Danıştay Başkanı Nuri Alan'dan onemli uyarı: 'Kamu Yonetimi Temel Kanun Tasarısının bir cok hukmu Anayasa'ya aykırı'.

Danıştay Başkanı Nuri Alan, Kamu Yonetimi Temel Kanun Tasarısı'nı hazırlayan grubun hukuka uygunluk yonunden yeterli destek almadığını, duzenlemelere ticari bir işletme modelinin egemen olduğunun anlaşıldığını ifade ederek, "Bu nedenle tasarı, Anayasa'ya aykırı cok sayıda ilke ve kuralı icermektedir" dedi.
Alan, tasarının mahalli idarelerin yetkisini arttırdığını, bunun Anayasa'ya aykırı olduğu kaydetti. Alan, tasarının kendi icinde celiştiğini, merkezi idarenin mahalli idarelere "keyfi" bir şekilde mudahale yetkisi tanıdığını soyledi.
Tasarının idarenin yonetmelikle duzenleme yetkisini kanunla acıkca yetki verilen konularla sınırladığını, yonetmelik cıkarılması kanunda acıkca belirtilmedikce idarenin yonetmelikle duzenleme yapamayacağını kaydeden Alan, tasarının, yonetmelik cıkarmaya getirdiği yetkinin de acıkca Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade etti.
Alan, tasarıda idarenin dış denetimini Sayıştay dışındaki kişi ve kurumlara yaptırabilmesine olarak veren duzenlemenin de Anayasa'nın "Sayıştay'ın yetkilerini" duzenleyen 160. ve "Hic bir kimse veya organın, kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağını" iceren 6. maddesine acıkca aykırı olduğunu kaydetti.
Tasarının yasalaşması halinde getireceği olumsuz sonuclara ilişkin eleştirilere tasarıyı hazırlayanların sert bir tavır sergilediğini ifade eden Alan, "Bu tavrı haklı bulmuyorum. oncelik hukuktadır. Kişisel olarak yonetimin iyileştirilmesi gerekliliğine inanıyorum. Ancak bu tasarının ongorduğu modele, bu modelin gercekleştirilebilmesi icin onerilen cozumlere katılmıyorum" dedi.
haberx.com