T.C.
B A Ş B A K A N L I K
Personel ve Prensipler Genel Mudurluğu
Sayı : B.02.0.PPG.0.12-320-9532 25 Haziran 2002
Konu :
GENELGE 2002/25
İLGİ: 28.12.1999 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-320-22206 (1999/62) sayılı genelge.
Devlet memurlarının liyakat ve kariyer ilkeleri cercevesinde yukselmelerini sağlamak amacıyla, 15.03.1999 tarih ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ?Devlet Memurlarının Gorevde Yukselme Esaslarına Dair Genel Yonetmelik? yururluğe konulmuştur. Kamu kurum ve kuruluşları, soz konusu Genel Yonetmelik hukumlerinin birlik ve beraberlik icinde uygulanması, personelin etkinliğinin ve verimliliğinin sağlanması ve atanılacak boş kadro/pozisyonların gerektirdiği niteliklerin kazandırılması icin aşağıdaki hususlara uyacaklar, ozel yonetmeliklerindeki diğer hukumler saklı kalmak uzere, bu hususlarla ilgili gerekli değişiklikleri yapacaklardır.
Yonetmelik kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları, atama yapacakları kadro/pozisyonlar icin gorevde yukselme eğitimi programını, anılan Genel Yonetmeliğin 10'uncu maddesindeki ortak ders konularında en az (30) (gunde en fazla 7 saat), kurumsal konularda en az (45) saat olmak uzere, toplam (75) saat olarak duzenleyeceklerdir. Bu surelerden fazla sureyi kapsayan eğitim programı da duzenlenebilecektir. Ancak, her ne şekilde olursa olsun, personelin gorevde yukselme sınavına girebilmesi icin, eğitim programının tamamına katılmaları gerekmektedir.
Eğitim programının uygulanmasında, eğiticilerin seciminin, programın gunluk suresinin ve eğitim ortamının bireyin etkin olarak oğrenmesini ve surece katılmasını sağlayacak şekilde olmasına dikkat edilecektir.
Atama yapılacak boş pozisyonlara ilişkin bilgiler ve/veya kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve adedi belirtilerek, butun teşkilatlara ve personele eğitim tarihinden en az (1) ay once, eğitimin yeri ve zamanı ise, eğitime katılacaklara en az (15) gun once bildirilecektir.
Atama yapılacağı duyurulan kadro/pozisyon sayısının en fazla (2) katı kadar personel gorevde yukselme eğitimine alınacaktır. İki katından az istekli bulunması halinde ise, durumu uygun olan butun personelin eğitime katılması sağlanacaktır.
Kurum ve kuruluşlarca atama yapılacağı duyurulan kadro/pozisyon sayısının (2) katından fazla personelin başvurması halinde, bu personelin seciminde oğrenim duzeyi, hizmet suresi, sicil, disiplin ve benzeri nitelikleri goz onunde tutularak duzenlenen ek-1'deki Değerlendirme Formunda gosterilen puanlamaya uyulacak, bu forma gore değerlendirilmek suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak uzere kadro/pozisyon sayısının (2) katı kadar personel belirlenerek eğitime alınacaktır.
Ayrıca, gorevde yukselme sınavı sonunda alınan puanların eşit olması halinde de, ataması yapılacak personel, ekli formdaki puanlama esas alınarak tespit edilecektir.
Genel Yonetmeliğin 10'uncu maddesindeki ortak konuları kapsayan ders notları Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanarak kitap haline getirilmiş ve kurumlarının hizmetine sunulmuştur. Bu ders notlarından birer ornek Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı Olcme ve Değerlendirme Merkezine de gonderilmiştir.
Adı gecen kurumlar soruları belirtilen ders notlarından hazırlamaktadır. Bu nedenle, belirtilen ders notlarının eğitim sureci icinde isteyen personel tarafından temin edilmesi sağlanacaktır.
Gorevde Yukselme Eğitiminin, kurumlarca belirlenecek gorev alanları ve atama yapılacak gorevin niteliği ile ilgili konuları icerecek ders notları ise, kurumlarca hazırlanarak eğitime katılanlara verilecek ve birer ornekleri de sınavdan once Devlet Personel Başkanlığına ve ayrıca soruların hazırlanması amacıyla sınavı yapacak kuruma gonderilecektir.
Gorevde yukselme eğitimi ve sınavı sonucunda başarılı olanlar ile başarılı olanlardan durumlarına uygun kadro/pozisyonlara atananlara ilişkin ek-2'deki Gorevde Yukselme Formu (bugune kadar yapılan eğitimler de dahil olmak uzere) doldurularak, her yılın Haziran ve Aralık ayı icerisinde Devlet Personel Başkanlığına gonderilecektir.
