Hukumet, devletin yuzde 50 kuculmesi ve merkezi yonetim yetkilerinin yerel yonetimlere aktarılmasını ongoren Kamu Yonetimi Temel Yasası'nı AB'ye anlatacak.
Kamu Yonetimi Temel Yasası'nın Meclis'ten gecmesinin ardından kamu kurumlarını kucultulmesi işlemine ilk olarak Başbakanlıktan başlanacak. 3 bin 100 olan personel sayısı bin 500'e, beş olan muşteşar sayısı da uce indirilecek.
Hukumet, devletin yuzde 50 kuculmesi ve merkezi yonetim yetkilerinin yerel yonetimlere aktarılmasını ongoren Kamu Yonetimi Temel Yasası'nı AB'ye anlatacak. Kamu yonetim reformu calışmalarının niteliğini merak eden AB, Başbakanlığa mesaj gondererek, Turkiye'yi uye ulkelerin kamu bankalarının 30 Kasım'da Roma'da yapacağı toplantıya davet etti.
Norm kadroya geciş
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Başbakanlık Musteşarı Omer Dincer'in katılacağı toplantıda, AB ulkelerinin kamu yonetim modelleri arasındaki farklılıklar tartışılacak. Turkiye'nin kuculme ve yetkilerin dağıtılmasını ongorduğu reform calışmaları masaya yatırılacak.
Teşkilatların uyumu icin Kamu Yonetimi Temel Yasası'nın Meclis'te kabul edilmesinin ardından Başbakanlık Teşkilat Yasası cıkarılacak. Dincer başkanlığındaki ekibin oluşturduğu, onumuzdeki gunlerde tartışmaya acılacak yasa tasarısı, musteşar yardımcılığı sayısının 5'ten 3'e duşurulmesini ongoruyor. Başbakanlık'taki 12 hizmet, 4 yardımcı ve 5 danışmadenetim birimi birleştirilerek 8 ana birimde toplanacak. Personel sayısı da 3 bin 100'den bin 500 dolayına indirilerek norm kadro uygulanacak.
Ust duzey bir başbakanlık yetkilisi Başbakanlık Teşkilat Yasası'nın OECD ulkelerindeki kıstaslar dikkate alınarak hazırlandığını belirterek, "OECD ulkelerinin Başbakanlık Merkez Teşkilatı'nda en az 16, en fazla bin 400 kadrolu calışan var. Bizde 3 bin 100. Başbakanlık koordinasyon yeteneğinden yoksun kadro merkezine donmuş. Bunu duzelteceğiz" dedi.
milliyet