Puanlama sistemi konusunda, sınav başvuru kılavuzları ile soru kitapcıkları arasında tespit edilen celişki nedeniyle, Sozleşmeli Sağlık Personeli Sınavı'nın iptali edilmesi gundeme geldi. Sozleşmeli Sağlık Personeli Sınavı'nda yaşanan klavuz tartışması buyuyor. Sınav başvuru klavuzları ile soru kitapcıkları arasındaki celişki sınavın iptalini gundeme getirdi. Olayın hukuki sonuclarını Yeni Şafak'a değerlendiren Ankara Barosu Başkanı Semih Guner, "Eğer bu durum bir ihalede yaşansaydı, ihale iptal edilirdi. Aynı şey sınav icin de gecerli" dedi.
Kitapcıktaki yanlış ibare
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğu'nun yaptığı "Sozleşmeli Sağlık Personeli Secme ve Yerleştirme Sınavı"nda yaşanan klavuz karmaşası sınav sonuclarını tartışmalı hale getirdi.
11 bin 225 sozleşmeli sağlık personelinin atanacağı gorev yerini belirleyecek olan sınava yaklaşık 84 bin aday girdi. Ancak adayları sınav salonlarında buyuk bir surpriz bekliyordu. Salon gozetmenleri tarafından dağıtılan soru kitapcıklarını ellerine alan adaylar, puanlama sistemi konusundaki ibarenin, başvuru klavuzlarında yer alan ifadeler ile celiştiğini gordu. Başvuru kılavuzlarında 3 yanlış cevabın 1 doğru cevabı gotureceği yonunde acıklama yapılırken, soru kitapcıklarında "Yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır" şeklinde bir ibare bulunuyordu.
Eğitim Teknolojileri Genel Mudur Yardımcısı Orhan Ekinci, soru kitapcıklarında, puanlama sistemine ilişkin "yanlış" bir ibarenin bulunduğunu kabul etti. Bu yanlışın soru kitapcıklarının basımından sonra farkedildiğini soyleyen Ekinci, sınav oncesinde butun sınav salonlarında gerekli uyarıların yapıldığını belirtti. Ekinci, "Birkısım kitapcıklarda yanlış bir ibare vardı. Ama salon gorevlilerini uyardık. Sınav gozetmenleri soru kitapcığındaki ifadenin değil, başvuru klavuzundaki '3 yanlış 1 doğruyu goturur' ifadesinin doğru olduğu uyarısını yaptı" diye konuştu.
Adaylar itiraz ediyor
Ancak sınava giren bazı adaylar kendilerine bu yonde bir uyarının yapılmadığını belirtti. Sınava Balıkesir Mehmetcik İlkoğretim Okulu'nda giren Bilal Kurter, "Kitapcıkların ustunde 'Yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır' şeklinde bir ibare vardı. Bize salondaki gozetmen 'Boş soru bırakmayın' dedi. Biz de butun soruları işaretledik" diye konuştu. Kurter, kendisiyle aynı durumda olan bircok arkadaşının da hukuki yoldan hakkını aramaya hazırlandığını da soyledi.
Sınav iptal edilmeli
Ankara Barosu Başkanı Semih Guner ise sınav klavuzlarındaki bu hatanın başarıyı doğrudan etkileyen nitelikte olduğuna dikkat cekti. Olayın hukuki sonuclarını Yeni Şafak'a değerlendiren Guner, "Eğer bu durum bir ihalede yaşansaydı, ihale iptal edilirdi. Aynı şey sınav icin de gecerli. Sınava girenler yanıltılmış oluyor. Sınav koşullarında başarıyı doğrudan etkileyen bir değişiklik yapılıyor ve işlemde sakatlık oluşuyor" diye konuştu.

yenişafak