16.12.2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar
Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun Ek ders ucreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesi
GENELGENİN 10. MADDESİ
"Mesleki ve Teknik Eğitim Yonetmeliği'nin 267'nci maddesinin birinci fıkrasında; "İşletmelerdeki meslekî eğitimin planlı olarak yurutulmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya cıkabilecek sorunların belirlenmesi, oğrencilerin başarı, devam-devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla kurumda norm kadro icinde bulunan atamaya esas branşı atolye, laboratuvar ve meslek dersleri oğretmenliği olan yonetici ve oğretmenlerden koordinator oğretmen/oğretmenler gorevlendirilir. Genel kultur branşındaki yonetici ve oğretmenlere bu kapsamda gorev verilmez?" hukmu yer almaktadır."
Genelgedeki "norm kadro icinde bulunan" ifadesi nedeniyle bazı okullarda Norm kadro fazlası olan oğretmenlere bu gorev verilmek istenmemektedir.
Fakat Personel Genel Mudurluğu'nun 06.01.2004 tarih 1762 sayılı Norm Kadro Uygulaması konulu yazılarının 6 ıncı maddesinin 8 inci paragrafında yer alan "Bu hukum uyarınca mesleki ve teknik oğretim kurumlarında İlgili alanın haftalık ders yukune, İşletmelerde yapılan mesleki eğitime İlişkin haftalık ders yuku Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen ve Yoneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esasların 15'inci maddesi İle Mesleki ve Teknik Eğitim Yonetmeliğin 267'nci maddesinin (c ve a) fıkra hukumlerine gore hesaplanarak eklenecektir." hukumlerine gore "İşletmelerde Meslek Eğitimi" ders yukunden sayılmaktadır.
Okuldaki ders yukunun ise; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmelik'in Gecici 1 inci maddesindeki "? ders dağılımları, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen oğretmenler ile norm kadro fazlası oğretmenler arasında ders butunluğu de dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır." hukumleri ve
Millî Eğitim Bakanlığı oğretmenlerinin atama ve yer değiştirme yonetmeliğinin 35 inci maddesi 3 fıkrasındaki "? ders dağılımı, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen oğretmenler ile norm fazlası oğretmenler arasında ders butunluğu dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır." hukumleri gereğince ders butunluğu de dikkate alınarak ders yukunun mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen oğretmenler ile norm fazlası oğretmenler arasında eşit şekilde dağıtılması gerektiği kayıt altına alınmıştır.
Bu hukumler ışığında norm kadro fazlası oğretmenlere "İşletmelerde Meslek Eğitimi" gorevi verilmesi hukuken şarttır. Ve bakanlığın acilen yeni bir yazıyla bu durumu duzeltmesi ve işletmelerde mesleki eğitim saatlerinin belli kıstaslara kavuşturulması icin calışma yapmalıdır oğrenci sayısı, işletme sayısı, işletmenin uzaklığı gibi kriterleri kullanılarak Ne kadara kadar verilebileceği değil, ne kadar gorev verileceği belirlenmelidir.