Oğretmen Olarak Atanacaklarda Aranacak Koşullar
3.1. OĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK KOŞULLAR
a) Atanacağı alan/branş icin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 31/03/2003 tarih ve 4 sayılı Kararıyla değişik 01/06/2000 tarih ve 340 sayılı Kararında alanlar/branşlar itibarıyla hizalarında gosterilen yuksek oğretim programlarından lisans duzeyinde mezun olmak,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48'inci maddesinde yer alan koşullara uymak (Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti vatandaşları icin Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranmaz),
c) Oğretmenlik gorevine aday olarak ilk defa atanacaklar bakımından, 31.12.2004 tarihi itibarıyla 40 yaşından gun almamış olmak,
d) Yurtdışı yuksekoğretim kurumlarından lisans duzeyinde mezun olanlar acısından Talim ve Terbiye Kurulunun 340 sayılı Kararında belirtilen yuksek oğretim programlarının aynı alana/branşa denkliği Yuksekoğretim Kurulunca belirlenmiş olmak,
e) ?Orta Oğretim Alan Oğretmenliklerine; Eğitim Fakulteleri, Fen Fakulteleri, Edebiyat Fakulteleri, Fen-Edebiyat Fakulteleri ile karar eki cizelgede yer verilen diğer yuksek oğretim programlarından mezun olup, ?Orta Oğretim Alan Oğretmenliği Tezsiz Yuksek Lisans?, Millî Eğitim Bakanlığı ile Yuksekoğretim Kurulu işbirliği ile acılan ?Pedagojik Formasyon? veya 33 kredilik ?İlkoğretim Sınıf Oğretmenliği Sertifika? programından herhangi birini başarı ile tamamlamış olmak,

Bu koşul aşağıda belirtilenlerde aranmaz.
? Eğitim fakultesi mezunları (TTK'nin 340 sayılı Kararına gore),
? Oğretmenlikte adaylığı kaldırıldıktan sonra gorevinden ayrılmış olup, yeniden oğretmen olarak atanmak uzere başvuruda bulunanlar,
? Oğretim uyesi, oğretim gorevlisi, okutman ve araştırma gorevlisi (2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 33/a maddesine gore calışmış olanlar) olarak yuksekoğretim kurumlarında en az iki (2) yıl sureyle calışmış olanlar,
? Ozel oğretim okullarında oğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olanlar.

f) Askerlik yukumlusu olup;
? Henuz askerliğini yapmamış olanların atamanın yapılacağı tarihi takip eden celp donemine kadar memuriyete atanmasında askerliği bakımından herhangi bir sakınca olmadığını,
? Askerlik gorevi nedeniyle silah altında bulunanların 31.12.2004 tarihine kadar terhis olacaklarını,
? Askerlik gorevini yapmış olanlar ile muaf olanlar bu durumlarını belgelendirmek,

g) Sağlık durumunun; Turkiye'nin her bolgesinde ve iklim koşullarında oğretmen olarak gorev yapmasına engel olmadığını, son 6 ay (goreve başlama tarihi itibarıyla) icinde alınmış Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirmek,

h) Devlet memurluğundan veya oğretmenlik mesleğinden cıkarılmayı gerektiren tur ve derecede ceza almamış olmak,

