Belediye Kanunu, Buyukşehir Belediye Kanunu ve İl Ozel İdareler Kanunu değişiklikleri ile belediye başkanları yeni yetki ve gelirlere kavuşacak. Belediye Kanunu, Buyukşehir Belediye Kanunu ve İl Ozel İdareler Kanunu değişiklikleri yerel secimden hemen sonra yururluğe girecek. 28 Mart'tan sonra gorev alacak belediye başkanları yeni yetki ve gelirlere kavuşacak.
İcişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Belediye Kanunu, Buyukşehir Belediye Kanunu ve İl Ozel İdaresi Kanunu, TBMM İcişleri Komisyonu Başkanı Ziyaettin Akbulut başkanlığındaki heyet tarafından yeniden duzenlendi. Yerel Yonetimler Reformu pazartesi gunu yapılacak Bakanlar Kurulu'nda goruşulmesinin ardından Meclis'e sevkedilecek.
Yerel Yonetimler Reform tasarıları 28 Mart secimleri oncesinde Meclis'te yasalaştırılacak.
Yetki ve gelirleri artacak
28 Mart'ta secilecek olan belediye başkanları yeni yetki ve gelirlerle birlikte goreve başlamış olacak. Eğitim, sağlık gibi hizmetler il ozel idareleri ve belediyeler tarafından yerine getirilecek. İl ozel idareleri ve belediyelerin genel butceden olan payları arttırılırken, gelir kaynaklarını arttırmak icin yeni vergiler ihdas edilecek.
Belde belediyeleri kapatılacak
2 binin altındaki belediyelerin kapatılmasının istenmesine rağmen AK Parti milletvekilleri 5 binin altındaki belde belediyelerinin kapatılmasını onerdi. Ancak secimden sonra yeni secilen belde belediyelerinin kapatılması sorunu ortaya cıkacak. Bu konudaki kesin kararı Bakanlar Kurulu verecek.
Aydınlatma yuku kalkıyor
TBMM İcişleri Komisyonu'nun onerisi kabul edilirse, park ve bahceler ile sokakların aydınlatılması icin harcanan enerjinin bedeli, elektrik dağıtım ihalelerini alan firmalara yuklenecek.

Kulup başkanı olamayacaklar
Tasarıya gore belediye başkanları, gorevleri sırasında profesyonel spor kluplerinin yonetim kurulunda gorev alamayacaklar ve spor kuluplerine başkanlık yapamayacaklar. Komisyon, tasarıya spor tesislerine ile profesyonel ve amator spor kuluplerine belediye butcesinden yardım yapılmasına ilişkin duzenleme yapılmasını onerdi.
Yenişafak