Kurumlar, gorevde yukselme eğitiminin tamamlanmasını muteakip (1) ay icinde, yazılı sınavın yapılmasına yonelik gerekli protokolun tesis edilmesi amacıyla Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya Milli Eğitim Bakanlığı Olcme ve Değerlendirme Merkezine başvuracaklardır.
Mahalli idarelerin muhasebeci veya başkatip kadrolarının, genel hukumler cercevesinde ve nufusun artmasına bağlı olarak Hesap İşleri Muduru veya Yazı İşleri Muduru şeklinde değiştirilmesinin gerekmesi durumunda, boş kadro şartına bağlı olmaksızın Hesap İşleri Muduru veya Yazı İşleri Muduru kadroları icin gorevde yukselme eğitimi ve sınavı duzenlenebilecektir. Bu şekildeki dolu kadro değişikliği taleplerinin genel hukumlere gore değerlendirilebilmesi icin gorevde yukselme eğitimi sonunda başarılı olanların başarı belgelerini ilgili mahalli idarenin kadro taleplerine eklemesi gerekmektedir. Başarı belgeleri ilgililer bakımından kadro ihdasına bir hak teşkil etmeyecektir.
Hesap İşleri Muduru ve Yazı İşleri Muduru dışındaki unvanlar icin boş kadro olmaksızın gorevde yukselme eğitimi ve sınavı duzenlenmeyecektir.
Bir goreve vekaleten atanan personel, gerekli nitelikleri taşımış olsa da, vekalet edilen kadro/pozisyon unvanı kazanılmış hak olarak gorulemeyeceğinden, bunlar gorevde yukselme eğitim ve sınavına tabi tutulmadan vekalet edilen kadro/pozisyona atanamayacaktır.
Devlet Personel Başkanlığı'nca eğitimle ilgili koordinasyonun yurutulmesi, eğitimlere katkı sağlanması ve maliyetlerin en aza indirilmesi icin kamu kurum ve kuruluşları, duzenlemeyi planladıkları gorevde yukselme eğitim programlarını her yıl aralık ayı sonuna kadar anılan Başkanlığa bildireceklerdir.
Devlet Personel Başkanlığınca kamu personeli ile ilgili olarak yurutulecek hizmet ici eğitim faaliyetleri icin kurum ve kuruluşlar, eğitim merkezleri ve salonları ile gerektiğinde sosyal tesislerini anılan Başkanlığın talebi uzerine ucretsiz olarak tahsis edeceklerdir.
İlgi genelge yururlukten kaldırılmıştır.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Bulent ECEVİT
Başbakan
DEĞERLENDİRME FORMU
Adı ve Soyadı Sicil No: Gorev Yeri ve Unvanı DEĞERLENDİRME KISTASLARI
Puan Değeri
Adayın Puanı
1. Başvuru tarihi itibarıyla oğrenim durumu *
a) Onlisans
b) 3 Yıllık Y.okul
c) Lisans
d) Y.Lisans
e) Doktora
4
6
8
10
12
2. Muracaat bitim tarihi itibarıyla DMK.'nun 68/B md.gore gore hesaplanacak (işci statusu ile gecici personel statusunde gecirilen sureler haric) hizmet suresinin
a) 10 yıla kadar (10 yıl dahil) her bir yılı icin
b) 10 yıldan sonraki her bir yılı icin
1
0.253. Son uc yıllık sicil notunun aritmetik ortalamasının 1/10'u (Uc yıllık ortalama sonucu kesirli olması halinde tam sayıya tamamlandıktan sonra 1/10'u hesaplanacaktır.)- 4. İlgili mevzuat hukumlerine gore atamaya yetkili amirlerce verilmiş olan (Aynı yılda verilmiş birden fazla belge varsa, sadece birer tanesi değerlendirmeye alınacaktır.)
a) Her Takdirname icin
b) Her Odul icin
2
4
5. 1999 yılından sonra katıldığı en az (5) gun sureli her bir hizmet ici eğitim programı icin 26. Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavından **
a) (D) alanlara
b) (C) alanlara
c) (B) alanlara
d) (A) alanlara
2
4
6
87. Aldığı her disiplin cezasından (af kapsamına girenler haric)
a) Her uyarma, kınama icin
b) Her aylıktan kesme icin
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması icin
-2
-4
-68. Eksi puanlar duşuldukten sonra toplam- * Adayın son oğrenim duzeyine gore puan verilecektir. Orneğin doktora yapmış bir aday 12, lisans
eğitimini tamamlamış aday 8 puan alacaktır.
** Bulgarca haric olmak uzere yalnız bir dil icin puanlama yapılacaktır.
Yapılan puanlama sonucunda puanları eşit olan adaylardan, talip olunan kadro/pozisyon icin ongorulen alt unvanda (orneğin Şb.Mudurluğu icin Şeflikte) gecen hizmeti fazla olan adaylara oncelik tanınacaktır.