuruluşlarla il ozel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ve mahalli idare birliklerinin dış denetimi Sayıştay tarafından yapılır veya Sayıştay'ca belirlenecek usul ve esaslar cercevesinde yaptırılır, sorumluların hesapları ve işlemleri kesin hukme bağlanır. Bu amacla Sayıştay'ın teşkilat yapısı icinde ozel ihtisas daireleri oluşturulabileceği gibi bolge duzeyinde taşra birimleri de kurulabilir. Koylerle koylerin kurdukları birlikler, mulki idare amirleri eliyle denetlenir."