Mahkeme kararlarınızı bize gonderin, yayınlayalım
T.C.
TRABZON BOLGE İDARE MAHKEMESI
Y.D. Itiraz No : 2007/47
YURUTMENİN DURDURULMASI İSTEMİ HAKKINDA
VERiLEN KARARA İTİRAZ EDEN (DAVACI) : Resul Kesin
Rize Sigorta il Mudurluğu -RIZE
KARŞI TARAF(DAVALU) : SSK BaşkanlığıANKARA
VEKİLİ : Av. Leyla Kocaman
SSK-TRABZON
İSTEMİN OZETİ :SSK Rize Sigorta İl Mudurlugu'nde memur kadrosunda calışan davacının oğrenim durumu nedeniyle Konya Sigorta İI Mudurluğu veya Konya Sağlık işleri Genel Mudurluğune atanma talebinin reddine ilişkin davali idarenin 06.09.2006 tarih ve 701783 sayılı işleminin iptali , ve yurutmenin durdurulmasi istemiyle Trabzon İdare Mahkemesinin 2006/2474 sayili esasina kayden actığı davada, bu mahkemece verilen 08.02.2007 gunlu yurutmenin durdurulmasi isteminin reddine dair karara; egitim hakkının engellenemeyecegi, mecburi hallerde idarenin atama yaptigi, ortada acik hukuka aykırılık halinin bulunduğu ve telafisi guc ve imkansiz zararlarının doğacaği iddiasiyla itiraz ile dava konusu işlemin yurutulmesinin durdurulmasina karar verilmesini istemektedir.
TURK MİLLETİ ADINA
Karar veren Trabzon Bolge İdare Mahkemesince işin geregiğ goruşuldu:
Yurutmenin durdurulmasi isteminin reddi hakkında Trabzon İdare Mahkemesi'nce verilen karara yapılan itiraz uzerine mahkememize gonderilen dosya icindeki belgeler incelendi.

Dava, SSK. Rize Sigorta İI Mudurlugu'nde memur kadrosunda calışan davacının oğrenim durumu nedeniyle yaptiği atanma talebinin reddine ilişkin davalı idarenin 06.09.2006 tarih ve 701783 sayılı işleminin iptali ve yurutmenin durdurulması istemiyle acılmıştır.
2577 sayili Idari Yargilama Usulu Kanunu'nun 27/2. maddesinde; Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanmasi halinde telafisi guc veya imkansız zararlann doğmasi ve idari işlemin acıkca hukuka aykırı olmasi şartlarının birlikte gercekleşmesi durumunda gerekce gostererek yurutmenin durdurulmasina karar verebileceği hukmune yer verilmistir.
Turkiye Cumhuriyeti Anayasa'sının Eğitim ve Oğrenim Hakkı başlıklı 42. maddesinin ilk fıkrası; "Kimse, eğitim ve oğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" şeklinde duzenlenmistir.
SSK Personel Yonetmeliği'nin 54. maddesinin 3. fıkrasında, personel nakil talebinde bulunabilmesi icin il hudutları icerisinde en az bir yil calışması gerektiği ve fıkranın devamında, oğrenim cağına gelen cocuklarının okutulmasında gucluğe maruz kalınmasına yer değiştirme talebinde bulunabilme halleri arasında yer verilmis, Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığı'nın 24.05.2006 tarih ve 2006/1 sayili genelgesinin 2. maddesinde ise, bos kadrolara atama yapılamayacağı fakat saglik, eş durumu, mufettiş raporu gibi zorunlu hallerde gorevlendirme işlemi yapılabileceği belirtilmiştir.
Bilindigi gibi, kamu gorevlilerinin yerlerinin belirlenmesi ve naklen atanmasi konusunda idareye geniş takdir yetkisi taninmiş ise de, idarenin takdir yetkisi mutlak ve sınırsız olmayıp kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlıdır. Takdir yetkisinin, kamu yaran ve hizmetin gerekleri goz onunde tutulmadan kullanılması işleminin iptali sonucunu doğuracağı kuşkusuzdur.

Dava dosyasının incelenmesinden, Rize ili, SSK İl Mudurluğunde memur olarak 24.01-2005 tarihinden beri gorev yapan davacının Selcuk Universitesi Eğitim Fakultesi İlkoğretim Matematik Oğretmenliği II. Oğretim Bolumunu kazandığından 24.08.2006 tarihinde kuruma Oğrenimine devam edebilmek amacıyla Konya Sigorta İl Mudurluğune veya Konya Saglik İşleri İl Mudurluğune atama yapılmas talebinde bulunmasına karşın, davalı idarece 06.09.2006 tarih ve 701783 sayılı işlemle Sosyal Guvenlik Kurumuna devredilen boş kadrolara atama yapılamayacağına ilişkin gerekceyle isteminin reddedildiği anlaşılmaktadır.
Olayda, davacının atama talebinde bulunabilmesi icin personel yonetmeliğinde belirtilen bir yıllık sureyi bulunduğu gorev mahallinde tamamladığı gibi boş kadrolara atama yapılmayacağına ilişkin genelgenin yukarıda bahsi gecen hukmu gereğince zorunlu hallerde atama işlemlerinin yapılacağı acık şekilde belirtilmiş olup, Kurum Personel Yonetmeliği gereğince de cocuklarının eğitiminin zorunlu kılmasi halinde kurum personeline tanınan atama talebinde bulunma hakkının bizzat personelin kendileri icinde gecerli olacağından, bu haliyle davacı icin eğitim hakkının devaıi acısindan ortada bir mecburiyet bulunduğu da tartışmasız olmakla, genelgede bahsi gecen sağlık, eş durumu, mufettiş raporu gibi eğitim-oğretim durumunun da atamayı zorunlu hale getiren sebepler arasında sayılabileceği acıktır.
Bu durumda, kurumun personel yonetmeliği ve yayımlanan genelge uyarınca davacının ataması yapılması gerektiği gibi Anayasa'da sozu edilen hukmun doğal sonucu olarak eğitim-oğretim hakkından yoksun bırakılamayacagıda acık olduğundan, davacının talebinin reddine İlişkin dava konusu işlemde acık hukuka aykırılık bulunduğu gibi telafisi guc ve imkansız zararlar da doğabileceğinden, yurutmenin durdurulması talebinin reddine iliskin idare Mahkemesi kararında yasal isabet bulunmamaktadır.
Acıklanan nedenlerle itirazın KABULUNE, Trabzon idare Mahkemesinin 08.02.2007 gun ve E:2006/2474 sayılı kararının KALDIRILMASINA, 2577 sayılı Yasanın 27. maddesi uyarınca teminat aranmaksızın dava konusu işIemin YURUTULMESiNiN DURDURULMASINA, 20.03.2007 gununde oybirliği ile kararverildi.
Baskan Uye Uye
NAKİDDİN BUĞDAY YILMAZ SALAMCI ABDURRAHMAN BEŞER
27832 26758 37782

Mahkeme kararlarınızı bize gonderin, yayınlayalım