İngilizce Oğretmenliğine Atanma Şartlarındaki Hukuksuzluk
Oğretmenlik kadrolarına kimlerin atanabileceği 340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Bu cercevede, İngilizce oğretmenliğine kimlerin atanabileceği soz konusu kararın 7/d maddesinde acıklığa kavuşturulmuştur. Bu madde de, 31.03.2003 tarihinde yapılan değişiklikle oncelik uygulaması getirilmiştir. Buna gore, İngilizce oğretmenliğine oncelikle, İngilizce Oğretmenliği Bolumu mezunları ile tezsiz yuksek lisans programını tamamlayan veya Bakanlık ve Yuksek Oğretim Kurulu (YOK) işbirliği ile acılan /acılacak Pedagojik Formasyon Programı'nı başarı ile tamamlayan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bolumu, Amerikan Kulturu ve Edebiyatı Bolumu, Mutercim-Tercumanlık Bolumu, İngiliz Dil Bilimi Bolumu mezunları atanmaktadır. İngilizce oğretmeni acığının bu şekilde karşılanamaması halinde, ikinci oncelikli olarak, yabancı dille oğretim yapan yuksekoğretim programlarından mezun olup İngilizce Oğretmenliği Sertifikası Programı'nı bitirenler ile Eğitim Fakulteleri, Fen Fakulteleri, Edebiyat Fakulteleri ve Fen-Edebiyat Fakultelerinin alan oğretmenliği bolumlerinden mezun olup "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)" nda (B) ve daha yukarı duzeyde puan alanlardan İngilizce Oğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler atanması gerekmektedir. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığının Şubat ayı atamalarında benimsemiş olduğu sistem hukuken yanlıştır.
340 nolu Talim Terbiye Kurulunun 7/d maddesinde yer alan hukum şu şekildedir: "7/d)İngilizce oğretmen acığının İngilizce oğretmenliğine kaynak olarak belirlenen ek cizelgedeki yuksekoğretim programlarından mezun olanlar ile karşılanamadığı durumlarda, bu dersin oğretmenliğine, yabancı dille oğretim yapan yuksekoğretim programlarından mezun olup İngilizce Oğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler ile Eğitim Fakulteleri, Fen Fakulteleri, Edebiyat Fakulteleri ve Fen-Edebiyat Fakultelerinin alan oğretmenliği bolumlerinden mezun olup ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)? nda (B) ve daha yukarı duzeyde puan alanlardan İngilizce Oğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler, atanırlar."
Yukarıdaki madde hukmu gereğince, İngilizce oğretmenlik sertifikasını alan "yabancı dille oğretim yapan yuksekoğretim programları mezunlarına" (Orneğin ODTU, Bilkent vb. universite ile tum lisans boyunca İngilizce oğrenim goren bolum mezunları) Kılavuz ile başvuru hakkı tanınmaması yanlıştır.
Bu yanlışın, oncelik uygulaması icinde yer almayan "Fakultelerin Almanca ve Fransızca oğretmenliğine kaynak olan bolum mezunlarından en az 40 kredilik İngiliz Dili Eğitimi almış olanlarla" devam ettirilmek istenmesi ise daha buyuk bir yanlıştır. Zira, İngilizce oğretmenlik branşına kimlerin atanabileceği 340 nolu kararın değişik 7/d maddesinde acık olarak hukum altına alınmıştır. Bu madde hilafına yapılacak uygulamalar hukuksuz uygulamalardır. Aksi halde birinci onceliğe sahip olan ancak atanamayan bir adayın dava acması halinde, dava Bakanlık aleyhine sonuclanacaktır.
Aynı şekilde, ikinci onceliğe sahip bir aday (yabancı dille oğretim yapan yuksekoğretim programlarından mezun ve İngilizce oğretmenlik sertifikasına sahip aday) şayet Almanca ve Fransızca oğretmenliği bolum mezunlarının kendilerinden once atanması halinde acacakları dava ile oğretmenlik kadrolarına atanma hakkını el edebilirler. Bu durumda olan adayların başvurularını yapmaları, kabul edilmeyen başvuruları uzerine dava acmaları gerekmektedir.