i) 17/10/1999 ve 12/12/1999 tarihlerinde yapılan Devlet Memurluğu Secme Sınavı (DMS) (lisans duzeyinde mezun olarak katılan adaylardan 70 ve ustu puan alarak başarılı olmak), 2002 Kamu Personel Secme Sınavı (KPSS) ve 2003 Kamu Personel Secme Sınavı-Oğretmenlik (KPSS-Oğretmenlik) sınavlarından en az birisine girmiş ve atanmak icin yeterli duzeyde puan almış olmak (Bu koşul oğretmenlikte/memurlukta adaylığı kaldırılmış olanlarda aranmaz. Bu sınavlardan birden fazlasına giren adaylar en yuksek puan aldıkları sınav sonucuna gore başvurmalıdırlar),
j) Son başvuru tarihine (27 Şubat 2004) gore yuksekoğretim kurumlarında oğretim uyesi, oğretim gorevlisi, okutman ve araştırma gorevlisi (2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun 33/a maddesine gore calışmış olanlar) olarak en az 2 yıl sureyle calışmış olmak,
k) Kamu kurum ve kuruluşlarında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında daha once oğretmenlik gorevinde bulunmuş olup, adaylıkları kaldırıldıktan sonra bu gorevinden ayrılmış, 657 sayılı Kanun'un 97'nci maddesinde belirtilen sureyi tamamlamış olmak,
l) Kamu kurum ve kuruluşlarında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında devlet memuru statusunde adaylıklarının kaldırılmasından sonra bu gorevlerinden ayrılanlarda (Oğretmenliğe atanmasına esas olan mezuniyetleri TTK'nin 340 sayılı Kararına uygun olanlar) 657 sayılı Kanun'un 97'nci maddesinde belirtilen sureyi tamamlamış olmak,

koşulları aranır.

ACIKLAMA: Turk Dili ve Edebiyatı, Bilgisayar, İngilizce ve Rehber Oğretmenliği alanları/branşları ile Arapca Oğretmenliğine başvuracaklar icin;
? Turk Dili ve Edebiyatı Oğretmenliği acığının bu alana/branşa kaynak olarak belirlenen yuksek oğretim programları mezunlarından karşılanamadığı durumda; tum dil, Edebiyat ve Mutercim-Tercumanlık programları mezunlarından 2001-2002 Oğretim Yılı sonuna kadar Tezsiz Yuksek Lisans Programlarını bitirenler ile lisans eğitiminde aldıkları kredinin en az % 30'u kadar krediyi, lisans ve yuksek lisansta atanacakları alana/branşa ait olan derslerden almış olanlar 2004-1 atama doneminde, bir defaya mahsus olmak uzere ikinci oncelikli olarak, puan ustunluğune gore değerlendirilecektir.
? Bilgisayar Oğretmenliği acığının, Bilgisayar Oğretmenliğine kaynak olarak belirlenen yuksek oğretim programlarından karşılanamadığı durumda; bu alan oğretmenliğine Teknik Eğitim Fakultesi Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bolumu Elektronik Oğretmenliği ile Haberleşme Oğretmenliği Programları mezunları ikinci oncelikli olarak puan ustunluğune gore değerlendirilecektir.
? Almanca-Fransızca Oğretmenliğine kaynak olan bolum mezunlarından, en az 40 kredi İngilizce alanında ders alanlar ile bu belgeyi 2004 yılı Mart ayı sonu itibarıyla alacaklarını belgelendirenlerin 2004-1 atama doneminde, bir defaya mahsus olmak uzere puan ustunluğune gore İngilizce Oğretmenliğine atanmak uzere değerlendirilecektir.
? Rehber oğretmen acığının, Rehber Oğretmenliğe kaynak olarak belirlenen yuksek oğretim programlarından karşılanamadığı durumda; bu alan oğretmenliğine Felsefe ve Oğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri Oğretmenlikleri icin kaynak olarak gosterilen yuksek oğretim programlarından mezun olanlar ikinci oncelikli olarak, bir defaya mahsus olmak uzere puan ustunluğune gore değerlendirilecektir.
? Yuksekoğretim kurumlarının Arapca Oğretmenliği ile Arap Dili ve Edebiyatı bolumlerinden mezun olanlar, İmam Hatip Lisesi Meslek Derslerinden Arapca Oğretmenliğine puan ustunluğune gore değerlendirilecektir.

ADAYLARIN DİKKATİNE: 2004-1 atama doneminde oğretmen olarak atananların, ozure bağlı yer değiştirme istekleri atandıkları hizmet bolgelerinde (Ek-3) eğitim-oğretim yılının bitiminden sonra atanmak istedikleri illerde norm kadro acığı bulunması kaydıyla Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Oğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğindeki şartlar yerine getirildikten sonra kabul edilecektir.