Mahkeme kararlarınızı bize gonderin, yayınlayalım
Muğla Universitesi Rektoru Prof. Dr. Şener OKTİK'in, 2003 ? 2004 Oğretim yılı guz yarıyılında, Eğitim Fakultesi Dekanı olarak gorev yapan akademik personele uyguladığı İkinci oğretim ek ders ucret uygulamasına ilişkin Danıştay'ın onama kararı aşağıda yer almaktadır.
Universitelerde İkili Oğretim yapılması hakkında 3843 sayılı Kanunun ek ders ucretleriyle ilgili 10. maddesi, ikinci oğretim ek ders ucretlerini belirleme yetkisini, gunduz oğretiminin uc katını gecmemek uzere Bakanlar Kuruluna vermiştir. Bakanlar Kurulu ise, 8.6.1994 tarih ve 21954 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, Bakanlar Kurulu kararının birinci maddesiyle, ikinci oğretim ek ders ucretlerinin normal gunduz oğretiminde odenen ek ders ucretlerinin bir kat fazlasıyla odenmesini karar altına almıştır. Ayrıca, 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu'nun 11 maddesi son paragrafında da ?Mufredat programları uyarınca normal calışma gunlerinde calışma saatinin bitiminden ve saat 17.00'den sonra başlayan gece oğretimi ile hafta tatili, yarı yıl veya yaz tatillerinde yapılan oğretimde yukarıdaki şekilde hesaplanan ek ders ucretleri %60 zamlı odenir? denilmektedir.
İkinci(gece ) oğretimi ek ders ucretleriyle ilgili hukuki duzenleme, yasa ve bakanlar kurulu kararları ile yukarıda verildiği şekliyle kesin olarak belirlenmişken, Muğla Universitesi rektoru Prof. Dr. Şener OKTİK, TBMM kanunlarını ve Bakanlar Kurulu kararlarını aykırı olarak, 2003-2004 oğretim yılı guz yarıyılında, gece oğretimi ek ders ucretlerini Universite Yonetim Kurulu kararıyla belirlemeye ve her birime ayrı ayrı ucret takdir etmeye calışmıştır.
Uygulamaya maruz kalan akademisyen tarafından Muğla idare Mahkemesinde dava acılmıştır. Dava, davacı lehine sonuclanmış, Muğla Universitesi Rektorluğun temyiz başvurusu da Danıştay Sekizinci dairesince reddedilmiştir. Danıştay kararı aşağıda yer almaktadır.