Teknik oğretmenlerin bitmeyen sorunu işletmelerde meslek eğitimi dersi yine sorun oldu. Bazı okul mudurleri tarafından norm kadro fazlası olanlara işletmelerde meslek eğitimi dersinin verilmemesi gundeme getirildi. Gerekcesi ise 2007/19 sayılı genelgenin 10. maddesindeki acıklamalar.
Bu gunku yazımızda ilgili mevzuatlara goz atarak bu konuya acıklık getirmeye calışacağız.
2007/10 sayılı genelgenin 10.maddesinde Mesleki ve teknik eğitim yonetmeliğinin 267. maddesine atıfta bulunularak, ?norm kadro icerisinde bulunan? atolye laboratuar ve meslek dersleri oğretmeni ve yoneticilerinin koordinator oğretmen olarak gorevlendirilebileceği vurgulanmaktadır. Peki mesleki ve teknik eğitim yonetmeliği ne zaman cıkmış? 2002 yılında. Bu tarihte norm kadro fazlaları nerede idi? Milli Eğitim Bakanlığının garip uygulaması sonucu tamamı koordinator okullardaydı. Norm kadro fazlası olup da okullarda calışan var mıydı tabiki hayır. 2002 yılında norm kadro fazlası olup da işletmelerde meslek eğitimi dersinde koordinator oğretmen olarak gorevlendirilen var mıydı? Cevap yine aynı hayır?

Bilindiği uzere Milli Eğitim Bakanlığı 30.11.2003 de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumların yonetici ve oğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin yonetmelikte değişiklik yaparak hatasını bir nebze duzeltmiştir.Değişiklikler 30.11.2003 tarih ve 25302 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Norm kadro yonetmeliğinde değişikliği duzenleyen yonetmeliğin gecici birinci maddesinin ikinci paragrafında aynen şoyledir. "Bu fazlalığın giderilmesine kadar, oğretmen fazlalığının bulunduğu branşta o okul ve kurumlara 21 inci madde gereğince yapılan atamalar haric, hic bir şekilde atama yapılmaz ve ders dağılımları, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen oğretmenler ile norm kadro fazlası oğretmenler arasında ders butunluğu de dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır.?
Aynı ifadeler 5/11/2003 tarihli ve 2003/6445 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer almıştır.Bu karar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
"Gecici Madde 1- Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihte halen koordinator okullarda norm kadro fazlası konumda bulunan oğretmenler eski gorev yerlerine norm kadro fazlası oğretmen olarak atanırlar.
Bu fazlalığın giderilmesine kadar, oğretmen fazlalığının bulunduğu branşta o okul ve kurumlara 21 inci madde gereğince yapılan atamalar haric, hic bir şekilde atama yapılmaz ve ders dağılımları, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen oğretmenler ile norm kadro fazlası oğretmenler arasında ders butunluğu de dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır. "
Yukarıda bilgilerinize sunulmuş iki hukum de oldukca acıktır. Her iki hukumde de ders dağılımlarının norm kadro fazlası olanlar ile olmayanlar arasında eşit olarak dağıtılacağı acıkca vurgulanmıştır.Bu iki hukum varken işletmelerde meslek eğitimi dersinin norm kadro fazlalarına verilemez şeklindeki acıklama kabul edilir değildir.
Hala ikna olmayanlar ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 15. ve 4/f maddesini yukarıda bilgilerinize sunulan maddeler ile birlikte değerlendirmesini diliyorum.
Sorunun cozulmesi dileğiyle???